15 °C Budapest

Brutálisan megdrágultak a síutak: mutatjuk a trükköt, amivel mégis olcsón megúszhatod

2020. február 2. 07:02

Fénysebességgel drágulnak a síutak, főként Ausztriában nagyon drága idén a bérlet és a szállás. így a szezon végéhez közeledve, arra voltunk kíváncsiak, milyen trükkökkel lehet mégis olcsón jó helyekre eljutni - utazási szakértők válaszoltak a kérdéseikre.

Egyre többen síznek Magyarországon, 2016-ban már több, mint félmillióan hódoltak a téli sportnak a Laurent Vanat svájci elemző cég piacelemzése szerint. A síelők 90 százaléka Magyarország domborzati- és időjárási sajátosságai miatt külföldön síel, a legtöbben Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Franciaország és Olaszország pályáit keresik fel. Évente 350 ezer utazást szerveznek a magyarok síelési céllal.

Az elmúlt évtized minden fronton óriási változásokat hozott, beleértve a turizmus átalakulását is. Az utazás demokratizálódásával egyidőben, azáltal, hogy az a korábbinál szélesebb tömegek számára vált elérhetővé, szolgáltatói oldalról megkezdődött a kínálat szegmentálása, melynek eredményeképp mostanra valóban mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő utazást.

Méregdrága síutak és olcsó megoldások

Ez a trend megfigyelhető a síelés kapcsán is: a továbbra is keresett, kifejezetten luxusréteget célzó, jellemzően a szezon legelején lefoglalt

osztrák síutak ára az elmúlt 10 évben közel kétszeresére, a síbérletek ára pedig a tavalyihoz képest kb. 10 százalékot drágult

 - tudtuk meg Nagy Viktóriától, az Invia marketing menedzserétől. Ezzel párhuzamosan azonban megjelent a piacon rengeteg, személyre szabható, olcsóbb megoldás is. A magyarországi utasok szemlátomást az utóbbi körből válogatnak előszeretettel, és ausztriai foglalásaik esetében egyértelműen nyomon követhető az árérzékenység, mint fontos döntési faktor. Ennek érdekében sokan inkább lemondanak a pályaszállásról, míg a shuttle busz továbbra is egy alapvető, vita nélkül szükséges feltétele egy síútnak.

Nagyon keresettek még azok a síutak, melyek szervezői biztosítanak magyar nyelvű, helyszíni asszisztenciát, beleértve a síoktatást és programokat, akár versenyeket is.

A divatos helyszínek fénysebeséggel drágulnak

"Általánosságban kijelenthető a drágulás, minden ország esetén (Franciaország, Ausztria, Olaszország, Szlovénia) bár eltérő mértékben, de kézzel fogható. A síbérletek is folyamatosan drágulnak, ez főleg Ausztriában érzékelhető, itt a kisebb terepek esetén is magas bérletár" - tudta meg a Pénzcentrum Bihari Gyöngyitől, a Skinet utazási iroda vezetőjétől, aki azt is elárulta, hogy ami még tovább drágítja Ausztriában a bérletárak, hogy sok helyen kombinált, sok terepre érvényes bérletkonstrukciót ajánlanak, ami miatt jóval drágábbak a bérlet, de kihasználni mégsem lehet ezeket jól, már csak a távolságok miatt sem. A szállások esetén az éppen divatosabb helyeknél a szállások fénysebességgel drágulnak, például Nassfeld környékén. Itt kizárólag csak úgy lehet trükközni, ha olyan időszakot választanak a síelők ami nem kiemelt időszak, amikor a szálláshelyek is kedvezőbb árakat ajánlanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ide utazz!

Szlovákia és Szlovénia jelenleg nem örvend akkora népszerűségnek a szervezett utazást keresők köreiben, és Ausztriához képest később is került fel a téli sportok szerelmeseinek térképére, mióta azonban ez a két ország is szerepel a potenciális, téli úticélok között, ezekben jelentős (vagyis a többi szegmensben jellemzőt meghaladó, inflációnál számottevően magasabb) drágulás nem volt megfigyelhető. Az itt található sípályák - bérlet és szállás tekintetében is - kedvezőbb áron érhetőek el, mint a felkapottabb osztrák és francia síterepek. Utóbbiak mindig is a drágábbak közé tartoztak, és exkluzivitásukat emeli az itteni kínálatok viszonylag alacsony száma is: az ide utazók a többi országgal összehasonlítva itt lényegesen kevesebb szálláslehetőségből válogathatnak.

Aki egy igazán jó ajánlatra szeretne lecsapni, annak a fentiek értelmében a szlovák és szlovén ajánlatokat javasolnánk figyelemmel követni, és azok közül is kiemelkedik a síbérlet inclusive kínálat; több szervező is olyan csomagajánlatokkal készül, mely néhány előre meghatározott időpontra tartalmazza a síbérlet és szállás árát is.

A legkedvezőbb áron még mindig Franciaországban tud szállást és síbérletet is adni a Skinet, itt az utazási irodák a francia síszüneten kívül eső időszakra, jelentős kedvezményeket kapnak, tehát itt a trükk, hogy a francia iskolai szüneten kívül kell foglalni és gyakran akár féláron is elérhetők a bérletek utazási irodáknál a pénztári árakhoz képest.

Ausztriában csak úgy lehet spórolni a bérleten, ha a terep kedvezményeit, akcióit megpróbáljuk igénybe venni, pl. márciusi ingyenes síelés Bad Kleinkircheim, gyerekek esetén Schneemann síbérlet akció, szintén Bad Kleinkirhceim Familien EUro hetek, ez is a gyerekeknek ad nagyon jó kedvezményt. Akik februárban tudnak csak menni azoknak sok trükközési lehetőség nincsen, mélyen zsebbe kell nyúlni osztrák síelés esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem