13 °C Budapest
Aerial view morning time of petro chemical plant and oil refinery, power plant working with crude oil Storage tank at sunrise near mountain green environment concept

Brutálisan drága gázárak jöhetnek Magyarországon is 2022-ben: ezt rengeteg ember fogja megérezni

2022. február 10. 17:31

Nagyon drága földgázzal számol a magyar hatóság, a fűtőanyag világpiaci árának az emelkedés ugyanis húzza magával a ki- és betárolás hatósági árait is.

Megállapította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2022. április 1. és 2023. március 31. között alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként – írja a VGF szaklap. Mint elemzésükben megjegyzik, a drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal.

A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel, az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét. A kereskedelmi tárolóink töltöttsége közben egyre apad, már csak 15 százalék környékén áll a mutató – írják. A magas gázárak azért érintik keményen a lakosságot, mert bár a lakossági fogyasztóknak fixálva vannak a költségeik, a vállalkozásoknak nem. A nagyon magas energiarák tehát áttétesen minden magyar állampolgárt érintek, drágulnak a termékek, a cégek bérleti díjai, költségei, amiket valamilyen formában a fogyasztók is meg fognak érezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?