12 °C Budapest
Budapest, 2017. január 5.A 3-as metróvonal Deák téri állomásának mozgólépcsõi 2017. január 5-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lezárult a befuccsolt e-jegyrendszer 10 éve húzódó ügye: óriási veszteséget kell lenyelnie Budapestnek

2024. március 7. 09:02

Le kell nyelnie a fővárosnak a befuccsolt e-jegyrendszer miatt keletkezett veszteséget. A projekt még 2013-ban indult, de a megbízott német cég 5 év múlva sem tudta befejezni, így a finanszírozó felmondta a hitelszerződést. A főváros pert indított, a bíróság csak a követelések töredékét írélte meg a BKK-nak. Az ikonikus, sosem használt Deák téri kapukat most tudják csak elbontani, mert meg kellett várni a per végét.

Végleg elbukta Budapest a befuccsolt e-jegy-projektből származó 10 milliárd forintos veszteségét, a BKK csak az előleget és kamatait kapja vissza a német Scheidt&Bachmann (S&B) nevű cégtől a Népszava szerint. A projekt Demszky Gábor főpolgármestersége idején kezdődött, érdemben Tarlós István városvezetése alatt kezdett hozzá a BKK Vitézy Dávid vezetésével. Első körben az átadás határidejét 2013-ra tették, de már az elején megcsúsztak, a szállítói szerződést csak 2014-ben sikerült aláírni a tendergyőztessel.

Az akkor megcélzott 2018-as átadásra sem készült el a rendszer, a német cég csak a kapukat és a leolvasókat szállította le, egyes eszközök pedig sohasem jutottak el Budapestre, azóta is egy távol-keleti raktárban vannak. 2018-ban a finanszírozó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felmondta a hitelszerződést. A befuccsolt projekt ikonikus elemeit, a soha nem használt Deák téri kapukat most fogják elbontani, mert meg kellett várni a per végét. Az elektronikus jegyrendszer tervezésére, kiépítésére és üzemeltetésére eredeti áron 91 millió eurós (akkori árfolyamon 27 milliárd forint) megbízást kapó S&B a hét fázisból csak négyet teljesített, és a rendszer soha nem vált működőképessé. A BKK 2021 szeptemberében nemzetközi választottbírósági eljárást indított az S&B ellen, összesen 45,5 millió eurót, plusz kamatokat követeltek a német cégtől. Az S&B egy 24,4 millió eurós kárigénnyel állt elő, amit az állásidővel magyaráztak, de térítést kértek a leszállított és ki nem fizetett eszközökre is.

A mostani ítélet szerint elfogadták a BKK jogi érvelését, amely szerint az EBRD a szállító lejárt bankgaranciái miatt mondta fel a hitelszerződést, így a jelentősen elhúzódó, többször módosított beruházás finanszírozhatatlanná vált. Az S&B-nek ezért vissza kell fizetnie az előlegbe kapott 3,8 millió eurót és kamatait, összesen 5,95 millió eurót, vagyis 2,3 milliárd forintot. Azonban a BKK további milliárdos követeléseit nem tartották jogosnak: a bíróság szerint a megbízót terheli a felelősség amiatt, hogy a német cég nem rendelkezett a projekt megvalósításhoz szükséges szakmai képességekkel. A mulasztást az sem oldja fel, hogy az EBRD elvárásai és a közbeszerzési szabályok szerint a legolcsóbb ajánlatot tevő pályázót kellett győztesként kihirdetni. A főváros tudomásul veszi a héten kihirdetett ítéletet, lenyelik a veszteséget, és forrást keresnek egy ténylegesen megvalósítható, működő e-jegy-rendszerhez.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem