13 °C Budapest

Egy frászt luxus: 64 ezerért belevághatsz 430 ezer magyar hobbijába

2018. június 3. 07:00

Több mint 400 ezer magyarnak van állami horgászjegye, ez az egyik előfeltétele annak, hogy valaki pecázhasson. Ezt ugyanakkor csak horgász egyesületi tagok válthatják ki, ráadásul előtte át kell menni egy horgászvizsgán is. Mutatjuk, mire van szükség és mennyi pénzt kell alaphangon beleölni ebbe a hobbiba, ha te is víz mellett várnád már a kapást.

Június 1-jén robbant a hír, hogy egy ismert közösségi oldalon megjelent írások és fényképek tanúsága szerint egy Heves megyei természetes vízből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kilogrammos pontyot 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki ismét, ezennel 31,9 kg súlyban. A kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudta beazonosítani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata, a Nébih ÁHSZ.

Az eljárás során az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot, valamint a pontyóriás eszmei értékét az illegális élőhal-kereskedelemben. A szakértő több kulcsbélyeg, a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be.

A tőponty halgazdálkodási értékét 31 900 forintban, feketepiaci értékét pedig 800 000 forint körül állapította meg. A hattóság az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést is tartott, mely során több szabálytalanságra is fény derült. A halgazdálkodásra jogosulttal szemben eljárás indult, a többszörös szabálysértő tetemes bírságra számíthat - írta pénteki közleményében a Nébih.

Ennek apropóján összeszedtük, hogy milyen engedélyekre van ahhoz szükség, hogy valaki legálisan pecázhasson, valamint mennyi pénzt kell legalább befektetni a felszerelésbe, hogy eséllyel indulhasson halat fogni. Ennek nyilván a lenti képen nekünk üzenetet küldő olvasónk is örülni fog, hisz néhány hónapja erre már megkért minket.

Olvasónk kérése a Facebookon

Mielőtt valaki kimenne a legközelebbi vízpartra, hogy halat fogjon, jó tudni, hogy ez engedélyköteles tevékenység Magyarországon. Az engedély megszerzéséhez egy horgászvizsgát kell aboszolválni. A vizsgákat a helyi horgász egyesületeknél lehet letenni, így náluk, valamint a megyei horgász szövetségeknél lehet érdeklődni a lehetőségekről, időpontokról. A tesztre való felkészülést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) egy e-tankönyvvel támogatja, amely erről a linkről ingyenesen letölthető.

A vizsgára való felkészülést nem érdemes félvállról venni, mivel annak, hogy hol, mit és mikor lehet kifogni, szigorú szabályai vannak Magyarországon. Az előírások megsértését pedig szigorúan büntetik.

Azon túl, hogy bevonhatják a horgászengedélyünket, még 10 ezer és 500 ezer forint közötti büntetést is a nyakunkba kaphatunk.

A vizsga díja 3500 forint, de kötelező a horgászegyesületi tagság is, ami éves szinten 5-6 ezer forintba kerül (az egyesületeknek kötelező tagnak lenni a Magyar Horgászok Országos Szövetségében, azaz a MOHOSZ-ban, így külön ebbe a szervezetbe nem kell belépnünk). Ha sikeresen letettük a vizsgát, akkor ki kell váltanunk 2000 forintért egy állami horgász jegyet, 200 forintért egy fogási naplót (ezeket évente meg kell újítani), valamint egy néhány száz forintos horgászigazolványt is meg kell vennünk.

Fontos megjegyezni, hogy 

állami horgászengedélyre 2018. január 1-je óta akkor is szükség van, ha egy magánüzemeltetésű horgásztóra megyünk pecázni

- írta testvérlapunk, az Agrárszektor. Ezeken a tavakon általában több halat lehet fogni, mint a természetes vizeken, jellemzően fizetni kell magáért a pecázásért és az elhozott kapások után is, ráadásul a halak íze legtöbbször rosszabb, mint azoké, amelyek természetes vízben éltek (és mozogtak, ezáltal megfelelő izomzatott építettek).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben viszont állami fenntartású vízfelületen szeretnénk pecázni, akkor nem elegendő az állami jegy, területi horgászjegyre is szükségünk van. Ennek az ára attól függően változik, hogy hol szeretnénk pecázni, a jegyeket horgász boltokban, online vagy a horgász egyesületekben válthatjuk ki.

Jó területre 10-20 ezer forint alatt nem tudunk éves jegyet venni

- mondta a Pénzcentrumnak egy évente több mint százszor is pecázó horgász. Vehetünk ugyanakkor kombinált jegyeket is, ezek több területre is érvényesek, a MOHOSZ-nál a legdrágább honlapjuk szerint az országos sporthorgász területi jegy, amely 69 ezer forintba kerül évente, ezzel pedig a 

 • Duna folyam és Tisza folyó teljes magyarországi szakaszán,
 • a Balaton balatoni horgászrend szerinti partközeli területén és a BHNp. Zrt. által kezelt Kis-Balaton, Nyugati-övcsatorna, Keleti-Bozót csatorna vízterületeken,
 • a Tisza-tó és a Velencei-tó területén,
 • a Ráckevei (Soroksári) Dunaág és mellékvizei vízrendszerén, a Tassi V-VI. vízterületen, valamint 
 • a Duna szigetközi ágrendszer vizein, 
 • a Mosoni Duna vízrendszerén,
 • a Rába, Ipoly, Dráva, Mura, Zala, Túr, Új Túr, Öreg Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Sajó, Hernád, Zagyva folyókon,
 • a Körösök területén, a Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Maros folyókon, továbbá
 • a Keleti-, Nyugati-, Kiskunsági-, Nagykunsági- és Jászsági-főcsatornák és a Sió-csatorna

vízterületein is horgászhatunk. A 69 ezer forintos jeggyel egyszerre két bottal, botonként két horoggal mehetünk rá a halakra, és évente legfeljebb 50 kiló halat foghatunk és vihetünk haza út (van darabkorlátozás is, ami 50 db), vízgazdálkodásonként azonban alacsonyabb a limit, 30 kilogramm (25 darab). Vannak azonban további részletszabályok is, melyeket minden esetben érdemes átolvasni, továbbá horgászat közben a fogási napló vezetésére is kiemelt figyelmet kell majd fordítani, de ezt a tudást elsajátítjuk a vizsgára való felkészülés során.

Amennyiben megszereztük a horgászengedélyt, valamint az állami és a területi horgászjegyet is, akkor érdemes úszó- vagy merülő pecázással kezdeni, ez a két legegyszerűbb horgásztechnika. Ehhez a tevékenységhez a fent már idézett horgász szerint a a következő eszközöket kell beszerezni, hogy összeálljon egy kezdő csomag: 

 • Bot: 5-10 ezer forint (közepes-jó minőség);
 • Orsó: 5-10 ezer forint (ennyiért alsókategóriásat kapunk, a középkategória olyan 15-20 ezer forintba kerül);
 • Damil:1500 forint botonként;
 • Ólom, etetőkosár, horog (ebből többet kell venni): 5 ezer forint;
 • Merítőszák: 5 ezer forint;
 • Haltartó szák: 5 ezer forint;
 • Ágas: 500 forint;
 • Horgászláda: 5 ezer forint;
 • Szék: 10 ezer forint;
 • Csali, dara: 1000 forint

A fenti eszközökből a felső értékhatár természetesen a csillagos ég, de édes és elővízekre, továbbá nem ragadozó halakra, a fenti árkategóriájú eszközökkel már jó esélyekkel indulhatunk pecázni. Botból, orsóból és ágasból érdemes kettőt venni, hisz jellemzően két bot párhuzamos használatára kapunk területi jegyet. 

A fenti költségeket összeszámolva, tehát a területi jegy megvásárlásáig (vizsga, állami jegy, horgászegyesületi tagság) 11 000 forintot számolhatunk, az éves terüeti jegyre 10-20 ezer forintot, a kezdő szettünkre pedig egy bot esetén 43-53 ezer forintot, két bot esetén pedig 55-75 ezer forintot kell szánnunk.

Ezeket összeadva tehát egy bottal, rosszabb felszereléssel 64 ezer forintért,

jobb orsókkal, két bottal, jobb területen pedig körülbelül 110 ezer forint befektetésével indulhatunk neki pecázni.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm