15 °C Budapest
Fontos tudnivalók az új kamatstopszabályokról: erről bizony kevés érintett értesült

Fontos tudnivalók az új kamatstopszabályokról: erről bizony kevés érintett értesült

2022. október 27. 15:21

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozások is egyre nehezebben boldogulnak, ezért a kormány kifejezetten a cégek támogatása érdekében kiterjeszti a kamatstop intézkedését a vállalkozói hitelekre is. A részletszabályokat a kormány a tegnapi napon közzétette.

A kamatstop a gyakran változó kamatozású kölcsönöket védi meg a kamatemelkedéstől. A jelenlegi piaci környezetben ugyanis ezen hitelek ára jelentősen megemelkedne. Kezdetben kizárólag a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakáshitelekre volt érvényes a rendelkezés, azonban jelenleg már az intézkedés a lakáscélú lízingszerződésekre, a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású jelzáloghitelekre, valamint a vállalkozói hitelekre is kiterjed.

Egészen pontosan a 3, 4 és 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelekre november elsejétől, a vállalkozói hitelekre pedig november 15-től lesz érvényes a kamatstop. A tegnap este megjelent kormányrendelet alapján a kis- és középvállalkozások (kkv) hiteleire terjed ki a védelem, írta a részletekről a Bankmonitor.

Azon vállalkozás minősül kkv-nak, ahol az összes foglalkoztatotti létszám 250 fő alatt van, és az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Nem tekinthető kkv-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – eléri vagy meghaladja a 25 százalékot.

Mely vállalkozói hitelekre érvényes a kamatstop?

A változó kamatozású piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói hitelekre, lízingszerződésekre lesz érvényes a kamatstop. Fontos kitétel, hogy kizárólag a forint hitelekre terjed ki a védelem. A változó kamatozású vállalkozói kölcsönök kamata egy referencia-kamatlábhoz van kötve, mely jellemzően a BUBOR mutató szokott lenni. Az intézkedés kiterjed továbbá a feltételeknek megfelelő refinanszírozási kölcsönökre is.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a támogatott vállalkozói kölcsönök között is találni olyat, melynek kamata a BUBOR értékének alakulásától függ, ezen hitelekre a kamatstop nem érvényes. Illetve a fizetés számlához kapcsolódó hitelkeretekre sem lesz érvényes a kamatplafon. Ez utóbbiak közé tartoznak jellemzően a folyószámlahitelek.

Az érintett hitelek kamata két részből a referencia-kamatláb értékéből és egy kamatfelárból áll össze. Jelen intézkedés a referencia-kamatláb értékét – ez lenne a BUBOR mutató – maximálja. Gyakorlatilag november 15-től a kamatot úgy kell meghatározni, hogy a BUBOR 2022. június 28-ai értékét kell alapul venni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De mekkora segítséget is jelenthet ez?

Az 1 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 7,32%, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,79 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 9,47 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata. A 3 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 7,77%, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,76 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 8,99 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata. A 6 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 8,26%, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,74 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 8,48 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata. A 12 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 8,68%, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,39 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 7,71 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata.

Az intézkedés jelen ismereteink szerint 2022. november 15-től 2023. június 30-ig lesz érvényben. Vagyis az érintett vállalkozások törlesztőrészlete 8 hónapon keresztül lesz kedvezőbb, mint ha a normál piaci feltételeknek megfelelően kellene fizetniük. Az intézkedés az összes érintett hitelre kiterjed függetlenül attól, hogy a kölcsönöknek mikor lesz, volt a kamatfordulója. Ugyanis a 2022. június 28. és 2023. november 15. között átárazódó hitelek kamata is csökkenni fog függetlenül attól, hogy az adott hitelnek mikor lenne a következő kamatfordulója.

Természetesen azon hitelek kamata nem fog emelkedni, amelyeknek a kamatát még kedvezőbb, június 28-át megelőző BUBOR érték alapján állapították meg. Ezen kölcsönök adósai majd a következő kamatfordulókor élvezhetik a kamatstop áldásos hatását.

Érdemes megjegyezni, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében a kamatstop miatt befixált kamatoknál kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt igényleni. A vállalkozásoknak érdemes tehát még ebben a helyzetben is elgondolkodniuk meglévő kölcsönük lecserélésén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem