19 °C Budapest

Tengeri autópályák? Az EU így csökkentené a környezetszennyezést

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 11:00

Brüsszel a közúti járműforgalom, így a személy- és áruszállítás tengerekre terelését szorgalmazza a "Motorways of the Sea" (MoS) elnevezésű programmal, aminek megvalósításán keresztül azt szeretné elérni, ha 2010-re legalább olyan egyszerű és kézenfekvő lenne a tengeri közlekedés, mint a szárazföldi.

Mindezt az európai kikötőket összekötő, rendszeres hajójáratok indításával kívánja megvalósítani, ami versenyképes alternatívát jelentene a torlódásoktól és forgalmi dugóktól hemzsegő, energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás terén jóval hátrányosabb helyzetben lévő szárazföldi közlekedés számára.

Szintén nyomós érv a tengeri "autópályák" létrehozása mellett, hogy ezek kialakítása, a tengeri folyosók kijelölése, és a kikötők kiépítése jóval olcsóbb, mint a szárazföldieké.

A program 2001-es indulása óta négy MoS folyosót kezdtek kiépíteni, melyek várhatóan 2010-ben már valóban összekötik Európa tengerpartjait, illetve kikötőit.

Brüsszel természetesen támogatást is nyújt majd a tengeri autópályák beruházásaihoz, a 2007-2013 időszakra 700 millió euró áll rendelkezésre, amit többek között a TENT és a Marco Polo elnevezésű programokon keresztül lehet igénybe venni az infrastruktúra kiépítéséhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állami támogatások rendszerét, valamint az Európai Beruházási Bank támogatási szerepét a folyamatban még idén ősszel tisztázni szeretné az Európai Bizottság.

Ugyanakkor az európai kikötőket összefogó szervezet (ESPO) vezetője aggodalmát fejezte ki a támogatások versenyt korlátozó hatása miatt, szerinte ugyanis a piaci mechanizmusoknak, így a keresletnek kellene eldöntenie, hogy mely kikötő váljon kulcsfontosságúvá, nem pedig a támogatási összegek odaítélőinek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?