2 °C Budapest

Így spórolt meg 15 milliárd forintot az NGM

Pénzcentrum
2012. május 15. 16:18

Mindössze 6 milliárd forint bérkompenzációs támogatásra nyújtott be pályázatot 4 538 munkáltató - mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára az MTI-nek. A pályázók a költségvetésben erre a célra elkülönített 21 milliárd forintos keret töredékét merítenék ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A támogatásra azok a cégek pályázhattak, amelyeknek idén gondot okoz az 5 százalékos béremelés végrehajtása. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 21 milliárd forint állt a pályázók rendelkezésére. Czomba Sándor szerint hatékonyan működik a bérkompenzáció rendszere. Ezt igazolja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a versenyszféra érintett munkavállalóinak mintegy háromnegyede március végével már megkapta a bérkompenzációt. Hozzátette, hogy reményeik szerint a pályázatnak köszönhetően ez az arány még tovább javul az év hátralévő részében.

Az államtitkár szólt arról is, hogy előzetesen nehéz volt megbecsülni, hány cég és mekkora igénnyel jelentkezik a pályázaton. "Örömmel látjuk, hogy a válság ellenére kevesebb cégnek van szüksége segítségre, mint amire a keret lehetőséget adott" - így vélekedett Czomba Sándor a pályázaton részt vevők alacsony számáról.

A pályázat iránti visszafogott érdeklődést a szigorú feltételek is indokolhatják. A pályázóknak ugyanis írásban kellett vállalniuk, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges 2012. évi béremelést legkésőbb 2012. június 30-ig valamennyi érintett munkavállalójuk számára 2012. január 1-jétől, illetve a 2011. november-december havi foglalkoztatást követő újrafoglalkoztatás esetén a 2012. évi jogviszony kezdetétől visszamenőlegesen is biztosítják. Nyilatkozniuk kellett, hogy nem csökkentik a 2012. évi átlagos statisztikai állományi létszámukat a 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest. További megkötés volt, hogy a munkáltatói kezdeményezésen alapuló munkaidő csökkentéssel érintett létszám nem haladhatja meg a pályázó 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámának 20 százalékát.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59