30 °C Budapest

A szakértő válaszol: így találd meg a legjobb céges bankszámlát

Pénzcentrum
2014. április 30. 14:43

Nemrég a vállalkozások pénzügyei voltak fókuszban a Pénzcentrum.hu-n. Megmutattuk, hogyan hat a forint árfolyamának alakulása a vállalkozások életére, szót ejtettünk a vállalkozói (deviza)számlacsomagokról, megnéztük, melyik bank mit ajánl a kisebb cégek számára. De tippeket, tanácsokat is adtunk a számlacsomag kiválasztásához is. Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk a témában: mutatjuk az UniCredit bank szakértőinek válaszait.

Internetes vállalkozás (egy kisebb webshop) indításán dolgozunk, fehérneműt árulunk (külföldről, leginkább Ázsiából rendelünk nagy tételben, Magyarországon pedig kiskereskedelmi mennyiséget értékesítünk). Mit javasolnak, milyen számlacsomagot válasszunk? Milyen szempontokra figyeljünk a legjobb számlacsomag kiválasztásánál?

A számlacsomag kiválasztásánál a legelső kérdés, hogy mivel foglalkozik a vállalkozás. A hagyományosnak mondható gyártás-kereskedelem-szolgáltatás háromszögön belül érdemes tisztázni, hogy az adott tevékenység (elsősorban szolgáltatásnál lehet ilyen) az adott banknál speciális kezelésű, saját termékkörrel rendelkező ügyfélcsoportba tartozik-e (pl.: orvos, patika, jogász, társasház stb.).

Fontos továbbá, hogy milyen gyakran, hogyan és mekkora összegeket szokott a cég utalni: a kevés és kizárólag papír alapon történő utalás jellemző, esetleg nagyszámú, nagy összegű elektronikus utalás vagy esetleg a készpénzforgalom a legjellemzőbb? Van-e szezonalitás a tevékenységben vagy egész évben kiegyensúlyozott a tevékenység és a kereslet is? Ezek mellett fontos lehet a devizaforgalom mérete és jellege. Vevő- és szállítói oldalon is jellemző a devizaforgalom vagy csak egy irányban? Csak alkalmanként vagy gyakran fordulhat elő?
Ha a fenti kérdéseket sikerült tisztázni, akkor már könnyen belátható, mire is van szükségünk. Általában elmondható, hogy az adott tevékenységhez jól illenek a külön dedikált számlavezetési ajánlatok, például a speciális tevékenységet végző (gyógyszerész, jogász stb.) vagy a kezdő vállalkozások számára szóló számlacsomagok, ráadásul a legtöbb esetben kedvezőbbek is a sztenderd ajánlatoknál.

Mivel a konkrét példában online kiskereskedelemről van szó, s ezzel sokan foglalkoznak, ezért a számlacsomagok széles kínálatából választhatnak a webkereskedők. Ebben az esetben konkrétan a várható forgalom szintje és a tranzakciók darabszáma alapján érdemes eldönteni, hogy alacsonyabb havidíjú számlacsomagot relatíve magasabb utalási díjakkal válasszon-e a vállalkozó vagy inkább magasabb havi díjút, alacsonyabb utalási költségekkel.

Mivel a fenti cég nagytételben rendel külföldről, javasoljuk külön devizaszámla fenntartását, hiszen így jobban lehet kézben tartani az árfolyamingadozás miatti pénzügyeket és a megfelelő deviza számlacsomag esetén ez költségmegtakarítással is járhat.


Élelmiszeripari KKV tulajdonosa vagyok. jelenleg több (3) banknak is céges ügyfele vagyok. Gondolkozom rajta, hogy egy bankhoz viszem az összes ügyemet: ez jó ötlet? Megéri? Mire figyeljek?

Több oka is lehet annak, ha egy cég több banknál is nyit számlát. Persze ez az adott pillanatban (hitelfelvétel, kedvezőbb deviza számlavezetési ajánlat stb.) racionális döntésnek bizonyul, azonban a több, külön-külön kedvező számlacsomag párhuzamos használata hosszú távon többnyire költségnövekedést eredményezhet.

Különösen az elmúlt 1-1,5 év folyamán a banki ajánlatok jelentős mértékben átalakultak, módosultak, így sok esetben a már meglévő, nem módosított, esetleg értékesítésből már kivont csomagok kedvezőtlenebbé váltak, amely önmagában is indokolja, hogy időről-időre felülvizsgáljuk a banki költségeket.

A számlavezetés összevonása költséghatékonyság és racionalitás szempontjából tehát a legtöbb esetben indokolt. Több szempontból is gondoljuk át az ajánlatokat annak érdekében, hogy megtaláljuk a vállalkozás igényeihez leginkább illeszkedő megoldást. Egy kedvezőbb havidíj nem jelenti feltétlenül azt, hogy olcsóbb lesz a számlavezetés, mert a drágább számlánál lehetséges, hogy az átutalások díjmentesek. A forint számlavezetés mellett, ha deviza számlavezetés is szükséges, érdemes a kettőt együtt megvizsgálni: a forgalom mértékétől függően figyelembe venni, mi az elsődleges a cég számára: a forint vagy a deviza számlavezetési költségek.


Emellett pedig fontos, hogy a saját tapasztalatok vagy más vállalkozókkal folytatott beszélgetések alapján mérlegeljük, mely pénzintézet lehet az, ahol a tanácsadók és a bank szakértő partnerként állnak a rendelkezésére, és a hitelezés és a mindennapok pénzügyeiben is megbízható partnerként tudnak együttműködni. A kizárólagos számlavezetés jó jelzés a bank felé is, hisz a bank is értékeli az ügyfél elkötelezettségét, s így az ügyfél is megadja a bizalmát, amelyet ugyanígy elvár a bankjától.

Olvastam cikküketa devizaszámlákról. Az lenne a kérdésem, hogy export/import tevékenységet nem folytató cégnek is megéri ilyet nyitni? Tudok ezzel spórolni cégem banki költségein?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen pontos választ csak konkrét cég és igény esetén lehet mondani, általánosságban viszont a válasz az, hogy igen, lehetséges spórolni a céges bankköltségeken elkülönített deviza számlavezetéssel.

A lényeg, hogy a forgalmának megfelelően nagy része bonyolódjon devizában, ezzel lesz létjogosultsága a deviza számlavezetésnek.

Mi szól mellette?

  • Az árfolyamingadozás kivédése: mivel a költségek jelentős része vélhetően forintban jelentkezik.
  • Konverziós költségek: a forint számlára érkező devizautalások konverziója jellemzően nem a legelőnyösebb árfolyamon történik.
  • Nagy összegű/darabszámú devizautalások: Ha jellemző a nagyszámú vagy nagy összegű devizautalás, akkor érdemes olyat választani, ahol nem az átutalt összeg nagyságától függ a díj, hanem egy fix összeg.


Egy kis büfét vezetek Budapesten. Most még nem lehetséges a kártyás fizetés, de lassan szeretném, ha ezzel is bővülne a kínálatunk. A szállítóknak hetente többször is készpénzben fizetek, a forgalom is csak készpénzben zajlik. Mire kell figyelnünk, milyen bankszámlát válasszunk, ha terveink szerint megjelenik a kártyahasználat, mind az ügyfelek, mind a mi részünkről?

A vállalkozás pénzügyeinek elektronikus útra való terelése sok olyan szempontból is előnyös, amelyek elsőre nem is tűnnek fel:

  • kivédheti a pénzkezelésből, elszámolásból eredő kockázatokat
  • megoldhatja a tárolás, nyilvántartás problémáit,
  • és végső soron a készpénz megsemmisülésének kockázatát is kivédheti.


A bankkártyás fizetési lehetőség (POS) egy korszerű, és egyre gyakrabban megjelenő igény mind a vevők, mind az eladók részéről. Ugyanakkor, mint minden új szolgáltatás bevezetésekor, itt is fontos mérlegelni az ezzel járó költségeket. Például érdemes legalább becslés szintjén felmérni, mekkora POS forgalom várható a bevezetéssel, illetve mekkora forgalomnövekedés várható az új szolgáltatástól. Ezzel könnyen kiszámítható, hogy a POS-hez kapcsolódó költségek és a várható forgalom- és bevétel növekedés egyenlege.

A POS költségei bankonként változó, mindenhol jellemző a bankkártyás vásárlási jutalék. Emellett kérdés még, hogy van-e további költség (pl.: havidíj) vagy forgalmi elvárás, valamint, hogy milyen kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt a pénzintézet (pl.: 24 órás szerviz). Ezeket mind fontos számba venni döntés előtt.

A számlavezetés során ugyancsak szükséges előre látni a készpénz, illetve az elektronikus pénzforgalom megoszlását. Fontos továbbá a készpénzbefizetéssel kapcsolatos költségeket és lehetőségeket áttekinteni, kideríteni, hogy például van-e díjmentes készpénz befizetési lehetőség ATM-en.

A számlacsomag kiválasztásánál a fentiekben részletesen leírt alábbi szempontok lehetnek mérvadóak:

  • Vállalkozás tevékenységének jellege (gyártás, kereskedelem, szolgáltatás), a szezonalitás mennyire jellemző?
  • Ez alapján mekkora a várható utalási tranzakciók száma és volumene?
  • Devizaforgalom lesz-e? Indokolt-e a külön deviza számlavezetés?


Lányommal közösen szeretnénk egy butikot nyitni az egyik pécsi bevásárlóközpontban, idén nyáron. Egyelőre nem tervezünk alkalmazottat foglalkoztatni, bevételünk is bizonytalan még. Milyen számlacsomaggal érdemes elindítani a vállalkozást?

Induló vállalkozások számára szinte minden bank nyújt forint számlacsomagot, minden esetben érdemes ezekben gondolkodni, különösen akkor, ha a kilátások, illetve a várakozások bizonytalanok.

A kezdő vállalkozásoknak szóló számlacsomagok jellemzően kedvező kondíciókat kínálnak, s ezzel a hatékony induláshoz nyújtanak támogatást általában a vállalkozás első évében. Sok esetben még átutalási díjmentes utalásokat is tartalmaznak a számlacsomagok és kedvezményes bankkártya is kapcsolódhat hozzá. Természetesen ezeknél a bankszámláknál is jellemző, hogy az elektronikus csatornán történő tranzakciók kondíciói előnyösebbek az ügyfelek számára.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm