Cars passing through the toll gate on the motorway, vivid travel background

Elképesztő árak a horvát autópályákon, kutakon: ennyiből lehet lejutni az Adriára 2022-ben

2022. május 21. 13:04

Elég tetemes összeget elkölthet autópályadíjakra, aki 2022-ben autóval indul Horvátországba nyaralni: legrosszabb esetben akár 20 ezer forint feletti összeget is elkölthetünk a sztrádán, mire oda-vissza megjárjuk az Adriát. Ráadásul Horvátországban már régen nem 480 forintért mérik az üzemanyagot, hanem jóval drágábban, úgyhogy ha még tankolni is kell - márpedig egy 500-600 kilométeres úton ez megeshet -, akkor aztán végképp vagyonokba kerül már a lejutás is.

Vélhetően rekordszámú magyar fog az Adrián nyaralni 2022-ben, legalábbis az előfoglalási adatokból ez szűrhető le. A horvát tengerpart többek között azért is népszerű a magyar utazók körében, mert akár autóval is pár óra alatt elérhető.

Viszont aki kocsival vágna neki a nagy kalandnak, több szempontot is érdemes figyelembe vennie a költségek kiszámításakor: egyfelől Horvátországban jóval drágább az üzemanyag, mint nálunk. A holtankoljak.hu friss adatai szerint a benzin literje 635 forintba kerül, a dízelért átlagosan 710 forintot kell fizetni literenként, ami elég fájdalmas lehet a 480-as benzinárstophoz szokott magyar sofőröknek.

És akkor még nem beszéltünk az autópályadíjakról: merthogy mint mindenhol, Horvátországban is fizetősek a sztrádák. A magyar rendszertől eltérően itt nem matricát kell venni, hanem a használt útszakaszokért kell fizetni a kapuknál - a kunán kívül eurót is elfogadnak, vagy kártyával is lehet fizetni.

Alább összeszedtük, hogy milyen tarifák vannak a népszerűbb úticélok felé, ugye, ezeket kettővel kell megszorozni, hiszen a visszaútra is kell matrica. Így aki Dubrovnik térségébe menne, az több mint 20 ezer forintot költene csak a sztrádán, de Split felé sem kell kevesebbet fizetni, és Osijek, valamit az Isztria felé is legalább 17 ezerre kell kalkulálni - hiszen Letenyétől Zágrábig is meg kell venni a matricát, oda-vissza valamivel kevesebb, mint 5000 forintért.

A főszezonban általában 10 százalékkal drágábbak a sztrádadíjak, de tavaly ezt nem eszközölték, mondván a nyitás után ez se riassza el a turistákat. Egyelőre nem tudni, hogy 2022-ben is elmarad-e a nyári emelés, mindenesetre mi a szezonon kívüli árakkal számoltunk.

További újdonság, hogy a készpénz mellett idéntől elektronikus (úgynevezett ENC) eszközökkel is lehet fizetni a horvát autópályán. Így pedig sok időt lehet spórolni, hiszen az útdíjfizető készüléket érzékeli a rendszer, levonja a megfelelő összeget, és már hajthatsz is tovább, nem kell sorban állni a fizetőkapuknál. Ráadásul sok helyen külön "VIP-sávot" is fenntartanak az elektronikus útdíjfizetővel közlekedőknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen készüléket nem csak vásárolni, de párszáz forintos napidíjért bérelni is lehet, Magyarországon is rengeteg cég foglalkozik ezzel a szolgáltatással, úgyhogy érdemes körülnézni.

Ennyibe kerülne vonattal lemenni

Megnéztük azt is, mennyi pénzért lehetne lejutni Horvátországba vonattal. Ez ugyan jóval kötöttebb közlekedési forma, mint az autó, de ha megnézzük a jegyárakat, akkor látható, hogy akár már egy sztrádadíj áráért is lejuthatunk a tengerpartra - megúszva a horror üzemanyagárakat.

A MÁV tájékoztatása szerint Splitbe már 30 eurótól, azaz kb. 11 500 kezdődnek a menetjegyek, Rijekába pedig átszámolva 10 ezer forint alatt is el lehet vonatozni Budapestről. Sőt, 2022-ben is járni fog az Adria IC, amely éjszaka teszi meg a Budapest és Split közötti 789 kilométeres távot. A vonat június 10. és szeptember 24. között közlekedik, a főszezonban heti 3 alkalommal, az elő- és utószezonban heti 2 alkalomma.

A hálókocsis expresszre 99 euróért (azaz kb. 38 ezer forintért) lehet jegyet váltani egy egyágyas fülkébe, a négyágyasba a felnőttjegy 49 euró, azaz majdnem 19 ezer forint, a hatágyas hálokocsiba szóló tikett pedig 43 eurótól, azaz 16 600 forinttól indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem