4 °C Budapest
Hungarian passport on wooden background ,Hungarian citizenship

Rendkívül értékes papír lapul sok magyar fiókjában: nem is tudják, mennyi helyen elfogadják

2022. január 19. 14:01

A magyar útlevél továbbra is a világ legerősebbjei között található. Jelenleg az okmánnyal 183 országba lehet vízummentesen belépni, ez pedig a világon összesítettben a 8. legtöbb.

Vannak olyan útlevelek, amelyek hatalmas szabadságot biztosítanak tulajdonosaiknak - főleg, ha az illető rendelkezik az oltási igazolvánnyal is. Idén is megjelent a Henley Passport Indexe, amelyben Japán és Szingapúr jár az élen, ugyanis ezekkel az útlevelekkel mintegy 192 országba léphetnek be a tulajdonosaik vízumkötelezettség nélkül. Őket követi Németország és Dél-Korea 190 országgal.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát holtversenyben 3 EU-s tagállam foglalja el, ezek Finnország, Olaszország és Spanyolország, valamint ott van Luxemburg is. Ezen országok útleveleinek birtokosai ugyanis 189 országba léphetnek be vízummentesen.

Bár az Amerikai Egyesült Államok nincs a rangsor élén, az ő útlevelük továbbra is igen erős, ugyanis 186 országba léphetnek be komolyabb korlátozások nélkül azok, akik amerikai útlevéllel rendelkeznek, csak úgy, mint Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Belgium vagy az Egyesült Királyság állampolgárai. A világ legfejlettebb országainak lakói igen jól állnak az útleveleikkel, éppen ezért nem meglepő, hogy a top 10-ben gyakorlatilag majdnem az összes EU-s tagállam ott van, ahogy a legfejlettebb amerikai, illetve ázsiai országok is. Az adatokból kiolvasható az is, hogy Magyarország is igen előkelő helyen áll a listán,

hazánk útlevele ugyanis összetettben a 8. legerősebb a világon, Lengyelországgal osztozva.

A magyar útlevéltulajdonosok a világ 183 országába bejuthatnak ezzel a papírossal anélkül, hogy vízumot kellene igényelniük. Míg az európai országok zöme igen szerencsés helyzetben van, addig a lista végén kullogó országok már kevésbé örülhetnek. Az afganisztáni, iraki és szíriai útlevéllel rendelkezők számára például a világ kevésbé nyitott. Az afganisztáni útlevél rendelkezik a legkevesebb hatalommal a rangsorban, mindössze 26 úticél lehetséges vízummentesen. Hasonló a helyzet Irak (28) és Szíria (29) esetében is, de Pakisztán (31), és Jemen (33) is a sor végén kullog.

Így utazhatunk idén

Azonban hiába rendelkezünk erős útlevéllel, ha az Európai Unió területén belül, sőt, kívül is különböző utazási korlátozások vannak életben, tekintettel a járványhelyzetre. Így ha valaki utazna, mindenképpen rendelkeznie kell védettségi igazolással, sőt, uticéltól függően nem árt, ha kitöltjük az előre elérhető dokumentumokat, amelyben szerepel az elérhetőségünk, valamint az, hogy milyen címen fogunk tartózkodni. Bár az elmúlt időszak javában arról szólt, hogy turisztikai célból, kedvtelésből nem utazhatunk, a korlátozások enyhülnek, így körültekintéssel, és a megfelelő igazoló dokumentumokkal ismét útra kelhetünk, ha nem félünk attól, hogy karanténba kerülünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy hogyan utazhatunk idén. Míg a koronavírus jelentős csapást mért a turisztikai szektorra, egy friss kutatásából úgy tűnik, a járvány az utazási kedvet a vártnál kevésbé vetette vissza: 2022-ben a COVID előtti időszakban tapasztaltnál is magasabb lehet a fogyasztók utazási hajlandósága, még ha új trendek erősödésével is. A kutatás olyan utazói elvárásokra is rávilágított, amelyeket a pandémia előtérbe helyezett és várhatóan tartósan, az elkövetkező években is megmaradnak. A megkérdezettek zöme (99%) igényli, hogy a tervezett tartózkodási időt rugalmasan megváltoztathassa és az utazást ingyenesen lemondhassa.

Nem meglepő, hogy a rugalmasság mellett felértékelődtek a kiegészítő higiéniai szolgáltatások (pl. kézfertőtlenítő, maszk, kesztyű) és a megfelelő távolságtartáshoz szükséges feltételek (pl. csökkentett kapacitások, szobában felszolgált ételek) iránti igény is. Érdekesség azonban, hogy a maszkviselést döntően a személyzet részéről várják csak el a válaszadók: közel kétharmaduk nem foglalna olyan szállást, ahol ezt kötelezően előírják a vendégek számára is.

Ráadásul a belföldi desztinációkat tízből kilenc válaszadó jellemzően saját személygépkocsival keresné fel a pandémiától függetlenül is, a COVID hatására azonban 59 százalékról 68 százalékra nőtt azok aránya, akik külföldre is – elsősorban a környező országokba – autóval utaznának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem