19 °C Budapest

Átalakuló börtöncégek: a rabok sem elég olcsók

Pénzcentrum
2009. június 29. 09:48

A hazánkban működő 12 börtöncégre átalakulás, összevonás, konszernné, közüzemmé alakulás, vagy elszámolás vár, miután legtöbbjük veszteségessé vált, és állami támogatásuk is csökken.

Év végéig várhatóan teljesen átszervezik a 15 éve változatlan formában működő, fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaságok - legalábbis ezt tervezik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. A BVOP által működtetett kft.-k a 15400 börtönlakó nagyjából negyedének adnak munkát, mivel a többi rab különböző okok miatt nem foglalkoztatható.

Sokan talán azt gondolják, hogy a börtönvállalatok versenyelőnyben vannak a többi céghez képest, mivel a cégekben alkalmazott fogvatartottak nem munkabért, hanem az előző évi minimálbér harmadának megfelelő - 23 ezer forintos - munkadíjat kapnak, ráadásul a kft.-knek nem kell fizetniük a bérekre rakodó közterheket sem - azonban Tóth László, a BVOP gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese ezt tévhitnek nevezi.

A bv-cégek működtetését sajátos többletköltségek drágítják: például minden telephelyen őrizni kell a munkásokat, akiknek többsége alulképzett, gyakran motiválatlan, ám a rossz munkavégzés miatt senkit sem lehet elküldeni.

Ezek kompenzálására a börtöncégek közvetlen állami támogatást is kapnak, ám ennek mértéke az elmúlt évtizedben folyamatosan zsugorodott, ma már a százmillió forintot sem éri el. A válság erre még rátesz egy lapáttal: jelenleg a tucatnyi kft.-ből hét veszteséget termel, csak a mezőgazdasági kft.-k, valamint a biztos megrendelésállománnyal rendelkező tököli üzem hoznak nyereséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átszervezés célja a kedvezőtlen folyamatok megállítása. A közüzem vadonatúj működési forma, amelynek kereteit a tavaly életbe lépett státusztörvény határozta meg. Lényege, hogy biztosítsa a különböző költségvetési intézmények belső ellátását: a jövőben például számos közbeszerzés elhagyható lesz, az egyenruhákat, sapkákat, a felszerelési tárgyakat az új bv-közüzem gyárthatja majd le.

Magyarországon a négy mezőgazdasági cég mellett három konfekcióipari, három vegyes ipari, továbbá egy papíripari, valamint egy cipőipari vállalkozás foglalkoztatja a rabokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55