28 °C Budapest
People in jeans hold push-button phones in their hands on their knees

Egyre többen veszik most az ilyen telefonokat, de a gyártók óvatosak lennének: mégis, mitől tarthatnak?

2024. május 21. 13:14

Az önjelölt neoludditák és a technológiai stressztől szenvedők egyszerűbb telefonok felé fordulnak - írta a BBC. Eközben az ipar szkeptikus a kis piaci részesedés és a bizonytalan haszonkulcsok miatt, annak ellenére, hogy egyes fogyasztók tudatosan választják az okostelefonokkal szemben a csak alapvető funkciókkal rendelkező készülékeket.

Az önjelölt neoludditák és azok, akik a technológia által okozott stressztől szenvednek, egyre inkább egyszerűbb telefonok felé fordulnak. Az iparági szakértők szerint ezek a készülékek bizonytalan haszonkulcsot jelentenek a gyártók számára, mivel a piac ingatag és az igény hiánypótló jellegű - írja a lap.

Az iPhone bevezetése óta az okostelefonok meghatározóvá váltak a mindennapi életünkben. Egy egész generáció nőtt fel olyan világban, ahol az okostelefonok állandó jelenléte elkerülhetetlen. Az emberek azonban egyre inkább tudatában vannak annak, hogy ezek az eszközök hogyan befolyásolják életüket negatívan, például csökkentik a koncentrációs képességüket vagy rontják az alvásminőségüket.

Egyesek radikális lépésre szánják el magukat és úgy döntenek, hogy visszaváltanak a "butatelefonokra", amelyek korlátozott funkciókkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a hívások kezdeményezése, SMS-ek küldése és ébresztő beállítása. A piac sokféle felhasználót vonz: aggódó szülőktől kezdve olyan szakmák képviselőiig, akik strapabíró készülékekre van szükségük, valamint azokig, akik nem engedhetik meg maguknak az okostelefonok magas árát.

A butatelefonok iránti növekvő érdeklődés ellenére a telefongyártóknak kevés gazdasági ösztönzőjük van arra, hogy ezen a piacon aktívak legyenek. A Counterpoint Research szerint bár van piaca ennek a terméknek az Egyesült Államokban - ami 2023 augusztusában csak 2%-ot tett ki -, de ez még mindig jelentős mennyiséget jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagy technológiai vállalatok többnyire nem foglalkoznak butatelefonokkal, mivel bevételi modelljük elsősorban az okostelefon-eladásokon és kapcsolódó szolgáltatásokon alapul. Néhány cég mégis próbálkozik ezen a területen: például a Light prémium kategóriás "Light Phones" készülékeit kínálja minimalista felhasználóknak.

A butatelefon-piac jövője bizonytalan marad. Bár néhány vállalkozás próbálkozik innovatív megközelítésekkel és prémium márkák létrehozásával ebben a szegmensben, sok tényező - mint például elavult technológia és változatos munkahelyi követelmények - korlátot jelenthetnek ezen eszközök elterjedésében, írta a BBC.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem