15 °C Budapest
Decorated Christmas bedroom with Christmas tree. Light Scandinavian interior. Cozy bed in a chalet.

Magyarok tömege mond nemet idén a karácsonyra: ide menekülnek családostul

2022. december 20. 05:44

Akár 25-30 százalékkal is drágább lehetnek idén karácsonykor a szállások itthon, mint egy évvel korábban, ám úgy tűnik a magyarok utazási kedve nem lanyhul: az elmúlt évekhez hasonlóan tömegek fogják otthonukon kívül, hotelben tölteni a karácsonyi ünnepeket. És bár sokak számíthatnak teltházra vagy magas kihasználtásgra a következő két hétben, összességében ez nem mindenkit fog megmenteni a piacon a szakértők szerint. 

Az elmúlt két év ünnepi szezonját a koronavírus keserített meg a szállodásoknak, az ideit az energiaárak és az infláció: nem csoda, hogy már nyár végén több hotel is úgy döntött, amíg ideiglenesen vagy véglegesen bezárja a kapuit.

Holott a karácsonyi szezon duplán kiemelt időszak már, az utóbbi évtizedben divat lett, hogy a családok az otthoni zűrzavart és káoszt hátrahagyva, inkább egy kényelmes hotelben töltik az ünnepeket. Hogy idén is ez lesz-e a trend a nehézségek ellenére, annak járt utána a Pénzcentrum.

Mindent megteszünk azért, hogy szállodáinkban a legjobb hangulatot teremtsük meg – a karácsonyfákat, dekorációkat, díszeket és ünnepi üzeneteket kifejezetten szeretik vendégeink. Néhány szállodánk szezonális, karácsonyi menüket is bevezet, hogy a hozzánk látogatók teljesen belevethessék magukat a téli hangulatba

– mondta el a Pénzcentrumnak Popovits Éva, az Accor közép-kelet-európai kereskedelmi igazgatója.

Bár sokak számíthatnak teltházra vagy magas kihasználtásgra az ünnepekkor, összességében ez nem mindenkit ment meg - vélik iparági szakértők. Valószínűleg januártól nőhet az átmenetileg vagy akár véglegesen bezáró hotelek, szállásadók aránya.

A hazai szállodák nehézségeikről már az idei energiakrízis első időszaka óta leehet hallani, ám a szektort segítő első kormányzati intézkedésekig egészen november közepéig kellett várni. Akkor 4 elemű intézkedéscsomagot jelentett be Gulyás Gergely, mely szerint a SZÉP kártya füleket eltörölték, ugyanazokra a célokra, belső korlátok nélkül, a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztették, a kötelező adatszolgáltatást eltolták 2023. január 1-ről, valamint 24 havi munkaidőkeret szabályozást vezettek be ebben az ágazatban dolgozóknak. Hogy mindezeknek milyen hatása lesz, majd kiderül az ünnepek után, hiszen most még mindenki az előttünk álló 10-15 napra koncentrál.

Átalakulnak a szokások

Foglalási adatok szerint nőtt az év végi és a jövő év eleji foglalások aránya az elmúlt évekhez képest. „Bár nem tudjuk megjósolni, mi vár a turizmusra a jövő évben, arra számítunk, hogy amíg az utazás nincs korlátozva, addig az utazási vágy megmarad – magyarázta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. – Ugyanakkor az utazási szokások átalakulhatnak, tovább erősödik a belföldi desztinációk iránti érdeklődés, közelebbre utazunk és akár az éjszakák számát csökkentve kevesebbet költünk egy-egy üdülésre.”

A karácsonyi időszakra szóló, december 19-éig beérkező foglalások száma 30 százalékkal nőtt tavalyhoz, és 3 százalékkal 2019-hez képest. Az egy főre jutó, egy éjszakára szóló átlagár 16 ezer forint, ami

23,5 százalékos növekedés tavalyhoz, és 45 százalékos drágulás 2019-hez viszonyítva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Top 10 belföldi úti cél 2022 karácsonyán:

  1. Budapest
  2. Hévíz
  3. Eger
  4. Gyula
  5. Zalakaros
  6. Cserkeszőlő
  7. Pécs
  8. Siófok
  9. Hajdúszoboszló
  10. Szeged

Danubius

A Danubius Hotels szállodáiban a karácsonyi időszak foglaltságában eltérést láthatunk a budapesti és a vidéki szállodák között: vidéki wellness szállodájában, a Danubius Hotels Bükkben közel teltházas a foglaltság, míg Budapesten ez a karácsonyi időszakban jóval alacsonyabb – mondta el a Pénzcentrumnak Bogár Zoltán, a Danubius Hotels központi üzletfejlesztési igazgatója, majd hozzátette,

a szilveszteri időszakra azonban mind a budapesti szállodákban, mind a vidéki szállodákban teltházra számítunk. Átlagban két-három éjszakás kikapcsolódásra fognak érkezni hozzánk a vendégeink.

A várakozásaikhoz képest sokkal népszerűbb volt már a decemberi adventi időszak is. Ezeken az adventi hétvégéken is teltházas foglaltságok voltak, mind a budapesti, mind a vidéki szállodáikban. Mondhatjuk tehát, hogy az év végi ünnepi időszak szállodában való eltöltése, ismét a legnépszerűbb tevékenységek közé tartozik.

Vidéki wellness szállodáikban 70-80%-ban belföldi vendégeink vannak, ide a külföldi vendégek főként a környező országokból Ausztriából, Csehországból érkeznek. Budapesten a vendégek összetételének aránya éppen fordított 80%-ban külföldiek foglalnak. Változás a Covid előtti időszakhoz képest budapesti szállodáikban az, bár továbbra is a klasszikus küldőpiacokról - a brit, német, olasz turisták - érkeznek hozzájuk a legtöbben, a számuk még nem éri el a Covid előtti szintet, de a tavalyi adatokhoz képest nagy emelkedést mutatnak. Nőtt viszont a romániai és izraeli vendégek aránya a 2019-es adatokhoz képest.

Persze kérdeztük Bogár Zoltánt az árakról is, elmondta, hogy a decemberi átlagár 25-30%-kal magasabb, mint a tavalyi év ugyanilyen időszakában. Sajnos azonban a költségek ennél jóval magasabb mértékben növekedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm