29 °C Budapest

50 évig állt a garázsban a ritka Austin! Megpróbálták beröffenteni és...

Pénzcentrum
2010. március 30. 18:02

A 63 éves Roger Bulled miután nyugdíjba vonult, úgy gondolta, hogy teljesíti a közelmúltban 95 évesen elhunyt apja hosszan dédelgetett álmát és felújítja a közel öt évtizeden át a garázsban sínylődő Austint, melyet még a nagyszülei vásároltak 1929-ben.

Az Austin 12/4 gyártását 1921-ben kezdték meg, ez volt Herbert Austin második modellje az első világháború utáni időszakban. Az autót egészen 1940-ig gyártották, amikor a gyártósorokat a hadügy szolgálatába kellett állítani. A család által vásárolt vászon borítású kivitelt 1931-ig gyártották, ezt követően váltottak fémvázra.

Roger nagyszülei 1929-ben vásárolták az autót, amit az apja egészen 1961-ig használt. Utoljára akkor mozdult meg a jármű, amikor beparkoltak vele a garázsba. A tulajdonos elmondta, hogy az apja a nyugdíjas évei alatt mindig arról álmodott, hogy egyszer rendbe hozza a szülei autóját, de erre soha nem került sor.

Most, hogy Roger is nyugdíjba vonult, úgy döntött, hogy vet egy pillantást az autóra, hogy vajon milyen állapotban lehet az öreg családi tragacs. Megállapította, hogy a korához képest figyelemre méltó az állapota, amikor felpumpálta a kerekeket, azokból a külső repedések ellenére sem szökött a levegő, mert a gumibelső ép maradt. A kocsiban megtalálta az eredeti kézikönyvet, a forgalmi engedélyt (egyetlen tulajdonossal, a nagyapjával), valamint egy megsárgult fotót a jármű fénykorából.

A kíváncsiságtól vezérelve megpróbálta beindítani az autót és a motor az első próbálkozásra át is fordult, de inkább letett erről az ötletéről, nehogy kárt tegyen a ritka relikviában. A felújítási tervek során azzal szembesült, hogy az autó újjáépítése egy vagyonba kerülne, amire neki nincs pénze. Úgy döntött, hogy felkeres egy aukciós házat és árverésre kínálja az autót egy gyűjtőnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverésre április 5-én kerül majd sor, az aukciós ház országos érdeklődésre számít. Egyelőre nem tudják, hogy mennyit kaphatnak érte, de azt remélik, hogy egy olyan gondos gyűjtőhöz kerül, aki szépen felújítja, és úgy vigyáz majd rá, mint az első tulajdonosa.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?