17 °C Budapest

Láthatatlan uniós pénzeső: gyorsítani kellene a kifizetéseket!

Pénzcentrum
2008. október 1. 10:00

A jövő évi uniós támogatásokkal megvalósuló fejlesztésekre 901,6 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés tervezete. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, más sebességi fokozatba kell kapcsolni, mert az elmúlt másfél évben eddig 41,2 milliárdot fizettek ki a kedvezményezetteknek az Új Magyarország fejlesztési terv keretében - írja a Magyar Hírlap.

A jövő évi tervezet szerint 718,5 milliárd uniós és 183,1 milliárd forint hazai forrás jut a projektek finanszírozására. A gyakorlati megvalósítás sokak szerint a kifizetések eddigi üteme alapján akadályokba fog ütközni. A pályázatkészítők szerint a közreműködő szervek is könnyíthetnék az anyagok elbírálását, ha felhagynának a hivatali bürokráciával.

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint tavaly az uniós források felhasználása 38,4 %-kal elmaradt az előirányzott összegtől. Ahhoz, hogy idén - nagyobb volumen mellett - ne legyen ekkora lemaradás, nagy lendületet kell venni a pénzek odaítélésének és kifizetésének.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint a pályázatok népszerűek, szeptember végéig több mint 6500 projekt támogatási igényét fogadták be 800 milliárd forint értékben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a pályázati pénzek többsége a multiknál landol és ezért nem érezhető jelentős javulás a kis- és középvállalkozások helyzetében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?