20 °C Budapest

Bedőlhetnek a magyar tévécsatornák

Pénzcentrum
2009. április 29. 08:47

Pangás követheti az elmúlt évek pezsgését a hazai televíziós piacon. 2004 óta csaknem a duplájára, nyolcvan fölé nőtt a magyar nyelvű adók száma, a következő években akár jelentős csatornakihalás is bekövetkezhet.

Szorongatja a válság a csatornák üzemeltetőit. A gyenge forint, a drágább finanszírozás, a tévénézők kiújult spórolási hajlama jelentős mértékben fokozta a műsorterjesztőkre, például a kábelcégekre nehezedő költségnyomást, ez előbb-utóbb a műsorszolgáltatókra is kihat.

Különösen a kisebb, tőkével gyengén ellátott, egycsatornás tévétársaságok kerülhetnek nehéz helyzetbe. Őket ugyanis könnyebben szedik ki a kínálatukból a műsorterjesztők, és a gazdasági környezet romlását is jobban megérzik.

A mai szabályozási környezet sem segíti a piaci szereplőket. A cégek átláthatatlannak tartják az előírások, kvóták és szabályok rendszerét, és rendkívül magasnak érzik a műsor-szolgáltatási díjat is. Hogy az elégedetlenség milyen méreteket öltött, jelzi, hogy újabb csatorna közölte: törölteti magát az ORTT nyilvántartásából.

A műsorterjesztők kínálatából történő kiesés azonban a műsordíjak elmaradásán keresztül igen komoly érvágást jelenthet a "műsorosok" többsége számára. A tematikus csatornák nagy része ugyanis a műsordíjbevételből él, a reklámból befolyó összeg csak kiegészítő jellegű.

Ugyanakkor kérdés, hogy mit szólnak ehhez a nézők, akik a válság miatt egyre több idő töltenek a képernyő előtt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07