24 °C Budapest
Sokat bukhatnak a vállalkozások: papírok, amelyek nélkül nincs nullás hitel

Sokat bukhatnak a vállalkozások: papírok, amelyek nélkül nincs nullás hitel

2016. november 23. 05:44

Május óta pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a versenyképességük növelését célzó uniós hitelprogramra. Ahhoz azonban, hogy megkaphassuk a nulla százalékos hitelt, szigorú ellenőrzéseken kell átesnünk és komoly dokumentációt kell leadnunk. Mutatjuk, mire kell figyelni a fejlesztési terv elkészítésekor.


A valóban nulla százalékos EU-s hitelt akár induló vállalkozások is igényelhetik, de fontos tudni, hogy a GINOP-8.3.1-16 Mikro-, kis-és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram csak a közép-magyarországi régión kívül megvalósuló projektekre kapható támogatás (a Közép-Magyarországi régióban VEKOP-1.2.3-16 kódszámú Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében címmel külön Hitelprogram került kialakításra). A hitelprogram keretösszegét nemrég emelték 70 milliárd forintra, a vállalkozások pedig 1 millió és 600 millió forint közötti összegekre pályázhatnak.

A 150 millió forint alatti hitelekre egyszerűsített eljárással pályázhatnak a vállalkozások, ezek az igénylések általában gyakoribbak is. 150 millió forint feletti hitelt jó eséllyel csak a komolyabb pénzügyi adatokkal rendelkező vállalkozások kaphatnak.

Különösen jó lehetőség ez az építőipari szereplők számára és a turisztikai ágazatnak, hiszen ott jóval szűkebb a visszatérítendő pályázatok köre

- tudta meg a Pénzcentrum Tóth Ádám Ferenctől, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetőjétől.

A fejlesztési terv elkészítése azonban nem kis feladat, ezért most összegyűjtöttük, hogyan érdemes belevágni.

  • Az első lépében ellenőrizzük azt, hogy összhangban van-e a fejlesztési tervünk a pályázati kiírással. Nézzük meg, hogy a projektünk megvalósítása nem ütközik-e kizáró feltételbe.
  • A második lépésben pedig azt nézzük meg, hogy támogatható-e az elképzelésünk, amit meg szeretnénk valósítani.

Segítséget nyújthat a nulla százalékos hitel például új gépek beszerzésben, amelyekkel termelékenység növekedést tudunk elérni, hiszen ez akár kedvezőbb lehetőség lehet, mint egy lízing. Ráadásul a beszerzés után kérhető 1 év türelmi idő is a hiteltörlesztés elkezdésére, ami különösen nagy segítség lehet egy induló vállalkozásnak.

De hasznos például a nulla százalékos hitel egy a vállalkozás saját tulajdonában lévő ingatlanon megvalósuló fejlesztésre, átalakításra is, amellyel növeljük a kapacitásunkat és a versenyképességünket. Míg például, ha a közúti áruszállítás a fő tevékenységünk, akkor eleve ki vagyunk zárva a programból.

  • Ha minden stimmel, akkor a harmadik lépés az, hogy az útmutatóalapján összeállítjuk a fejlesztési tervünket. Ennek elkészítése általában 1-2 hetet vesz igénybe, de érdemes nagyon résen lenni, mert apró kis hibákkal akár heteket csúszhatunk. A fejlesztési tervünk leadásától számítva pedig még 90 nap is eltelhet a döntésig.

A döntés és a folyósítás között eltelt idő pedig az adott hitelkérelem típusától függően változik. 2 hét alatt is megkaphatjuk a pénzt, de az is előfordulhat, hogy akár még 60 napot várnunk kell.

Mire kell figyelni?

A klasszikus banki hitelhez képest itt jóval több dokumentációra lesz szükségünk. Többek között csatolnunk kell:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a vállalkozás vezetőjének szakmai önéletrajzát,
  • az adóhatóság által kiadott bejelentkezési lapot,
  • az előző két év lezárt eredménykimutatását, (induló cégekre ez nem vonatkozik)
  • és a társasági adóbevallást is.

Nem árt azt sem tudnunk, hogy amennyiben a Közvetítő által lefolytatott kockázati minősítés indokolja a vállalkozás tulajdonosai kezesek lesznek, ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ehhez köti a hitelképességet.

Érdemes figyelnünk arra is, hogy a 2016. október 29-től hatályos módosításokban pontosan meghatározásra kerültek az elszámolható költségek mértékére és arányára vonatkozó elvárások.

A fejlesztési terv megírásakor törekedjünk arra, hogy szép kerek történetben legyen bemutatva vállalkozásunk jelene és jövője. Külön térjünk ki arra is, hogy mit szeretne vállalkozásunk elérni ezzel a fejlesztéssel. A kulcs ugyanis a pályázat kiírásának nevében van, vagyis minden olyan ötlet jó lehet, ami a vállalkozásunk versenyképességét javítja.

Figyeljünk arra is, hogy a vállalkozás bemutatása összhangban legyen a jelenlegi állapottal, ugyanis az MFB nagyon odafigyel arra, hogy a pénzt valóban arra fordítsuk, amire igényeltük. A bank helyszíni szemlét is tart, és ellenőrzi a fejlesztési tervünkben leírtakat.

Hogyan és meddig lehet pályázni?

A hitelkérelmünket csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz nyújthatjuk be. A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján találhatjuk meg.

A Hitelprogram keretében utoljára 2018. október 1-jén lehet Hitelkérelmet benyújtani.

Olvasóink kérdéseit is várjuk a témában. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?