Ennyi magyar cég bukott el a válságban: szaporodó végelszámolások

Pénzcentrum
2010. augusztus 4. 04:42

A válság hatására nem csak a felszámolások, hanem végelszámolások száma is jelentősen megugrott a korábbi évekhez viszonyítva. Míg azonban a felszámolások esetén többnyire jelentős adóságot hagynak maguk mögött a cégek, a saját elhatározásból történő végelszámolásoknál a tulajdonosok a folyamatban lévő ügyeik tisztességes rendezését tartják szem előtt.

A legfrissebb statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát. Az előző évek után az idei év első fél évében ismét nyolc százalékkal, pontosan 7381-gyel nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a feketelista.hu jelentésében.

Az elmúlt két esztendőben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. A 2008 közepe óta számított gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 cég végelszámolására került sor. Az ezt megelőző tíz esztendőre visszatekintve: évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet.

Rekordszámú felszámolás júliusban: Sorra húzzák le a redőnyt a cégek

A statisztikát részletesebben vizsgálva kiderül, hogy egyes térségeket az átlagnál is jobban sújtotta a krízis. A létező cégek számához viszonyítva a legnagyobb arányú végelszámolásra Nógrád megyében került sor, ahol 5930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31%) jutott erre a sorsra. Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság végelszámolására került sor, ez 4,09 százalékot jelent. Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskun (4,16%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (4,09%). Szám szerint a legtöbb céget, 1962-t Pest megyében "végelszámolták", ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten "csak" 2,32%-ot jelent.

Végelszámolások aránya a megyékben és a nagyobb megyeszékhelyeken - Forrás: feketelista.hu A nagyításért klikk a képre!

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolásnak mintegy fele (10 267) Budapestre jutott; itt a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos. További hat vidéki nagyvárosban ez az arány átlagosan 2,84 százalékon áll. Az elmúlt két év alatt a legtöbb végelszámolásra (490) Debrecenben került sor. Miskolcon 438, Szegeden 305, Pécsett 244, Győrben 209, Nyíregyházán pedig 153 végelszámolást folytattak le.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt esztendő hasonló időszakához képest. Fizetésképtelenség miatt naponta átlagosan ötven cég szűnik meg Magyarországon. A válság hatása tehát láthatóan áthúzódott erre az évre is, és nagyon körültekintőnek kell lennie az üzletembernek, amikor partnert választ, megrendelést ad vagy fogad el, ha el akarja kerülni a buktatókat.

A végelszámolások ugrásszerűen megnőtt száma arról tanúskodik, hogy sokan kényszerülnek korábbi sikeres vállalkozásuk felhagyására. A jelek szerint a vállalkozók jó része tisztességesen, végelszámolással akarja lezárni tevékenységét. Úgy ítélik meg, van annyi anyagi fedezetük, hogy kiegyenlítsék adósságaikat; sajnos, mások viszont az eljárással csak időt akarnak nyerni, hogy a hitelezőket nyugtassák, kijátsszák. Érdemes és hasznos tehát alaposabban megismerni partnereinket.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?