22 °C Budapest
Luxury royal cupcakes, with purple velvet background, all cupcakes have a metal crown as a topper, including the royal crown, union jack flags decorate the cupcakes,

Te is lelépnél Angliába melózni? Ma már nem olyan egyszerű, erről jobb ha tudsz

2023. október 5. 05:46

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-i hatállyal kiléptek az Európai Unió kötelékéből, ami jól megkavarta az angliai munkavállalást: az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, tehát a magyar állampolgárok munkavállalása is csak a brit kormány által bevezetett vízumrendszer alapján lehetséges. Elmagyarázzuk, pontosan milyen feltételekkel lehet ezt kérelmezni, ahogy annak is utánajártunk, milyen feltételekkel lehet valaki brit állampolgár.

A különböző országok állampolgárságának megszerzéséről szóló sorozatunk következő részében azt járjuk körül, milyen feltételekkel lehet valaki brit. (Előzőekben vizsgáltuk a spanyol és a német igénylések hátterét, valamint az osztrák munkavállalás feltételeit). Az Egyesült Királyság esetében ugye bonyolultabb a helyzet, hiszen 2020. január 31-i hatállyal kiléptek az Európai Unió kötelékéből, és a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak is lezárult azóta, így 2021. január 1. után az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, helyét egy speciális vízumrendszer vette át.

A kezdetek

2004. május 1-jén tíz új ország, Ciprus és Málta, valamint  nyolc közép- és kelet-európai ország: Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott az EU-hoz. Az Egyesült Királyság, Írország, Svédország már 2004 legelején megnyitotta munkaerőpiacát az EU-hoz akkor csatlakozó tagállamok előtt, Németország és Ausztria ennél egyel óvatosabb volt, ők csak májusban lépték ezt meg.

A bővítés fogadtatása korántsem volt egységes; aggodalom és bizonytalanság fogadta nyugaton, remény és bizakodás keleten. A régi tagok sem voltak egységesek ennek a megítélésében. A változó brit munkaerőpiacon, ahol a szolgáltatások súlya egyre meghatározóbb, a külföldi munkások jelenléte a rugalmasság fontos eszköze. Még vonzóbb a külföldi munkaerő, ha viszonylag alacsony bérű, amilyenek a közép-kelet-európai országok (a Cseh Köztársaság, Magyarország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia) polgárai, különösen akkor, ha képzési programokra érkeztek (azaz képzettebbek) – írja Hárs Ágnes a Csatlakozás és csalatkozás – a magyar munkaerőpiac és a migráció című tanulmányában.

Annak ellenére, hogy 2004–2007 között 0,11%-kal nőtt az EU GDP-je a munkaerő-piaci nyitásnak köszönhetően, Nagy Britannia nemrég úgy döntött, elhagyja a közösséget. Persze egyes kritikai hangol szerint az ország mindig is csak félszívvel volt tagja az EU-nak, hiszen kimaradt például a valutaunióból, nem volt tagja a schengeni övezetnek, és nagyon sokszor igyekezett útját állni bizonyos kollektív uniós célkitűzéseknek.

A britek tehát mindig is csak félszívvel támogatták az európai integrációt, részben történelmi okok, a brit nagyhatalmi státusz miatt, de tegyük hozzá az EU sem volt mindig kellően rugalmas a brit kivétel-kérésekre.

A 2016-os népszavazási eredményhez a fent említett, hazugságokat is tartalmazó kampány mellett külső hatalmak és üzleti csoportok dezinformációs kampánya is hozzájárulhatott, ahogy az is, hogy a brit társadalom erősen frusztrálttá vált az elmúlt évekre számos gazdasági-társadalmi-szociális ok miatt (pl. a globalizáció árnyoldalainak hatásaitól kezdve ipari központok folyamatain át a közlekedési nehézségekig) és ezekből a hangzatos kampányszlogenek (vegyük vissza az országunkat, stb.) sokaknak akár kiutat is kínálhattak.

Aki már kint volt, az maradhat

A kilépés folyamatát a Pénzcentrum oldalán is végigkísértük napról napra, hiszen hozzávetőlegesen 170 ezer honfitársunk él kint, de számtalan cseh, lengyel, román litván munkavállaló is. Mint köztudott,

a Brexit miatt 2021. január 1. után az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, tehát a magyar állampolgárok munkavállalása is csak a brit kormány által bevezetett vízumrendszer alapján lehetséges.

Turisztikai céllal persze bárki kimehet, de legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazás engedélyezett.

Mint emlékezhetünk rá  2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban élő, vagy eddig beutazott magyar állampolgároknak legkésőbb 2021. június 30-ig kellett regisztrálniuk magukat az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS - EU Settlement Scheme), ha tartósan maradni szándékoztak és meg akarták őrizni jogaikat. A határidő lejárt, így aki csak ezután menne, azoknak egy újfajta eljárásrendet kell megugraniuk.

Új vízumok

Persze ez sem lehetetlen, a brit belügyminisztérium oldalán még magyar nyelvű tájékoztató is olvasható. Ebből kiolvashatjuk, hogy az Egyesült Királyság 2021. január 1-jén bevezetett egy pontalapú bevándorlási rendszert (points-based immigration system), amely a képességeket és a tehetséget helyezi előtérbe, és nem azt, hogy egy személy honnan jön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki 2020. december 31. előtt nem az Egyesült Királyságban élt, és nem rendelkezik a Kilépési megállapodás alapján jogokkal, annak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, hogy ott élhessen, dolgozhasson igénybe vehesse a szociális szolgáltatásokat.

Aki 2022-től az Egyesült Királyságban szeretne tanulni vagy dolgozni, annak át kell esnie bizonyos ellenőrzéseken, többek között a bűnügyi nyilvántartási ellenőrzésen. Fontos, hogy még azelőtt kell benyújtani a kérelmet és meg is kell kapni a pozitív visszaigazolást, hogy beutaznánk. A kérelme részeként igazolni kell a személyazonosságot, és kérelmezési díjat is kell fizetni. Az alábbi vízumokra lehet pályázni:

  • Szakképzett munkavállalói vízumra (Skilled Worker visa) pályázhat, aki a képesítésének megfelelő állásajánlattal rendelkezik egy Belügyminisztérium által jóváhagyott támogatótól és rendelkezik B1 (a Közös Európai Referenciakeret szerint) szintű angol nyelvtudással.
  • Szakképzett munkaerő: egészségügyi és szociális ellátási vízumra (Health and Care visa) jogosult, aki egészségügyi tevékenységet végez, és szakmájának megfelelő állásajánlattal rendelkezik, beszél angolul, és teljesíti a Szakképzett munkaerő eljárásmenet követelményeit. Aki tehát az egészségügyben helyezkedne el, és megfelelően képesített, az  gyorsított eljárásra számíthat, családtagjait is viheti magával, alacsonyabb kérelmezési díjakat kell fizetnie és a kérelmező célzott támogatásban részesül a kérelmezési folyamat során. Ezen felül az egészségügyi pótlék fizetésének kötelezettsége alól is mentesül.
  • “Global Talent” vízummal a legmagasabban képzett munkavállalók állásajánlat nélkül utazhatnak be az Egyesült Királyságba. Ezt a vízumot a természet-, társadalom- és műszaki tudományok, a művészetek (beleértve a filmművészetet, a divattervezést és az építőművészetet) és a digitális technológia elismert vezetői, valamint jövendő vezetői, illetve olyan személyek kaphatják meg, akiknek egyedülálló szakértelme gazdagíthatja az Egyesült Királyságban a tudást, a gazdaságot és a társadalmat. Vezető tudósok és kutatók esetében a gyorsított STEM-séma keretén belül rövidebb a jóváhagyási eljárás.
  • Alternatív munkavállalói vízumok és speciális foglalkozású személyek Az Egyesült Királyságban történő munkavállalást számos egyéb vízumprogram is lehetővé teszi, köztük például startup- és az innovátori vízum (Start-up and Innovator visas). Speciális foglalkozású személyek, például egyházi személyek, sportolók és kreatív szakemberek számára is rendelkezésre állnak vízumprogramok.
  • Diákvízumot (Student visa) igénylőknek igazolnia kell, hogy egy, a Belügyminisztérium által jóváhagyott oktatást támogató részvétel lehetőségét ajánlották fel neki, beszél, olvas, ír és ért angolul, elegendő pénzzel rendelkezik ahhoz, hogy fenntartsa magát és beutazásának az Egyesült Királyságban valóban a tanulás a célja.
  • Diplomásvízumot (Graduate visa) igényelhet, aki sikeresen elvégzi az alap- vagy ennél magasabb képzést az Egyesült Királyságban,a befejezésétől számított legfeljebb 2 éves (PhD-hallgatók esetében 3 éves) időszakra.

A brit állampolgárság megszerzése

Aki a letelepedéssel nem elégszik meg, az állampolgárságért folyamodhat, de persze csak akkor ha már határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel vagy "letelepedett státusszal" rendelkezik és ha már 5 éve az Egyesült Királyságban él, valamint minimum 12 hónapja rendelkezik az alábbiak valamelyikével:

  • határozatlan idejű tartózkodási engedély az Egyesült Királyságban
  • "letelepedett státusz" (más néven "az EU letelepedési rendszere szerinti határozatlan idejű tartózkodásra jogosító engedély").
  • határozatlan idejű engedély az Egyesült Királyságba való belépéshez (engedély külföldről az Egyesült Királyságba való állandó költözésre).

Fontos! Annak nem kell 12 hónapot várnia a kérelem benyújtására, aki brit állampolgárral kötött házasságban él.

Ezenfelül feltétel

  • a 18. életév
  • igazolnia kell, hogy már pontosan 5 évvel azelőtt az Egyesült Királyságban tartózkodott, hogy a kérelem beérkezik a Belügyminisztériumba.
  • igazolnia kell az angol, walesi vagy skót gael nyelvtudását.
  • sikeresen letette az Egyesült Királyságban eltöltött életre vonatkozó tesztet
  • továbbra is az Egyesült Királyságban kíván élni

Kizáró ok, ha a kérelmező megszegte Egyesült Királyság bevándorlási törvényeit, ám aki  határozatlan idejű beutazási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a Belügyminisztérium általában nem ellenőrzi, hogy előtte megszegett-e bármilyen bevándorlási törvényt.

Kizáró ok, ha a kérelmező

  • a kérelmét megelőző 5 évben 450 napnál többet töltött az Egyesült Királyság területén kívül
  • az elmúlt 12 hónapban 90 napnál többet töltött az Egyesült Királyság területén kívül
  • megszegte az Egyesült Királyság bevándorlási törvényeit

A kérelem benyújtása 1580 fontba kerül, ami nagyjából 707 ezer forintnak felel meg. A biometrikus adatok (ujjlenyomat és fénykép) felvételére is szükség van - ez nem kerül díjazásra. 

Az Egyesült Királyságban megengedett a kettős állampolgárság (más néven kettős állampolgárság). Ez azt jelenti, hogy Ön lehet brit állampolgár és más országok állampolgára is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm