30 °C Budapest

50 évig állt a garázsban a ritka Austin! Megpróbálták beröffenteni és...

Pénzcentrum
2010. március 30. 18:02

A 63 éves Roger Bulled miután nyugdíjba vonult, úgy gondolta, hogy teljesíti a közelmúltban 95 évesen elhunyt apja hosszan dédelgetett álmát és felújítja a közel öt évtizeden át a garázsban sínylődő Austint, melyet még a nagyszülei vásároltak 1929-ben.

Az Austin 12/4 gyártását 1921-ben kezdték meg, ez volt Herbert Austin második modellje az első világháború utáni időszakban. Az autót egészen 1940-ig gyártották, amikor a gyártósorokat a hadügy szolgálatába kellett állítani. A család által vásárolt vászon borítású kivitelt 1931-ig gyártották, ezt követően váltottak fémvázra.

Roger nagyszülei 1929-ben vásárolták az autót, amit az apja egészen 1961-ig használt. Utoljára akkor mozdult meg a jármű, amikor beparkoltak vele a garázsba. A tulajdonos elmondta, hogy az apja a nyugdíjas évei alatt mindig arról álmodott, hogy egyszer rendbe hozza a szülei autóját, de erre soha nem került sor.

Most, hogy Roger is nyugdíjba vonult, úgy döntött, hogy vet egy pillantást az autóra, hogy vajon milyen állapotban lehet az öreg családi tragacs. Megállapította, hogy a korához képest figyelemre méltó az állapota, amikor felpumpálta a kerekeket, azokból a külső repedések ellenére sem szökött a levegő, mert a gumibelső ép maradt. A kocsiban megtalálta az eredeti kézikönyvet, a forgalmi engedélyt (egyetlen tulajdonossal, a nagyapjával), valamint egy megsárgult fotót a jármű fénykorából.

A kíváncsiságtól vezérelve megpróbálta beindítani az autót és a motor az első próbálkozásra át is fordult, de inkább letett erről az ötletéről, nehogy kárt tegyen a ritka relikviában. A felújítási tervek során azzal szembesült, hogy az autó újjáépítése egy vagyonba kerülne, amire neki nincs pénze. Úgy döntött, hogy felkeres egy aukciós házat és árverésre kínálja az autót egy gyűjtőnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az árverésre április 5-én kerül majd sor, az aukciós ház országos érdeklődésre számít. Egyelőre nem tudják, hogy mennyit kaphatnak érte, de azt remélik, hogy egy olyan gondos gyűjtőhöz kerül, aki szépen felújítja, és úgy vigyáz majd rá, mint az első tulajdonosa.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?