24 °C Budapest
Happy young married couple sit on couch calculate expenses use easy online banking service at home, smiling millennial husband and wife count taxes house expenditures pay bills on internet

Rengeteg magyar keresete múlhat ezen a papiroson: még semmi nem dőlt el, ez kemény lesz

2022. július 6. 11:31

Elstartolt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kata módosítását érintő online konzultációja, melyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

Az előzetes ígéreteknek megfelelően már kitölthető a BKIK online vállalkozói konzultációja a kata módosításával kapcsolatban. A vállalkozók ezúttal a budapesti kamara szakértői egyeztetései során kialakított koncepciójával és az abban felvázolt megoldási irányokkal kapcsolatban jelezhetik észrevételeiket annak érdekében, hogy a BKIK még szélesebb körű véleménynyilvánítás alapján kialakított koncepciót javasolhasson a jogalkotóknak.

A BKIK átfogó szakmai javaslatának célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat főbb elemei a következők:

  • A katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (pl. lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások, stb.),
  • A katás vállalkozók további profilozása a „kata jogosultság” megerősítésére (pl. hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak, vagy céges megbízóknak számláz-e),
  • Egyetlen vagy sávos adómérték kialakítása jövedelmi szintenként,
  • A kata aktualizálása az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez – a minimálbér változásaihoz igazítás: magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíjjal,
  • Mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.

A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében. A BKIK online konzultációját itt lehet kitölteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?