Zavarosban halásznál? Lerántjuk a leplet a közbeszerzésekről

Pénzcentrum
2007. november 8. 12:00

A közbeszerzésekhez manapság sokaknak negatív képzet társul, nem biztos, hogy alaptalanul. Mielőtt azonban pálcát törnénk bármelyik ország rendszere felett, jó, ha tudjuk, a közbeszerzés nem is annyira ördögi. Sorozatunk célja, hogy lerántsuk a leplet erről a világról, s rávilágítsunk arra, mi az, amit érdemes tudni a közbeszerzésekről, s miért fontos figyelni a lehetőségeket!

Jogszabályi környezet

Hazánkban a jelenleg hatályos közbeszerzési törvény, az 1995-ben elkészült elődjét felváltó, s 2006-ban jelentősen módosuló 2003. évi CXXIX. törvény (Kbt.) szabályozza a közbeszerzéseket, számos egyéb, a területhez kapcsolódó rendelet mellett.

A Kbt. célja megteremteni a közpénzek ésszerű felhasználásának átláthatóságát (idegen, de manapság divatos szóval transzparenciáját), valamint széles körű nyilvános ellenőrizhetőségét. Emellett a törvény, összhangban a nemzetközi és uniós szabályozással a verseny tisztaságának biztosítását célozza.

A közbeszerzés alapelvei - amit fontos tudni!

A Kbt. meghatároz néhány alapelvet, amelyeknek érvényesülniük kell az eljárások, a törvény alkalmazása során. Ezek értelmében az ajánlatkérő köteles biztosítani, az ajánlattevő pedig tiszteletben tartani a verseny tisztaságát valamint nyilvánosságát. A verseny tisztaságával kapcsolatosan a közbeszerzésre is irányadóak a tisztességtelen magatartásról, illetve a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény rendelkezései.

A nyilvánosság elvének alkalmazásában a Kbt. egyes rendelkezései az irányadóak, amelyekben meghatározásra kerül, hogy az eljárások során mi az ami nyilvánosnak tekinthető, s ezt a nyilvánosságot milyen formában kell biztosítani.

A Kbt. következő alapelve alapján az ajánlatkérőnek esélyegyenlőséget és egyenlő bánásmódot kell biztosítania az ajánlattevők számára. Az alapelv célja a szerződéshez jutás egyenlő feltételeinek megteremtése.

Végül, de nem utolsó sorban a nemzeti elbánás elve szerint az unióban letelepedett ajánlattevők és közösségi áruk számára nemzeti elbánást kell biztosítani a közbeszerzési eljárásban. Az unión kívül letelepedettek és a közösségen kívüli áruk számára nemzeti elbánást Magyarországnak a hazai és az unió nemzetközi kötelezettségeivel összhangban kell biztosítani a közbeszerzési eljárásokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ki kicsoda a közbeszerzésben?

Az alapelvek ismertetése során óhatatlanul is kénytelenek voltunk alkalmazni a közbeszerzés nyelvét, anélkül, hogy kitértünk volna arra, melyik fogalom mit is takar. Most pótoljuk ezt a hiányosságot.

Ajánlattevő lehet természetes személy, jogi személyiséggel, vagy azzal nem rendelkező gazdasági társaság, illetve személyes joga szerint jogképes szervezet. Ez utóbbi eset a külföldi illetőségű ajánlattevők esetén érdekes, s például egy német cég esetén azt jelenti, hogy az a vállalkozás a rá vonatkozó, német jogrendszer alapján jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat.

Emellett ajánlattevő lehet külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe is. A felsorolt lehetőségek között ajánlattevőnek az minősül végső soron, aki, vagy amely a közbeszerzési eljárásban ajánlatot tesz. Dióhéjban az ajánlatkérő a másik oldal képviselője, aki közbeszerzési eljárást kiír, elindít, fogadja az ajánlattevők ajánlatait.

Visszatérve az ajánlattevő oldalára, innen kapcsolódhatnak be a sokat emlegetett alvállalkozók, akik olyan szervezetek, vagy személyek, melyekkel az ajánlattevő a közbeszerzési szerződés teljesítése érdekében külön szerződést köt.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos cikkekben gyakorta hallhatunk a Közbeszerzési Tanácsról, amely az országgyűlés felügyelete alatt álló, önállóan gazdálkodó szerv, a hozzá rendelet feladatkörökben általános hatáskörrel rendelkezik. Egyik legfontosabb feladata a törvényesség felügyelete, emellett jogszabálytervezetet véleményez, ajánlásokat készít, figyelemmel kíséri a szerződések teljesítését, s gondoskodik a Közbeszerzési Értesítő kiadásáról.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35