50 évig állt a garázsban a ritka Austin! Megpróbálták beröffenteni és...

Pénzcentrum
2010. március 30. 18:02

A 63 éves Roger Bulled miután nyugdíjba vonult, úgy gondolta, hogy teljesíti a közelmúltban 95 évesen elhunyt apja hosszan dédelgetett álmát és felújítja a közel öt évtizeden át a garázsban sínylődő Austint, melyet még a nagyszülei vásároltak 1929-ben.

Az Austin 12/4 gyártását 1921-ben kezdték meg, ez volt Herbert Austin második modellje az első világháború utáni időszakban. Az autót egészen 1940-ig gyártották, amikor a gyártósorokat a hadügy szolgálatába kellett állítani. A család által vásárolt vászon borítású kivitelt 1931-ig gyártották, ezt követően váltottak fémvázra.

Roger nagyszülei 1929-ben vásárolták az autót, amit az apja egészen 1961-ig használt. Utoljára akkor mozdult meg a jármű, amikor beparkoltak vele a garázsba. A tulajdonos elmondta, hogy az apja a nyugdíjas évei alatt mindig arról álmodott, hogy egyszer rendbe hozza a szülei autóját, de erre soha nem került sor.

Most, hogy Roger is nyugdíjba vonult, úgy döntött, hogy vet egy pillantást az autóra, hogy vajon milyen állapotban lehet az öreg családi tragacs. Megállapította, hogy a korához képest figyelemre méltó az állapota, amikor felpumpálta a kerekeket, azokból a külső repedések ellenére sem szökött a levegő, mert a gumibelső ép maradt. A kocsiban megtalálta az eredeti kézikönyvet, a forgalmi engedélyt (egyetlen tulajdonossal, a nagyapjával), valamint egy megsárgult fotót a jármű fénykorából.

A kíváncsiságtól vezérelve megpróbálta beindítani az autót és a motor az első próbálkozásra át is fordult, de inkább letett erről az ötletéről, nehogy kárt tegyen a ritka relikviában. A felújítási tervek során azzal szembesült, hogy az autó újjáépítése egy vagyonba kerülne, amire neki nincs pénze. Úgy döntött, hogy felkeres egy aukciós házat és árverésre kínálja az autót egy gyűjtőnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverésre április 5-én kerül majd sor, az aukciós ház országos érdeklődésre számít. Egyelőre nem tudják, hogy mennyit kaphatnak érte, de azt remélik, hogy egy olyan gondos gyűjtőhöz kerül, aki szépen felújítja, és úgy vigyáz majd rá, mint az első tulajdonosa.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem