Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója és Hall Krisztián, befektető.

Egyre több cégtulajdonos ébred rá az intézményi tőkebefektetés előnyeire

2022. június 20. 12:31

A magyar kisvállalati szektorban jellemzően a banki hitelezés a forrásbevonás uralkodó formája, ugyanakkor az utóbbi években egyre több cégtulajdonos fedezte fel, hogy az intézményi tőke sem ördögtől való, főleg akkor, ha a befektető nem kizárólag a pénzügyi eredmény elérésében érdekelt, hanem gazdaságfejlesztési célja is van. Hall Krisztián tranzakciós szakemberként és újgenerációs befektetőként a joint venture-ben, azaz a közös vállalkozásban hisz, így választotta két kivásárlási ügylet lebonyolításához is az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-t intézményi társtulajdonosnak.

„Nem vagyok szakértője sem a késgyártásnak, sem a fóliagyártásnak, vagy egyéb termelőtevékenységnek. Az én egyik legfontosabb feladatom, hogy olyan menedzsmentet biztosítsak, amely képes az adott vállalkozást jól működtetni, növekedési pályára terelni és ott is tartani” – mondja Hall Krisztián, aki 14 éve tranzakciós tanácsadással foglalkozik egy magyar hátterű pénzügyi tanácsadásra és vállalatfelvásárlásokra szakosodott tanácsadó cégnél, amely a 2021-es, BDO-val kötött együttműködés alapján mára a BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadó Zrt. nevet viseli, ahol jelenleg is részvényesi pozícióban van. Bár befektetési tevékenységét ettől függetlenül végzi, tanácsadóként kiterjedt ismeretekkel és kapcsolati hálóval rendelkezik a hazai finanszírozási lehetőségeket és a kkv szektort illetően. Iparágfüggetlenül keresi a befektetésre érdemes cégeket, opportunista invesztor.

Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója és Hall Krisztián, befektető
Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója és Hall Krisztián, befektető

„Természetesen nagyon fontos, hogy maga a piac milyen irányba tart, mik a makrogazdasági körülmények, de számomra ennél még fontosabb, hogy az adott piacon milyen a pozíciója az adott társaságnak. A kkv szektorban számos olyan céget lehet találni, amelyben megvan a képesség a növekedésre és arra, hogy jobb üzletfejlesztéssel, más típusú menedzsment fókusszal jóval nagyobb szeletet tudjon kihasítani a piacból” – mondta, de hozzátette, hogy azt is szem előtt tartja, hogy a befektetési célpont lehetőleg termeléshez kapcsolódó vállalkozás legyen, ahol lát valamilyen niche-t vagy hozzáadott értéket.

A Vágh-Tech pontosan ilyen, generációváltás előtt álló cég volt, ahol a 30 fős üzem tulajdonosa, egyben ügyvezetője 65 éves elmúlt és közel 20 év vállalatépítés után az utódlás problémájába ütközött. A cég tevékenységének egyik része az ipari késgyártás, a másik pedig a gépgyártás, ami részben kétkezi összeszerelést jelentett CNC és egyéb gépek támogatásával. A gyártás egy műszakban zajlott, a bevétel fele exportból származott. „Így a műszakok számának emelésébe eleve bele volt kódolva a növekedés lehetősége, hiszen a kapacitás, az eszközrendszer adott volt, elsőként motivált és felelősségteljes menedzsmentre volt szükség, amely hatékonyabban kiaknázza a társaságban rejlő potenciált” – mondta Hall Krisztián, aki mindezzel párhuzamosan szorgalmazza a piaci jelenlét növelését is az aktív értékesítési tevékenység kiépítésével, amelyet egyáltalán nem végzett előtte a cég.

Az intézményi tőkétől a legtöbb tulajdonos azért ódzkodik, mert részesedést kell adni a vállalkozásában, a befektetési szakember azonban kifejezetten olyan pénzügyi partnert keresett a 100 százalékos tulajdonrész kivásárlásához, aki a cég működésében operatív szinten nem vesz részt, a forrás mellett mégis ad egy rutinszerű kontrollingot, vagyis megteremti a vállalatvezetésben éppolyan fontos fékek és ellensúlyok rendszerét.

A Hiventures-szel professzionálisan lehet együttműködni, ez a partnerség terhet vesz le a vállamról. A legnagyobb érték egy társas vállalkozásban, hogy van kivel megbeszélni a stratégiai döntéseket, így azok több szempontból kerülnek átgondolásra, egyetértésben születnek – tette hozzá Hall.

„Az üzletrészünknek majdhogynem szimbolikus jelentősége van. Passzív pénzügyi befektető vagyunk, aki havonta egyszer, egy órában minden portfóliócégével leül. Ebben testesül meg az a kontroll, ami nincs meg minden kkv-ban. Fel kell készülniük ezekre a menedzsermeetingekre, végig gondolni, hogy hol tartanak, mit értek el az elmúlt hónapban, kikkel fognak tárgyalni, milyen új értékesítési csatornák, beruházási tervek vannak. Jobban meg kell gondolniuk, hogy milyen irányba szeretnék vinni a céget, de ameddig az támogatja az üzleti terv megvalósulását, mi nem fogunk beleszólni” – mondta az alapkezelő szerepéről Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója.

Hall szerint az is fontos szempont, hogy mostanra több mint 450 portfoliócég tartozik a tőkealap-kezelőhöz, aminek köszönhetően kezd egy nagyon masszív, minden iparágra kiterjedő tudás felhalmozódni a Hiventures-nél.

„Hacsak ennek a tapasztalatnak a morzsái visszacsorognak egy-egy vállalkozásra ezeken a találkozókon, már azok is értéket tudnak teremteni. Ezek olyan hozzáadott plusz értékek, amelyek egy egyedüli tulajdonos számára nem elérhetőek” – tette hozzá.

A kizárólag piaci alapon működő tőkealapoknál jellemzően 10-15 százalék közötti kamatszinten adnak finanszírozást, ami mellé legalább 20-25 százalék tulajdonrészt kérnek, így a kamatbevétel mellett értéknövekedésük a kisebbségi tulajdonrész értékében is van, miközben ez egy biztosíték is arra, hogy bele tudjanak szólni az operatív munkába. A Hiventures viszont limitáltabb tulajdonrészért cserébe egy iparági minimumszinten tartott és csak nagyon indokolt esetben kockázati felárral súlyozott hozamelvárással dolgozik, és mivel zárt konstrukcióról van szó, a tulajdonrészüket később a tulajdonosok az előre megállapodottak szerint tudják visszavásárolni.

A mi tulajdonrészünk kivásárlási ára akkor sem változik, ha a cég tízszer annyit fog érni a következő hét évben

– mutatott rá Láving.

„Az én felfogásomban ez egy kölcsön, ami tartalmaz egy extra szolgáltatást, amit ezzel a folyamatos, egyébként a lehető legalacsonyabban tartott adatszolgáltatási kontrollal biztosítanak. A mérlegelésem pedig arról szól, hogy a kapott finanszírozás és kapcsolódó támogatás teljes költsége az én saját tőkém hozamelvárásához képest hol helyezkedik el. Ez a konstrukció megadja nekem azt a lehetőséget, hogy egységnyi likviditásból több ügyletet tudok megvalósítani, így diverzifikáltan, több piacon tudok jelen lenni” – tette hozzá Hall.

Piacot is hozhat a 450 portfoliócég

Az első sikeres közös ügylet után Hall ismét a Hiventures-höz fordult, amikor a Gravoform Kft. kivásárlása mellett döntött. Résztulajdonosként már benne volt a cégben, de nem az elképzelései szerint alakultak a folyamatok. „A 25 százalékos részesedés már elég markáns ahhoz, hogy valaki részt vegyen a cég életében, viszont ahhoz kevés, hogy a gondolatait, terveit át tudja vinni” – írta körül az alapproblémát a befektetési szakember. Ezúttal banki hitel nélkül, a Hiventures-szel közösen, osztott kockázatban vásárolta ki a többi tulajdonost.

A Gravoform 30 éves társaság, gravírozással indultak, ami akkoriban egy hiánypótló tevékenység volt, majd később vizuális kommunikációs termékek tervezésére és gyártására szakosodtak. A 2000-es évek közepén a cég egy pénzügyi befektetői csoport tulajdonába került, és onnantól kezdve egy önálló menedzsment kezdett benne dolgozni, ám Hall szerint hiányzott a tulajdonosi lendület és támogatás. A feltörekvő versenytársak egyre nagyobb kockázatot jelentettek, ráadásul az iparágban elég alacsonynak számít a belépési korlát.

Itt egy dologgal lehet versenyezni: ha minőségben, innovációban és garanciákban is olyat tud biztosítani a cég, amit a feltörekvők nem. A Hiventures jelenléte a megrendelői bázisnak is visszajelzés volt: látták, hogy ebbe a cégbe érdemes befektetni – mondta Hall.

A második közös ügyletben ráadásul már megvolt az egymás iránti bizalom, ami ezeknek a tranzakcióknak a kulcsa. „Mostanra értjük egymást, ismerjük egymás elvárásait. Két hét alatt megállapodtunk a fő feltételekben, és nem volt érdemi változtatás a köztünk lévő megállapodásban a tranzakció végéig. Azokat a befektetéseket keressük, ahol könnyű hatékonyságot növelni, így a Vág-Tech-hez és Gravoformhoz hasonló ügyletek ideálisak számunkra” – foglalta össze a befektetés gyakorlati menetét Láving.

Hall szerint az elmúlt fél évben jelentősen megváltozott az élet a jövőbeli befektetési kilátásokat illetően és ismét olyan időszak jön majd, amikor a saját tőke stratégiailag felértékelődik: „érdekes helyzet állhat elő a banki finanszírozások megdrágulásával. Nagyon más befektetői logikára lesz szükség, még ha a tranzakciók száma le is csökken, több lehetőség nyílik majd céltársaságok megvásárlására, piacszerzésre, bővülésre, amiben az intézményi tőkealapok szerepe minden bizonnyal felértékelődik” – mondta a befektetési szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm