13 °C Budapest
Hand of guest ringing reception bell on desk of guesthouse, hotel at christmas time. Color shining garland on christmas tree on background. Travel concept.

Rengeteg magyar mond nemet a karácsonyra 2023-ban: hiába veszett drága, így is ide menekülnek

2023. december 1. 05:36

Habár a télből a nyárba utazások is elképesztően népszerűek az évnek ebben az időszakában, sokan töltik hazai, jellemzően wellness szállodákban az ünnepeket, hogy elmeneküljenek az otthoni karácsonyi stressz elől. Megnéztük, hogy állnak a foglalások, lesz-e teltház és utánajártunk annak is, átlagosan mennyit drágultak a szállodai szobák egy év alatt.

Már csak alig egy hónap van hátra a karácsonyig, várhatóan megtelnek a szállodák az ünnepi időszakra, igaz kicsit lassabban, mint tavaly. Ennek oka lehet, hogy az emberek óvatosabban költenek, többen inkább csak az utolsó pillanatban foglalnak, illetve, hogy a számítások szerint átlagosan közel 17 százalékkal emelkedtek a szállásárak a tavalyi évhez képest.

Régiók tekintetében ebben az időszakban Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl és a Balaton a legkeresettebb a jelenlegi foglalások alapján. Hévíz, Eger, Budapest, Gyula és Hajdúszoboszló vezeti a listát, ide mennek a legtöbben, szállástípusok közül a hotelek messze vezetnek: a foglalások 52 százaléka.

Általános trend, hogy előbb telítődik a szilveszter, mint a karácsony, így bőven találnak még szabad szállást azok, akik a karácsonyt hotelben vagy máshol töltenék. Jellemzően a hotelek, különösen a wellness-hotelek telnek meg előbb, így aki hasonló helyen pihenne az ünnepekkor, jobb, ha időben foglal. Összesítésben egyébként az látszik, hogy jelenleg még kevesebb foglalás áll bent karácsonyra, mint tavaly ilyenkor, de mivel a last minute foglalások egyre jellemzőbbek, így közeledve az ünnepekhez a karácsonyi időszak iránti érdeklődés is felpörög. Szállástípusok közül az apartmanok és a panziók tekintetében látszik 1-2 százalékos növekedés a tavaly ilyenkori előfoglalási szinthez képest.

 - tudtuk meg Kelemen Lilitől, a Szallas.hu sajtószóvívőjétől.

Van, ahol már majdnem összejött a telt ház

Jelenleg már minden szállodánk telt házas az ünnepi időszakra. A Hunguest szállodáiban a szobaár tartalmazza a félpanziós ellátást, azaz a bőséges reggelit és svédasztalos vacsorát, továbbá a legtöbb esetben a fürdőbelépőt is, ezért a belföldi vendégek számára népszerűek vagyunk az ünnepek alatt is. Szenteste karácsonyi menüvel készülünk, karácsony első napján pedig a legtöbb helyen sztárfellépők előadását élvezhetik a hozzánk látogatók. A légitársaságoktól ismert dinamikus, azaz keresletfüggő árazást alkalmazzuk, így egy szállodai szoba árát a foglalás időpontja is befolyásolja. Szilveszterre szintén napokon belül elfogynak a helyek, már csak Balatonalmádiban és Tapolcán van pár szabad szobánk.

  - közölte megkeresésünkre Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgató, majd hozzátette, a téli szünet az egyik legnépszerűbb időszak a családok körében, ezért az egyébként csak hétvégéken elérhető gyermekanimációs foglalkozásokon december 26. és január 6. között minden nap részt vehetnek a legkisebb vendégek.

A Danubius Hotels vidéki szállodái esetébena karácsonyi időszakra már közel 95%-os a foglaltság. Karácsonyi ünnepnapok alkalmával a Hotel Bük all inclusive wellness szállodájuk a legnépszerűbb, elsősorban a magyar vendégek és a környező országok turistái körében. Itt a családi karácsonyi ajánlatok mellett a gyerekeknek szóló programok kiemelten keresettek. Tavalyi évhez hasonlóan teltházra számítanak.

Budapest továbbra is népszerű turista célpont decemberben a külföldi turisták körében. Itt nem a karácsonyi ünnepnapok, hanem a tavalyi évhez hasonlóan elsősorban az adventi hétvégék a keresettek és természetesen a szilveszteri időszak. Általában 2-3 napra foglalnak a vendégek. Az adventi időszakban éppen ezért  külön csomagajánlatokkal, adventi menüvel is készülnek.

A budapesti szállodáinál a belföldi vendégek részaránya 8% körül van, de sokan jönnek az Egyesült Királyságból, USA-ból, Olaszországból, Németországból. Kedvelik a történelmi szállodáik hangulatát, a Budapest gasztro és kávéházi kínálatát. A Hotel Helia, a wellness kínálatával sok családos utazót is vonz, a Hilton Budapest pedig az utánozhatatlan várbeli elhelyezkedésével és ünnepi hangulatával nagyon kedvelt célpont.

A debreceni Aquaticumban az országos trenddel ellentétben karácsonyra több foglalásuk van, mint tavaly ilyenkor, Szilveszterre viszont – jelenleg még – kevesebb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb külföldi küldőpiacunk, az izraeli piac, október elején egyik napról a másikra összeomlott, optimistán várjuk a karácsonyi szezont. Bízunk benne, hogy más piacokról sikerül pótolni a kiesést. Összességében a téli szünetre nagyjából úgy állunk eladott szobákat tekintve, mint tavaly. Tavaly 80% felett alakult a kihasználtság.

Ebben az időszakban kedvezményes árú akciók nincsenek, inkább több tartalommal próbálják megtölteni a csomagokat. Ilyen pl. a soft all inclusive ellátás, illetve a számtalan szórakoztató program, sztárvendégek, akik a két ünnep között lesznek majd láthatóak a szállodában.

A tavalyi évhez képest átlagosan 10% körüli az áremelkedés.

 - mondta el a Pénzcentrumnak Kovács Dániel, az Aquaticum Debrecen marketingigazgatója.

Az ünnepi időszakok rendkívül népszerűek az Adventor szállodáiban is. Idén azt érzékeljünk, hogy egy picit tudatosabban kezdték az emberek tervezgetni a pihenésüket, mely az ünnepi időszak előfoglalásaiban is szépen látszott. Ezt egy folyamatos, kiegyensúlyozott érdeklődés követett az idő előrehaladtával. Mindhárom szállodánkban teltház közeli kihasználtságra számítunk, hisz már csak korlátozott kapacitásokkal rendelkezünk

 - tudtuk meg Vigh-Guttmann Barbarától, az Adventor Sales & Marketing igazgatójától. Hozzátette, szállodáikban fontos, hogy a pihenés mellett élményt tudjanak nyújtani a vendégeiknek, így különböző számos programmal, köztük, neves fellépőkkel, élőzenével, kézműves foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal várják őket, és ünnepi ételekkel is. 

TOP desztinációk árai

A szállásközvetítőnek arról is van adata, mely magyar városokban a legdrágább a szállások átlagára egy éjszakára. Ezek szerint Hévíz, Zalakaros, Visegrád, Sárvár és Esztergom a legdrágábbak. 

  • Hévíz 26 375 Ft
  • Eger 14 528 Ft
  • Budapest 14 245 Ft
  • Gyula 16 625 Ft
  • Hajdúszoboszló 17 752 Ft
  • Pécs 12 836 Ft
  • Zalakaros 26 975 Ft
  • Szeged 13 331 Ft
  • Siófok 18 839 Ft
  • Sárvár 25 243 Ft
  • Debrecen 9 692 Ft
  • Noszvaj 19 040 Ft
  • Esztergom 24 931 Ft
  • Sopron 15 833 Ft
  • Visegrád 24 160 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem