9 °C Budapest
The family are canceled of holiday plans

Váratlanul drága nyaralás elé nézhet rengeteg magyar: ezt rontják el, rá is fizetnek

2022. május 16. 19:04

Aki nem foglal okosan, nem tájékozódik körültekintően, az akár a komplett nyaralás árát is bukhatja jelen körülmények között. A koronavírusjárvány ugyan leszállóban van, azaz napról napra kevesebb a fertőzött, de nem tűnt el teljesen, ez pedig bezavarhat. Ugyan az országok nagyrészt eltörölték mostanra a korlátozásokat, de aki megfertőződik, az értelemszerűen nem utazhat, és bukhatja a már befizetett összegeket. 

Bőven túl vagyunk már a koronavírus-járvány ötödik hullámán, de még korántsem dőlhetünk hátra: jöhetnek még meglepetések. Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője múlt csütörtök. Galgóczi Ágnes közlése szerint hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma.

A szakértő szerint nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám. Mindez azt jelenti, hogy nyáron is megfertőződhetünk koronavírussal, hiszen a járvány továbbra is itt van közöttünk, és mivel betegen nem mehetünk sehová, adott esetben

még a nyaralási terveinket is keresztülhúzhatja a vírus.

Ilyen esetben azonban nem kell kétségbe esni, hiszen most már a szolgáltatók sokkal rugalmasabban állnak a törlésekhez. A COVID-19 világjárvány előre nem látható hullámzása miatt az utazási tervek manapság ritkán vannak kőbe vésve. Egy-egy utazáslemondás sokkal gyakrabban fordul elő, mint korábban, éppen ezért sok vállalat frissítette irányelveit, hogy sokkal rugalmasabb foglalási lehetőségeket kínáljon az utazóknak.

Döccenők és bukkanók

A lemondási folyamat nem mindig olyan zökkenőmentes, mint szeretnénk, és néha a leendő utazók komoly pénzeket veszítenek, amikor terveik megsemmisülnek egyik pillanatról a másikra. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie. A HuffPost utazási szakértőket kért fel, hogy osszák meg velünk, milyen gyakori hibákat követnek el az emberek, amikor lemondanak egy-egy utazást - és mit javasolnak, hogyan kerüljük el ezeket a csapdákat.

 

Ha lemondod a járatodat, ne felejtsd el megőrizni a foglalás és a lemondás adatait a teljes folyamat lezárásáig: ezekre szüksége lesz ahhoz, hogy később hatékonyan intézkedhess.

Olvass az apróbetűs sorok között

Remélhetőleg amikor lefoglalod az utazást, elolvasod azt a részt is, ami a módosításokra vagy lemondásokra vonatkozik, mivel ez nagyban megkönnyítheti a dolgod, valamint segíthet a döntéshozatalban. De még akkor sem késő, ha már beütött a baj.

Mielőtt elkezded az intézkedést, foglalásaid lemondását, módosítását, feltétlenül szánj 10 percet arra, hogy elolvasod a foglalási feltételeke, melyeket különben már elfogadtál, valamit a szolgáltató irányelveit. Mielőtt lemondanád a repülőjegyet, a szállást, az éttermi foglalást, a túrát vagy bármilyen más programot, szánj időt a szabályzat elolvasására, hiszen mg az is lehet, hogy ott a megoldás az apróbetűkben.

A szállás túl késői lemondása

A szálláslemondás esetében szigorúbbak a feltételek, csak egy bizonyos ideig lehet díj nélkül lemondani, ezt ma már a legtöbb foglalási oldal egyértelműen jelzi is, külön kiemelve. Ezért fontos, hogy amint megtudod, hogy az utazás elmarad, azonnal vedd fel a kapcsolatot a szállásadóval.

Ha lemondjuk a szállodai foglalást, mindig próbáljuk meg felhívni a recepciót, hogy megtudjuk, a szálláshely tud-e segíteni, rugalmasan állnak-e hozzánk

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tanácsolta Zach Griff, a The Points Guy vezető szerkesztője, majd hozzáteszi

néha találni olyan menedzsert vagy recepcióst, aki eltekint a szigorú lemondási feltételektől, és lehetővé teszi, hogy további költségek nélkül átütemezhessük a nyaralást.

Ha valamit megtanultunk a világjárványból, az a rugalmasság fontossága. Ezért a büntetésmentes lemondási lehetőség nélküli utazásfoglalás olyan hiba, amelyet a tervezés során feltétlenül el kell kerülni.

Azt javaslom, hogy olyan szállodában foglaljunk, amelyben 24-72 órával korábban büntetés nélkül lemondhatjuk a szobát

- mondta Laurie Garrow, a Georgia Institute of Technology építőmérnöki professzora és az AGIFORS légitársasági kutatószervezet elnöke.

Enélkül el ne indulj

Az útlemondás-biztosítás, más néven sztornóbiztosítás elsősorban betegség, baleset vagy halál esetén térít, vagyis fedezetet biztosít többek a koronavírus-megbetegedés miatt fellépő lemondási költségekre is: bánatpénz, kötbér és egyebek. Jelen körülmények között óriási felelőtlenség utasbiztosítás nélkül elindulni külföldre, de itt a járvány árnyékában érdemes megvizsgálni, megéri-e kibővíteni azt úgy, hogy ha a nem várt esemény az utazás előtt következik be, akkor is védve legyünk.

Ám jelen helyzetben a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk nyújt-e valamilyen védelmet egy háborús helyzet kirobbanása esetén. A Pénzcentrum korábban megvizsgálta az egyes utasbiztosítások feltételeit, hogy megtudjuk, mivel számolhatnak az utazók, ha bekövetkezik az egyik legrosszabb forgatókönyv.

Egyetlen biztosítónál sem lehet utasbiztosítást kötni garantáltan kockázatos országokba, például olyanokba, amelyeket akár egy esetleges háború vagy fegyveres zavargások miatt veszélyesnek minősít a Külügyminisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem