2017. augusztus 22. kedd Menyhért, Mirjam

Neked is van nyaralód a Balatonnál? Jön az újabb sarc

  • Népszava
  • 2017. június 9. péntek 19:08

Válaszút elé állítanák a Balatonnál a vízparti telkek tulajdonosait: vagy különadót fizetnek, vagy átadnak 20-50 métert az ingatlanból közcélú sétánynak - írja a Népszava.

Válaszút elé állítanák a Balatonnál a vízparti telkek tulajdonosait: vagy különadót fizetnek, vagy átadnak 20-50 métert az ingatlanból közcélú sétánynak - írja a Népszava. A lépést az indokolja, hogy a Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület, sőt, vannak olyan települések, mint például Balatonvilágos, ahol csak néhány tíz méternyi szabadon hozzáférhető vízpart van.

A javaslattal a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész, Ifjabb Horváth János áűllt elő, aki a lapnak elmondta, szerinte az állam járhatna elöl jó példával. Az érintett ingatlanok többsége ugyanis állami tulajdonban van és ezekből kellene elsőként levágni.

A telektulajdonosokat mindenképp hátrányosan érinti a telekadó terve. Akkor is, ha sarc formában kell megfizetniük, és akkor is, ha fel kell ajánlaniuk telkük 20-50 méteres szakaszát, hiszen így a kisebb alapterületű ingatlan kevesebbet ér majd később is.

A Balaton-törvény már 2000-ben előírta az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon járható sétányt alakítsanak ki, ehhez azonban forrást nem biztosított. Az Alkotmánybíróság 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy a kisajátítást követő kártalanítást szabályozza, de előrelépés azóta sincs.
Eddig a siófoki Ezüstparton sikerült felszabadítani a korábban elzárt állami területeket, illetve Balatonőszöd kapott ingyenesen egy 200 méteres parti sávot strand céljára, amikor a volt kormányüdülőből Erzsébet-szálloda lett - emlékeztet a lap.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza
Ezt így vagy úgy, de szeptemberben ki kell fizetni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezeknek a hiteleknek is búcsút inthetnek a britek a Brexit miatt

A lenti csárt azt mutatja meg, hogy 2016-ban az Európai Befektetési Bank (EIB) mekkora összegű hiteleket nyújtott az egyes tagországoknak, az adott ország lakosságának arányában. Ebben bizony Nagy-Britannia...
 

Ágyneműhuzatot ennél jobb dolgokra nem használhatsz

Természetesen, ha nem számítjuk bele az ágyneműhuzat rendeltetésszerű használatát. Előfordul, hogy az ember ajándékba kap ágyneműhuzatot, vagy átfestette a hálószobát, és már nem passzol hozzá...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos