342 milliárd az életminőség javítására

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 14:09

Szeptember 18-án indul az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós társfinanszírozással megvalósuló első életminőség pályázati csomag - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a budapesti központi szennyvíztisztító egyik projekt helyszínén. A most megjelenő tíz pályázati kiírás keretében összesen 342 milliárd forint pályázható 2008 végéig. A program novemberben új pályázati kiírásokkal folytatódik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az első életminőség javító pályázati csomag keretének több mint felét, 188 milliárd forintot fordíthatnak településük szennyvízelvezetési és tisztítási helyzetének fejlesztésére az önkormányzatok. Most először lehet olyan egyedi szennyvízkezelési kisberendezésekre is pályázni, amelyek a gazdaságosan nem csatornázható településeknek nyújtanak megoldást. A cél az, hogy 2015-ig 80%-ra bővüljön a csatornázottság és az elvezetett szennyvíz 100%-át biológiai úton tisztítsák.

Súlyos egészségügyi gond, hogy ma majdnem 900 településen, több mint 2 millió ember rossz minőségű csapvizet iszik Magyarországon: sokfelé arzénes, bóros, nitrites, ammóniumos a víz. Ebben a pályázati körben 56 milliárd, 2013-ig összesen 200 milliárd forint jut az önkormányzatoknak az ivóvízminőség javítására szánt programjaikra. A cél az, hogy 2015-ig a lakosság 100%-a tiszta vízhez juthasson.

Szintén az önkormányzatok és társulásaik számára hirdetik meg azt a programot, amely a felhagyott, bezárt hulladéklerakók kezelésére nyújt 60 milliárd forintos pályázati keretet. Így enyhíthető az a környezeti terhelés, amivel a létesítmények gyakran súlyosan szennyezik a felszíni és felszínalatti vizeket.

A most megjelenő három természetvédelmi pályázat a védett természeti területeken élő védett állat- és növényfajok megóvására, valamint a botanikus kertek, arborétumok, kastélyparkok megőrzésére, rekonstrukciójára szolgál.

Magyarország fenntartható energiagazdálkodásának két fő pillére az energiaigény mérséklése és a környezetkímélő megújuló energiaforrások (pl. biomassza, geotermikus, nap-, víz-, szélenergia) hasznosítása. Ezen célok elérésére a pályázatok keretében 24 milliárd forint lesz elérhető vállalkozások, nonprofit szervezetek, közintézmények számára. A megújuló energiaforrások kiaknázása mellett a leghangsúlyosabb feladatok a távhőrendszerek korszerűsítése, a világítási és fűtési rendszerek modernizálása.

Több mint hatmilliárd forint jut továbbá a környezetvédelmi informatikai fejlesztésekre: digitalizálásra, adatbázis-fejlesztésre és az elektronikus ügyintézés biztosítására.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Novemberben indul a második életminőség javítását célzó pályázati csomag, ekkor az árvízvédelemmel, a vízminőség védelemmel, a hulladékgazdálkodással és környezeti kármentesítési feladatokkal folytatódik a program.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06