13 °C Budapest

Átalakuló börtöncégek: a rabok sem elég olcsók

Pénzcentrum
2009. június 29. 09:48

A hazánkban működő 12 börtöncégre átalakulás, összevonás, konszernné, közüzemmé alakulás, vagy elszámolás vár, miután legtöbbjük veszteségessé vált, és állami támogatásuk is csökken.

Év végéig várhatóan teljesen átszervezik a 15 éve változatlan formában működő, fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaságok - legalábbis ezt tervezik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. A BVOP által működtetett kft.-k a 15400 börtönlakó nagyjából negyedének adnak munkát, mivel a többi rab különböző okok miatt nem foglalkoztatható.

Sokan talán azt gondolják, hogy a börtönvállalatok versenyelőnyben vannak a többi céghez képest, mivel a cégekben alkalmazott fogvatartottak nem munkabért, hanem az előző évi minimálbér harmadának megfelelő - 23 ezer forintos - munkadíjat kapnak, ráadásul a kft.-knek nem kell fizetniük a bérekre rakodó közterheket sem - azonban Tóth László, a BVOP gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese ezt tévhitnek nevezi.

A bv-cégek működtetését sajátos többletköltségek drágítják: például minden telephelyen őrizni kell a munkásokat, akiknek többsége alulképzett, gyakran motiválatlan, ám a rossz munkavégzés miatt senkit sem lehet elküldeni.

Ezek kompenzálására a börtöncégek közvetlen állami támogatást is kapnak, ám ennek mértéke az elmúlt évtizedben folyamatosan zsugorodott, ma már a százmillió forintot sem éri el. A válság erre még rátesz egy lapáttal: jelenleg a tucatnyi kft.-ből hét veszteséget termel, csak a mezőgazdasági kft.-k, valamint a biztos megrendelésállománnyal rendelkező tököli üzem hoznak nyereséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átszervezés célja a kedvezőtlen folyamatok megállítása. A közüzem vadonatúj működési forma, amelynek kereteit a tavaly életbe lépett státusztörvény határozta meg. Lényege, hogy biztosítsa a különböző költségvetési intézmények belső ellátását: a jövőben például számos közbeszerzés elhagyható lesz, az egyenruhákat, sapkákat, a felszerelési tárgyakat az új bv-közüzem gyárthatja majd le.

Magyarországon a négy mezőgazdasági cég mellett három konfekcióipari, három vegyes ipari, továbbá egy papíripari, valamint egy cipőipari vállalkozás foglalkoztatja a rabokat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07