23 °C Budapest

Mága is ingyen kapta az Arénát: milliós koncertek, bérleti díj nélkül

2012. február 23. 05:16

Az idei évben 11 rendezvény, összesen 22 napra bérleti díj nélkül kaphatja meg a Papp László Budapest Sportarénát - értesült a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pályáztatás útján adja oda ingyen az intézményt, az úgynevezett Állami Eseménynapokhoz - köztük a Mága Zoltán nevével fémjelzett Budapesti Újévi Koncerthez.

Múlt vasárnap rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában az Összefogás Koncert Magyarországért című fesztivált. A rendezvény nem minősíthető egyértelmű sikernek, sajtóbeszámolók szerint csak pár száz néző vett részt a koncerteken, a 12 500 fő befogadására is alkalmas Arénában. A dolog egyik érdekessége, hogy erre a rendezvényre is ingyen kapták meg a szervezők helyszínt, mivel a koncert is az úgynevezett Állami Eseménynapok körébe tartozik.

Az idei évre 11 eseményre - koncertekre, sportrendezvényekre, egyházi találkozókra - összesen 22 napra biztosítja ingyen a helyszínt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az események között megtalálhatjuk például a Budapest Tennis Classics nevű, szeptember végén megrendezésre kerülő tenisztornát, a szeptember 22-i Illés Lajos Életmű koncertet, a DJ Dominique nevével fémjelzett szilveszteri Integrált Sportnapot és Jótékonysági Koncertet, a decemberi OTP Bank Lovas Világkupát (ennek szervezője az a Lovas Show Kft., melynek egyik tulajdonosa a CBA-társtulajdonos Lázár Zoltán), vagy a 2012. évi Budapesti Újévi Koncertet, amit a Mága Zoltán ügyvezető (az MTV műsorvezetője) irányítása alatt álló Primarius Produkció Kft. szervez.

Profitorientált események is megkapják

Az Állami Eseménynapokról a korábbi Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2003-as utasítása rendelkezik. Az utasítás szerint: " A Minisztériumi Eseménynapok (állami eseménynapok) szerepe egyrészt megfelelő helyszín biztosítása az ország számára kiemelt jelentőséggel bíró sport- vagy egyéb esemény számára (olimpia, világbajnokságok, Európa-bajnokságok, magyar válogatott szereplése stb.), másrészt társadalmilag fontos (kulturális, vallási stb.) rendezvények támogatása a helyszín ingyenes biztosításával. A Minisztériumi Eseménynapok lehetőséget nyújtanak továbbá arra, hogy bizonyos állami rendezvényekre (például állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényekre) méltó keretek között kerüljön sor."


A rendezvényeket a sportlétesítmény - azaz a Papp László Budapest Sportaréna - ingyenes rendelkezésre bocsátásával támogatja az állam. Mint arról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, ez nem minősül pénzbeli támogatásnak, ugyanakkor a mindenkori üzemeltetői árképzésnek megfelelően pénzbeli értékben is kimutatható. Annak pontos értékéről azonban a tárca nem tud felvilágosítást adni, hiszen azt maga a minisztérium is térítésmentesen kapja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint azt táblázatunk is mutatja, az Állami Eseménynapok körébe profitorientált rendezvények is bekerülnek. A sport- és kulturális események szervezői pályázat útján juthatnak Állami Eseménynapokhoz. Az évi 22 napos keret felhasználásáról a beérkezett pályázatok alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. Miután az események profitorientáltsága nem kizáró feltétel, így ezt az elbírálásnál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem vizsgálhatja - tudtuk meg a NEFMI válaszából.

Mennyibe kerül mindez?

Kérdés persze, hogy mennyibe kerülne a szervezőknek, ha fizetniük kellene az Aréna bérleti díját. Nyolcezer fő feletti rendezvényeknél 4,7 millió forint + Áfa a minimum napi bérleti díj - derül ki az intézmény hivatalos honlapján található terembérleti konfigurációkból. A rendezvényekhez kapcsolódnak kötelezően igénybe vett szolgáltatások is - ezeknek a díjait a szervezőknek kell fizetniük. A technikai átalánydíj óránként 260 ezer forint, de fizetni kell például egy közmű átalánydíjat is.

Összehasonlításként: a Budapesti Újévi Koncertre 3000 és 35 000 forint közötti áron lehetett jegyet váltani. Az idei rendezvényre minden jegy elkelt, így - számításaink szerint - az est jegybevétele a több tízmillió forintot is elérte.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?