7 °C Budapest
a cross country skier in nice form going across the Hardangervidda plateau in Norway

Még nem maradtunk le a síszezonról: ide járnak a magyarok kikapcsolódni

2022. december 25. 18:03

A téli szünet beköszöntével a síimádókban azonnal felmerül a kérdés: hova is induljunk el egy kis minőségi csúszásra? A hosszú utazások fáradalmait kikerülve, azokat a sípályákat gyűjtöttük most össze az Intersport szakértőivel, melyek pár órás autóúttal is elérhetők Magyarországról, némelyek pedig akár egynapos túra keretében is kényelmes, de minőségi kikapcsolódást ígérnek. 

A legalapvetőbb kérdéskör, amit körbe kell járnunk indulás előtt, a sílécek kiválasztása. Ha nem csak egy szezonra tervezünk, a kölcsönzés helyett érdemes az új, minőségi síléc vásárlása mellett dönteni. A sílécek kategóriáját alapvetően a súly, magasság és tudásszint határozza meg, emellett érdemes figyelembe venni a tervezett aktivitást, hogy milyen pályára indulunk, valamint a síelési stílusunkat, tudásszintünket is – magyarázza Rácz Gábor, Intersport budaörsi flagship store síhardware szakértője.

Ausztria / Semmering-Stuhleck - kb. 3 óra autóút Budapestről (300 km)

  • magasság: 777 m – 1774 m
  • teljes hossz: 26 km
  • szintek: 20 km könnyű; 6 km haladó
  • hóágyú: 66 db
  • nyitvatartás: 2022.12.08. – 2023.01.08. 8.30-16.00 és 18.00-21.00

A Keleti-Alpok legmagasabb csúcsánál, az 1782 méter magas Stuhlecknél található a Semmering-síközpont. Bécshez való közelsége miatt gyakran fordulnak meg itt az osztrák fővárosiak, de sok magyar szót is hallani. Tökéletes egynapos desztináció, amely minden korosztálynak bátran ajánlható és főleg a kezdőbb szintű síelőknek kedvez. A legkisebbek a Semmi's Kinderland nevű remek terepen gyakorolhatnak, ahol ráadásul ingyen szállítja őket a varázsszőnyeg-felvonó, így gyerekekkel különösen nagy élmény a látogatás.

Szlovákia / Jasná-Chopok - kb. 4 óra autóút Budapestről (270 km)

  • magasság: 943 m – 2004 m
  • teljes hossz: 44,5 km
  • szintek: 19 km könnyű; 18 km haladó; 7,4 km nehéz
  • hóágyú: 400 db
  • nyitvatartás: 2022.11.26. – 2023.05.01. 8.30-16 óra között

Csak annyit mondunk: 44 km hosszú sípálya, 26 lift és 1061 méter szintkülönbség. A teljes pálya Chopok-hegység északi és déli oldalán terül el, bőven 1000 méter felett, így a friss hó gyakorlatilag a teljes síszezonban adott. Szlovákia egyik legmagasabb síparadicsoma minden síelési szinten lehetőséget biztosít a sportolásra. A terep előnye, hogy ún. freeride zónák is elérhetők, amelyeken külön kijelölt pályavezetés nélkül csúszhattok le, emellett pedig a gyerekeknek a Maxiland nevű elkerített rész nyújt szórakozási lehetőséget - így biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb terepet.

Szlovákia / Donovaly - kb. 3 óra autóút Budapestről (210 km)

  • magasság: 914 m – 1361 m
  • teljes hossz: 11 km
  • szintek: 5 km könnyű; 6 km haladó; 0,1 km nehéz
  • hóágyú: 400 db
  • nyitvatartás: 2022.12.19. – 2023.04.02. 9-17 óra között

Donovaly Magyarországhoz az egyik legközelebb található síparadicsom. Kellemes-lankás dombjaival kiváló választás gyerekeknek és kezdő síelőknek. A szépen karban tartott pályán teljesen új infrastruktúra várja az idelátogatókat megújult sífelvonókkal és éttermekkel. A szabad szemmel is belátható, családias hangulatú sípályán két csúcsot hódíthatunk meg: a Nová Hola 1361 méter magasan fekszik, ahonnan a haladó pályák indulnak, kistestvére pedig nagyjából 700 méteres magasságú.
Azok, akik a teljesítménysportok rabjai, akár 18 km-es túrára is indulhatnak az erre kialakított speciális pályán, illetve éjszakai síelésben is lehet részünk a lankásabb 4-es és 6-os pályán. Kiválóan a kiépítettsége, ma már gyakorlatilag minden megtalálható itt a szállodáktól kezdve a diszkóig, élelmiszerboltig, ATM-ig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szlovénia / Maribor-Pohorje - kb. 3.5 óra autóút Budapestről (340 km)

  • magasság: 325 m – 1327 m
  • teljes hossz: 41,5 km
  • szintek: 23,5 km könnyű; 13 km haladó; 5 km nehéz
  • hóágyú: 92 db
  • nyitvatartás: 2022.12.15. – 2023.03.31. 9-16 óra között

A 250 hektáron elterülő szlovén sípálya valójában két csúcsot (Bolfenk és Areh) és a közte elterülő domboldalt foglalja magában. A bolfenki rész a haladók terepe, az Areh csúcs, pedig egy lankás domboldal, ahol a kevésbé tapasztaltak szórakozhatnak számtalan pályán. Ez Szlovénia legnagyobb és legjobban felszerelt pályája, melynek további előnye, hogy a pálya gyakorlatilag összenőtt Maribor településsel, így bármikor könnyen betérhetünk az óvárosba egy kis extra kikapcsolódásra. További érdekessége az 5 km-es, 700 méter szintkülönbségű éjszakai pálya, amely Európa leghosszabb villanyfényes sípályája, amely kedvező időjárási körülmények között szerdától-szombatig üzemel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm