12 °C Budapest
Aerial view morning time of petro chemical plant and oil refinery, power plant working with crude oil Storage tank at sunrise near mountain green environment concept

Brutálisan drága gázárak jöhetnek Magyarországon is 2022-ben: ezt rengeteg ember fogja megérezni

2022. február 10. 17:31

Nagyon drága földgázzal számol a magyar hatóság, a fűtőanyag világpiaci árának az emelkedés ugyanis húzza magával a ki- és betárolás hatósági árait is.

Megállapította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2022. április 1. és 2023. március 31. között alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként – írja a VGF szaklap. Mint elemzésükben megjegyzik, a drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal.

A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel, az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét. A kereskedelmi tárolóink töltöttsége közben egyre apad, már csak 15 százalék környékén áll a mutató – írják. A magas gázárak azért érintik keményen a lakosságot, mert bár a lakossági fogyasztóknak fixálva vannak a költségeik, a vállalkozásoknak nem. A nagyon magas energiarák tehát áttétesen minden magyar állampolgárt érintek, drágulnak a termékek, a cégek bérleti díjai, költségei, amiket valamilyen formában a fogyasztók is meg fognak érezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem