14 °C Budapest

Átalakuló börtöncégek: a rabok sem elég olcsók

Pénzcentrum
2009. június 29. 09:48

A hazánkban működő 12 börtöncégre átalakulás, összevonás, konszernné, közüzemmé alakulás, vagy elszámolás vár, miután legtöbbjük veszteségessé vált, és állami támogatásuk is csökken.

Év végéig várhatóan teljesen átszervezik a 15 éve változatlan formában működő, fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaságok - legalábbis ezt tervezik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. A BVOP által működtetett kft.-k a 15400 börtönlakó nagyjából negyedének adnak munkát, mivel a többi rab különböző okok miatt nem foglalkoztatható.

Sokan talán azt gondolják, hogy a börtönvállalatok versenyelőnyben vannak a többi céghez képest, mivel a cégekben alkalmazott fogvatartottak nem munkabért, hanem az előző évi minimálbér harmadának megfelelő - 23 ezer forintos - munkadíjat kapnak, ráadásul a kft.-knek nem kell fizetniük a bérekre rakodó közterheket sem - azonban Tóth László, a BVOP gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese ezt tévhitnek nevezi.

A bv-cégek működtetését sajátos többletköltségek drágítják: például minden telephelyen őrizni kell a munkásokat, akiknek többsége alulképzett, gyakran motiválatlan, ám a rossz munkavégzés miatt senkit sem lehet elküldeni.

Ezek kompenzálására a börtöncégek közvetlen állami támogatást is kapnak, ám ennek mértéke az elmúlt évtizedben folyamatosan zsugorodott, ma már a százmillió forintot sem éri el. A válság erre még rátesz egy lapáttal: jelenleg a tucatnyi kft.-ből hét veszteséget termel, csak a mezőgazdasági kft.-k, valamint a biztos megrendelésállománnyal rendelkező tököli üzem hoznak nyereséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átszervezés célja a kedvezőtlen folyamatok megállítása. A közüzem vadonatúj működési forma, amelynek kereteit a tavaly életbe lépett státusztörvény határozta meg. Lényege, hogy biztosítsa a különböző költségvetési intézmények belső ellátását: a jövőben például számos közbeszerzés elhagyható lesz, az egyenruhákat, sapkákat, a felszerelési tárgyakat az új bv-közüzem gyárthatja majd le.

Magyarországon a négy mezőgazdasági cég mellett három konfekcióipari, három vegyes ipari, továbbá egy papíripari, valamint egy cipőipari vállalkozás foglalkoztatja a rabokat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm