14 °C Budapest
Instructor helping students on electronic course  with 3d printer

Ma még a gazdagok hobbija, de fordulhat a kocka: magyar találmány robbanthat új tech-forradalmat?

2022. június 20. 18:03

Az elmúlt évek egyik leggyorsabban terjedő és legnagyobb innovációs potenciállal bíró hobbija a 3D nyomtatás. Bár a nyomtatót önmagában már szinte bárki beszerezheti, azonban a nyomtatáshoz szükséges alapanyag ára tetemes összegekkel is terhelheti a havi kiadásainkat. Azonban, erre is van megoldás!

A 3D nyomtatáshoz elengedhetetlen a filament, tehát maga az anyag, amivel nyomtatunk. Míg maga a 3D nyomtató már akár 30 000 forintért is beszerezhető, a filamentek igen drágák. Egy kiló filamentet mintegy 12 000 forintért tudunk megvásárolni, azonban az ár a tárgy nagyságával, valamint a filament anyagával egyre csak emelkedik. A filamentek pedig nem csak drágák, de környezetterhelő hatásuk is van.

A 3D nyomtatás most igazi aranykorát éli, bár még ez a technológia nem vette át a teljes feldolgozóipart, az elemzők szerint nagymértékű növekedés várható, és a piac 2023-ra már mintegy 32,78 milliárd dollárt fog érni. A 3D nyomtatás, vagyis additív gyártás lehetővé teszi egy háromdimenziós szilárd objektum létrehozását digitális fájlból. Bár sokáig inkább újdonságnak számított, mint praktikus eszköznek, ma már egyre több szférában látják a potenciált a 3D nyomtatókban, hiszen az orvosi segédeszközökön át a cipőgyártásig bárhol használható a technológia.

Az állandóan emelkedő árak mellett azonban sok hobbistának okoz gondot, hogy be tudja szerezni a megfelelő filamentet. Arról, hogy jelenleg mekkora a 3D nyomtatás piaca hazánkban, Kiri Hunort kérdeztük, a ReFilamer vezetőjét, aki csapatával PET palackokból készít filamentet.

Nehéz felmérni azt, hogy mekkora valójában a 3D nyomtatás piaca Magyarországon, azonban a közösségi média platformokon megjelenő legnagyobb csoport létszáma 13 ezer fő, így nagyjából elmondható, hogy talán 10 ezer ember foglalkozik otthonában hobbi célú 3D nyomtatással hazánkban

- fejtette ki Kiri Hunor, aki kiemelte, hogy az utóbbi néhány évben ez az iparág is konzumerizálódott.

Míg régen ezek a gépek akár 500 000 forintba is kerültek, jelenleg a konzumerizálódásnak köszönhetően már új gépet is vásárolhatunk 30 000 forintért. Elmondható tehát, hogy jelenleg a 3D nyomtatók a sima nyomtatók árával vetekszenek, ráadásul rengeteg webshop foglalkozik 3D nyomtatással is. Nagy segítség a hobbistáknak az, hogy vannak olyan nyomtatók, amelyek egyre könnyebben kezelhetőek is, szinte csak be kell dugni, és már nyomtathatunk is velük, így akár egy általános iskolás is megtanulhatja a 3D nyomtató kezelését és alkothat vele

- mondta a villamosmérnök hallgató, aki kiemelte, hogy itt is a költségek nagyobb részét az képezi, ami a sima nyomtatásnál.

Maga a gép nem drága, azonban ha valaki hobbiként űzi, az szeretne ebben előrelépni. Az alkatrészek drágák, az alapanyag, a filament drága. Tekercsenként jelenleg 13 000 forinttól indul a filament, egy kilós kiszerelésben árulják. Nagyjából egy hobbi 3D nyomtatással foglalkozó ember havonta 2-2,5 kiló filamentet használ el, így mintegy 20 000 forintot költene el alapanyagra. Ráadásul ez csak a legegyszerűbb anyag, hiszen vannak prémium kategóriás filamentek is, amelyeket akár 60 000- 80 000 forintért vásárolhatnak meg a hobbisták

- fejtette ki Kiri Hunor, aki azt is elmondta, hogy a gép, és a program, amivel a nyomtató működik, előre megmondja, hogy az adott tárgyhoz mennyi filamentre lesz szükség. Egy 5 centiméteres kis szobrocska nagyjából 30-50 gramm filamentet használ fel, míg egy nagyobb szobor már 200 grammot is nyomhat, tehát az egy kilós tekercsnek az ötödét használja fel.

Csak úgy, mint a többi technológiai eszközt, és hobbit, ezt sem kíméli a szállítási láncokat érintő válság, valamint a folyamatos árváltozások. A filament, csak úgy, mint a műanyag egyre drágul, így az elmúlt időszakban 15-20 százalékot emelkedett az ára. A nyomtatók ára kisebb mértékben drágult, azonban Kiri Hunor kiemelte, hogy az alkatrészek, amelyeket karban kell tartani, cserélni kell, azok ára az elmúlt időszakban többszörösére drágultak. Ami korábban csak 5 000 forintba került, ma már 30 000 forint alatt aligha lehet megvásárolni. A filament drágulása ellen azonban a Brancs közösségi finanszírozási oldalon található projekt is a segítségünkre lehet, hiszen a ReFilamer gépjével akár már otthon is előállíthatjuk a saját filamentünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mi gépünkkel otthoni felhasználók PET palackokból tudnak filament szálat készíteni. Ezzel a módszerrel nagyjából 90-95 százalékot is spórolhatunk, hiszen a PET-G szál 13 ezer forintba kerül, egy kilós tekercsenként, míg a mi gépünk által előállított, anyagában nagyon hasonló PET 1 000 forintba kerül. Hogy mennyi filamentet tudunk előállítani, ez a palack nagyságától is függ, de nagyjából egy kilogramm filamentet 30 darab másfél literes palackból tudunk előállítani

- fejtette ki Kiri Hunor, aki kiemelte azt is, hogy bár ez a szám nagynak tűnhet, a KSH adatai alapján egy átlagos magyar család havonta mintegy 2 kilogramm műanyag/PET palack szemetet termel.

Nekem sincs elég PET-palackom, hiszen én nem vásárolok üzletekben vizet, vagy üdítőitalt, hanem a baráti társaságom hordja hozzám a palackokat. Így a padláson jelenleg mintegy 40-50 zsáknyi PET palackom van, amit feldolgozhatok. Ezzel nem csak a saját szemétkibocsátásomat csökkentem, hanem az övékét is

- emelte ki Kiri Hunor.

Ezért lenne fontos nálunk újrahasznosítani

Az Eurostat adatai alapján 2019-ben Európában 34,4 kg műanyag hulladékot termeltünk személyenként, amelyből mindössze 14,1 kilogramm került újrahasznosításra. 2009 és 2019 között a lakosonkénti műanyag szemét termelés 24 százalékkal nőtt, tehát 6,7 kilogrammal több szemetet termeltünk.

Magyarország mindössze 33 százalékát hasznosította újra a műanyag hulladéknak az előző évben, amiből arra juthatunk, hogy sajnos mi, magyarok nem vagyunk a helyzet magaslatán, ha újrahasznosításról van szó.

Lapunknak korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondta, hogy Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni. Bár tavaly jelentősen emelkedett a hulladék újrahasznosításának mértéke, és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés, mégis fontos, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot. Annak ellenére, hogy ugyanebben az időintervallumban az újrahasznosítás is 50 százalékot nőtt, tehát 4,7 kilogrammal többet hasznosítottunk újra, tovább nőtt az újrahasznosítatlan szemét mennyisége is, 2 kilóval személyenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm