12 °C Budapest

Sokat bukhatnak a vállalkozások: papírok, amelyek nélkül nincs nullás hitel

2016. november 23. 05:44

Május óta pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a versenyképességük növelését célzó uniós hitelprogramra. Ahhoz azonban, hogy megkaphassuk a nulla százalékos hitelt, szigorú ellenőrzéseken kell átesnünk és komoly dokumentációt kell leadnunk. Mutatjuk, mire kell figyelni a fejlesztési terv elkészítésekor.


A valóban nulla százalékos EU-s hitelt akár induló vállalkozások is igényelhetik, de fontos tudni, hogy a GINOP-8.3.1-16 Mikro-, kis-és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram csak a közép-magyarországi régión kívül megvalósuló projektekre kapható támogatás (a Közép-Magyarországi régióban VEKOP-1.2.3-16 kódszámú Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében címmel külön Hitelprogram került kialakításra). A hitelprogram keretösszegét nemrég emelték 70 milliárd forintra, a vállalkozások pedig 1 millió és 600 millió forint közötti összegekre pályázhatnak.

A 150 millió forint alatti hitelekre egyszerűsített eljárással pályázhatnak a vállalkozások, ezek az igénylések általában gyakoribbak is. 150 millió forint feletti hitelt jó eséllyel csak a komolyabb pénzügyi adatokkal rendelkező vállalkozások kaphatnak.

Különösen jó lehetőség ez az építőipari szereplők számára és a turisztikai ágazatnak, hiszen ott jóval szűkebb a visszatérítendő pályázatok köre

- tudta meg a Pénzcentrum Tóth Ádám Ferenctől, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetőjétől.

A fejlesztési terv elkészítése azonban nem kis feladat, ezért most összegyűjtöttük, hogyan érdemes belevágni.

  • Az első lépében ellenőrizzük azt, hogy összhangban van-e a fejlesztési tervünk a pályázati kiírással. Nézzük meg, hogy a projektünk megvalósítása nem ütközik-e kizáró feltételbe.
  • A második lépésben pedig azt nézzük meg, hogy támogatható-e az elképzelésünk, amit meg szeretnénk valósítani.

Segítséget nyújthat a nulla százalékos hitel például új gépek beszerzésben, amelyekkel termelékenység növekedést tudunk elérni, hiszen ez akár kedvezőbb lehetőség lehet, mint egy lízing. Ráadásul a beszerzés után kérhető 1 év türelmi idő is a hiteltörlesztés elkezdésére, ami különösen nagy segítség lehet egy induló vállalkozásnak.

De hasznos például a nulla százalékos hitel egy a vállalkozás saját tulajdonában lévő ingatlanon megvalósuló fejlesztésre, átalakításra is, amellyel növeljük a kapacitásunkat és a versenyképességünket. Míg például, ha a közúti áruszállítás a fő tevékenységünk, akkor eleve ki vagyunk zárva a programból.

  • Ha minden stimmel, akkor a harmadik lépés az, hogy az útmutatóalapján összeállítjuk a fejlesztési tervünket. Ennek elkészítése általában 1-2 hetet vesz igénybe, de érdemes nagyon résen lenni, mert apró kis hibákkal akár heteket csúszhatunk. A fejlesztési tervünk leadásától számítva pedig még 90 nap is eltelhet a döntésig.

A döntés és a folyósítás között eltelt idő pedig az adott hitelkérelem típusától függően változik. 2 hét alatt is megkaphatjuk a pénzt, de az is előfordulhat, hogy akár még 60 napot várnunk kell.

Mire kell figyelni?

A klasszikus banki hitelhez képest itt jóval több dokumentációra lesz szükségünk. Többek között csatolnunk kell:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a vállalkozás vezetőjének szakmai önéletrajzát,
  • az adóhatóság által kiadott bejelentkezési lapot,
  • az előző két év lezárt eredménykimutatását, (induló cégekre ez nem vonatkozik)
  • és a társasági adóbevallást is.

Nem árt azt sem tudnunk, hogy amennyiben a Közvetítő által lefolytatott kockázati minősítés indokolja a vállalkozás tulajdonosai kezesek lesznek, ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ehhez köti a hitelképességet.

Érdemes figyelnünk arra is, hogy a 2016. október 29-től hatályos módosításokban pontosan meghatározásra kerültek az elszámolható költségek mértékére és arányára vonatkozó elvárások.

A fejlesztési terv megírásakor törekedjünk arra, hogy szép kerek történetben legyen bemutatva vállalkozásunk jelene és jövője. Külön térjünk ki arra is, hogy mit szeretne vállalkozásunk elérni ezzel a fejlesztéssel. A kulcs ugyanis a pályázat kiírásának nevében van, vagyis minden olyan ötlet jó lehet, ami a vállalkozásunk versenyképességét javítja.

Figyeljünk arra is, hogy a vállalkozás bemutatása összhangban legyen a jelenlegi állapottal, ugyanis az MFB nagyon odafigyel arra, hogy a pénzt valóban arra fordítsuk, amire igényeltük. A bank helyszíni szemlét is tart, és ellenőrzi a fejlesztési tervünkben leírtakat.

Hogyan és meddig lehet pályázni?

A hitelkérelmünket csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz nyújthatjuk be. A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján találhatjuk meg.

A Hitelprogram keretében utoljára 2018. október 1-jén lehet Hitelkérelmet benyújtani.

Olvasóink kérdéseit is várjuk a témában. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm