Instructor helping students on electronic course  with 3d printer

Ma még a gazdagok hobbija, de fordulhat a kocka: magyar találmány robbanthat új tech-forradalmat?

2022. június 20. 18:03

Az elmúlt évek egyik leggyorsabban terjedő és legnagyobb innovációs potenciállal bíró hobbija a 3D nyomtatás. Bár a nyomtatót önmagában már szinte bárki beszerezheti, azonban a nyomtatáshoz szükséges alapanyag ára tetemes összegekkel is terhelheti a havi kiadásainkat. Azonban, erre is van megoldás!

A 3D nyomtatáshoz elengedhetetlen a filament, tehát maga az anyag, amivel nyomtatunk. Míg maga a 3D nyomtató már akár 30 000 forintért is beszerezhető, a filamentek igen drágák. Egy kiló filamentet mintegy 12 000 forintért tudunk megvásárolni, azonban az ár a tárgy nagyságával, valamint a filament anyagával egyre csak emelkedik. A filamentek pedig nem csak drágák, de környezetterhelő hatásuk is van.

A 3D nyomtatás most igazi aranykorát éli, bár még ez a technológia nem vette át a teljes feldolgozóipart, az elemzők szerint nagymértékű növekedés várható, és a piac 2023-ra már mintegy 32,78 milliárd dollárt fog érni. A 3D nyomtatás, vagyis additív gyártás lehetővé teszi egy háromdimenziós szilárd objektum létrehozását digitális fájlból. Bár sokáig inkább újdonságnak számított, mint praktikus eszköznek, ma már egyre több szférában látják a potenciált a 3D nyomtatókban, hiszen az orvosi segédeszközökön át a cipőgyártásig bárhol használható a technológia.

Az állandóan emelkedő árak mellett azonban sok hobbistának okoz gondot, hogy be tudja szerezni a megfelelő filamentet. Arról, hogy jelenleg mekkora a 3D nyomtatás piaca hazánkban, Kiri Hunort kérdeztük, a ReFilamer vezetőjét, aki csapatával PET palackokból készít filamentet.

Nehéz felmérni azt, hogy mekkora valójában a 3D nyomtatás piaca Magyarországon, azonban a közösségi média platformokon megjelenő legnagyobb csoport létszáma 13 ezer fő, így nagyjából elmondható, hogy talán 10 ezer ember foglalkozik otthonában hobbi célú 3D nyomtatással hazánkban

- fejtette ki Kiri Hunor, aki kiemelte, hogy az utóbbi néhány évben ez az iparág is konzumerizálódott.

Míg régen ezek a gépek akár 500 000 forintba is kerültek, jelenleg a konzumerizálódásnak köszönhetően már új gépet is vásárolhatunk 30 000 forintért. Elmondható tehát, hogy jelenleg a 3D nyomtatók a sima nyomtatók árával vetekszenek, ráadásul rengeteg webshop foglalkozik 3D nyomtatással is. Nagy segítség a hobbistáknak az, hogy vannak olyan nyomtatók, amelyek egyre könnyebben kezelhetőek is, szinte csak be kell dugni, és már nyomtathatunk is velük, így akár egy általános iskolás is megtanulhatja a 3D nyomtató kezelését és alkothat vele

- mondta a villamosmérnök hallgató, aki kiemelte, hogy itt is a költségek nagyobb részét az képezi, ami a sima nyomtatásnál.

Maga a gép nem drága, azonban ha valaki hobbiként űzi, az szeretne ebben előrelépni. Az alkatrészek drágák, az alapanyag, a filament drága. Tekercsenként jelenleg 13 000 forinttól indul a filament, egy kilós kiszerelésben árulják. Nagyjából egy hobbi 3D nyomtatással foglalkozó ember havonta 2-2,5 kiló filamentet használ el, így mintegy 20 000 forintot költene el alapanyagra. Ráadásul ez csak a legegyszerűbb anyag, hiszen vannak prémium kategóriás filamentek is, amelyeket akár 60 000- 80 000 forintért vásárolhatnak meg a hobbisták

- fejtette ki Kiri Hunor, aki azt is elmondta, hogy a gép, és a program, amivel a nyomtató működik, előre megmondja, hogy az adott tárgyhoz mennyi filamentre lesz szükség. Egy 5 centiméteres kis szobrocska nagyjából 30-50 gramm filamentet használ fel, míg egy nagyobb szobor már 200 grammot is nyomhat, tehát az egy kilós tekercsnek az ötödét használja fel.

Csak úgy, mint a többi technológiai eszközt, és hobbit, ezt sem kíméli a szállítási láncokat érintő válság, valamint a folyamatos árváltozások. A filament, csak úgy, mint a műanyag egyre drágul, így az elmúlt időszakban 15-20 százalékot emelkedett az ára. A nyomtatók ára kisebb mértékben drágult, azonban Kiri Hunor kiemelte, hogy az alkatrészek, amelyeket karban kell tartani, cserélni kell, azok ára az elmúlt időszakban többszörösére drágultak. Ami korábban csak 5 000 forintba került, ma már 30 000 forint alatt aligha lehet megvásárolni. A filament drágulása ellen azonban a Brancs közösségi finanszírozási oldalon található projekt is a segítségünkre lehet, hiszen a ReFilamer gépjével akár már otthon is előállíthatjuk a saját filamentünket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mi gépünkkel otthoni felhasználók PET palackokból tudnak filament szálat készíteni. Ezzel a módszerrel nagyjából 90-95 százalékot is spórolhatunk, hiszen a PET-G szál 13 ezer forintba kerül, egy kilós tekercsenként, míg a mi gépünk által előállított, anyagában nagyon hasonló PET 1 000 forintba kerül. Hogy mennyi filamentet tudunk előállítani, ez a palack nagyságától is függ, de nagyjából egy kilogramm filamentet 30 darab másfél literes palackból tudunk előállítani

- fejtette ki Kiri Hunor, aki kiemelte azt is, hogy bár ez a szám nagynak tűnhet, a KSH adatai alapján egy átlagos magyar család havonta mintegy 2 kilogramm műanyag/PET palack szemetet termel.

Nekem sincs elég PET-palackom, hiszen én nem vásárolok üzletekben vizet, vagy üdítőitalt, hanem a baráti társaságom hordja hozzám a palackokat. Így a padláson jelenleg mintegy 40-50 zsáknyi PET palackom van, amit feldolgozhatok. Ezzel nem csak a saját szemétkibocsátásomat csökkentem, hanem az övékét is

- emelte ki Kiri Hunor.

Ezért lenne fontos nálunk újrahasznosítani

Az Eurostat adatai alapján 2019-ben Európában 34,4 kg műanyag hulladékot termeltünk személyenként, amelyből mindössze 14,1 kilogramm került újrahasznosításra. 2009 és 2019 között a lakosonkénti műanyag szemét termelés 24 százalékkal nőtt, tehát 6,7 kilogrammal több szemetet termeltünk.

Magyarország mindössze 33 százalékát hasznosította újra a műanyag hulladéknak az előző évben, amiből arra juthatunk, hogy sajnos mi, magyarok nem vagyunk a helyzet magaslatán, ha újrahasznosításról van szó.

Lapunknak korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondta, hogy Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni. Bár tavaly jelentősen emelkedett a hulladék újrahasznosításának mértéke, és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés, mégis fontos, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot. Annak ellenére, hogy ugyanebben az időintervallumban az újrahasznosítás is 50 százalékot nőtt, tehát 4,7 kilogrammal többet hasznosítottunk újra, tovább nőtt az újrahasznosítatlan szemét mennyisége is, 2 kilóval személyenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem