Paesaggio con il fiordo in Norvegia

Norvégiába lépnél le? Hiába dolgozol ott, csak komoly pénzért lehetsz állampolgár, erről jobb tudni

2024. április 5. 05:30

A norvég munkaerőpiac évente ezreket vonz, nem véletlenül, hiszen az ország fejlettségi szintje és munkakultúrája rendkívül egyedi. Ráadásul Norvégia az Európai Unióval kiváló diplomáciai kapcsolatokat ápol, ami még könnyebbé teszi a munkavállalást. Nem lesz egyezerű dolga viszont annak, aki teljesen új életet kezdene Norvégiában, az állampolgárságot ugyanis nem adják ingyen, ahhoz rengeteg feltételnek kell megfelelni. A Pénzcentrum többek között ezeknek járt utána.

Norvégia egy skandináv ország Észak-Európában. Területe 385 203 négyzetkilométer, mellyel a világ 67. és Európa 6. legnagyobb országa. Területe gyéren lakott, óceáni partszakasza a fjordjairól ismert. Az ország a skandináv térséggel együtt a világ legfejlettebb térségét alkotja információs társadalom, emberi jogok, valamint a jövedelmi egyenlőség területén.

Társadalmi berendezkedése alkotmányos monarchia és képviseleti demokrácia, ahol a norvég alkotmány értelmében a hatalmi ágak megoszlanak a parlament, azaz a Storting, a kabinet és a Legfelsőbb Bíróság között. Államfője az ország királya, V. Harald, aki egyébként a Norvég Egyház feje és a Norvég Hadsereg főparancsnoka is egyben.

Norvégia volt az egyik alapítója a NATO-nak, továbbá tagja az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak, az Európa- és az Északi Tanácsnak, az Európai Gazdasági Térségnek, a WTO-nak, OECD-nek és a schengeni övezetnek is.

Fővárosa és egyben legnagyobb városa: Oslo.

Így válhatsz norvég állampolgárrá

Ha valaki az amerikai állampolgárság megszerzését tartja nehéz feladatnak, akkor bizonyára még nem volt szerencséje külföldről származó norvégokkal beszélgetni arról, ők hogyan váltak a skandináv nemzet tagjaivá. Ez ugyanis egyáltalán nem könnyű feladat, az állampolgárság megszerzése attól függ, hogy mikor érkeztünk Norvégiába, hány évesek vagyunk épp, valamint hogy kivel házasodtunk össze. És amíg minden feltételt nem teljesítettünk, addig csak kidobott időnek bizonyul az állampolgárság megszerzésével vesződni.

De lássuk, hogy mindez mit is jelent a gyakorlatban. Nos, a norvég állampolgárságot igénylők összesen négy csoportra oszthatók:

  • 18 éven felüliekre;
  • a norvégokkal házasulókra vagy velük élettársi kapcsolatban élőkre;
  • a 18 év alatti gyermekekre (2 éves kortól), akik egy norvég szülővel, vagy külföldi szülővel együtt jelentkeznek állampolgárságért;
  • azokra a 12 éven felüli gyermekekre, akik önállóan jelentkeznek állampolgárságért.

Az egyes korcsoportokra ráadásul külön feltételek érvényesek, melyeket teljesíteni szükséges ahhoz, hogy valaki sikerrel vághasson neki a valódi norvéggá válás folyamatának. Ezek közül fontos szempontot jelent, hogy az igénylő képes legyen kifizetni az eljárás díját, rendelkezzen érvényes okmányokkal, beszéljen norvég nyelven. Amennyiben ezek megvannak, úgy jöhet a mindenki számára egységes folyamat, mely a következő elemekből áll.

Felnőttek számára a norvég állampolgárság igénylési díja 6500 korona, azaz mai árfolyamon majdnem 220 ezer forint. 18 éven aluliaknak nem kell fizetni.

Nyelvvizsga, állampolgársági vizsga

A norvég állampolgárság megszerzésének első és legfontosabb lépése, hogy az igénylő nyelvi és társadalomismereti képzésen vegyen részt a norvég kormány kijelölt intézményekben. Ez 16-67 év között mindenki számára kötelező, az időtartama pedig a bevándorlási státusztól függ. Érdemes megjegyezni, hogy a képzésen való részvételt nem érdemes elsumákolni, hiszen azt később bizonyítani szükséges az állampolgársági kérelem benyújtásakor.

Rendőrségi bűnügyi nyilvántartás

A norvég állampolgárság igényléséhez a 15 évnél idősebbeknek csatolnia kell egy erkölcsi bizonyítványt. Ehhez az igénylőnek a rendőrségtől kell beszereznie egy igazolást a büntetlen előéletéről. Amire figyelni kell, hogy a dokumentumot közvetlenül az igénylés előtt érdemes beszerezni, mert gyorsan lejár az érvényességi ideje.

Online jelentkezés, iratbeszerzés és leadás

Miután az első két pontot az igénylő teljesítette, azután ki kell töltenie a Norvég Bevándorlási Igazgatóság honlapjáról letölthető online jelentkezés lapot. Ezen minden adatot ki kell tölteni, valamint csatolni szükséges a különböző dokumentumokat is. Ha utóbbit valaki csípőből nem tudja megtenni, akkor sincs nagy baj, hiszen az igénylési folyamat elindítása után erről mindenki értesítést kap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami viszont fontos, hogy miután a kért iratokat az igénylő beszerezte, az igénylés díját befizette, azután a helyi rendőrkapitányság bevándorlási szolgálatán leadja az eredeti vagy hiteles másolatú, norvég vagy angol nyelvre lefordított papírjait.

Döntés az állampolgárságról

Végül a folyamat egy hosszú várakozási idővel zárul, ami uszkve 12 hónapot vesz igénybe. Csak ezután kaphatja az igénylő kézhez a döntést, hogy sikerült-e megszereznie a norvég állampolgárságot. Az erre való türelmi idő az eljáráshoz szükséges iratok rendőrségen való leadásától számítandó.

Ez a munkavállalás hivatalos menete

Noha Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, a kiváló diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően az EU-s állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak az országban. Ha azonban valaki ennél hosszabb ideig szeretne maradni és/vagy munkát vállalni, akkor regisztrálnia kell magát az illetékes szervnél, amihez kelleni fog egy norvég lakcím és a munkaszerződése is.

Ezen felül azt is fontos tudni, hogy a norvég munkahét általánosan 40 órás, ugyanakkor a gyakorlatban inkább a 37,5 órát kell dolgozni. Az ország munkavállalóinak 4 hét és egy nap fizetett szabadság jár minden ledolgozott évben, és a munkájuk megkezdését követően azonnal részesévé válnak a helyi társadalombiztosítási rendszernek. Azaz egy külföldi munkavállaló is ugyanabban az állami egészségügyi rendszerben részesül, mint a tősgyökeres norvégok.

Erre érdemes figyelni lakáskeresésnél

Norvégiában – csakúgy, mint hazánkban – óriási divatja van a saját otthonnak, noha a helyiek negyede albérletben lakik. Amit tudni érdemes, hogy a norvég ingatlanpiac rendkívül telített, azaz a kereslet és az árak egyaránt az egekben van, egyes becslések szerint a norvég ingatlanpiac értéke eléri a 8000 milliárd koronát.

Ennél kicsivel jobb a helyzet az ingatlanpiacon, ugyanakkor sokakat lep meg a tény, hogy a lakásbérléshez legalább 3 havi kaució szükséges, ami viszont nem haladhatja meg a havonta fizetendő bérleti díj összegét.

Ráadásul a norvég albérletpiac sajátossága, hogy a bérleti díjon felül nem kell külön költségekkel kalkulálni, azaz a rezsi általában a lakhatási díjban benne van. Ami biztos, hogy Norvégiában a legnagyobb havi kiadást a lakhatás megoldása jelenti, ugyanakkor pár ezer koronáért már bárkinek van esélye szobát bérelni. Árak tekintetében az ország legdrágább területe a főváros, Oslo, míg más városokban azért találni megfizethető lakásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm