25 °C Budapest
iot smart retail use computer vision, sensor fusion and deep learning concept, automatically detects when products are taken from or returned to the shelves and keeps track of them in a virtual cart.

Ez lehet a Lidl legújabb csodafegyvere: észre sem vesszük, így bírnak majd rá a túlvásárlásra

2023. november 13. 07:30

Már nem csak kacsingat az AI, vagyis a mesterséges intelligencia (magyarul MI) felé a Magyarországon is jelen lévő német diszkonthálózat, a Lidl. A tulajdonosok ugyanis bevásárolták magukat egy német AI startup-ba, az Aleph Alpha-ba.

500 millió dollárnyi (ez a mostani forintárfolyamon kb. 176,5 milliárd forint) friss forrást vont be kockázatitőke-befektetőktől a német AI startup, az Aleph Alpha - írja a techcrunch.com. A "B Series" legnagyobb befektetők között olyan nevek akadnak, mint a Lidl diszkonthálózat tulajdonosai, azaz a Schwarz Group, illetve a Bosch Ventures. De a meglévő intézményi befektetőkön túl a friss befektetők között voltak még a berlini székhelyű Christ&Company Consulting, a Hewlett Packard Enterprise és az SAP, valamint a Burda Principal Investments is.

A cikkben kiemelik, hogy a 2019-ben alapított Aleph Alpha tőkeinjekciója bőven elmarad a Microsoft által támogatott OpenAI finanszírozásától (11,3 milliárd dollár), de büszkék arra, hogy ügyfeleiknek ők "teljes szuverenitást" biztosítanak a tekintetben, hogy az AI-t teljes mértékben integrálni tudják a működésükbe. Ezzel inkább az olyan startupokhoz hasonlítanak, mint a francia Mistral (112 millió dolláros finanszírozás), amely nagyvállalatoknak nyújt segítséget az LLM-ek belső telepítésében.

A Lidl diszkonthálózat tulajdonosainak lépése nem meglepő, hiszen már régóta kacsingatnak a tech-szektor innovációi felé. Az általuk is alapított konzorcium célja, hogy a Baden-Württemberg gazdasági minisztériuma által létrehozott Ipai, azaz Innovation Park Artificial Intelligence Európa legnagyobb AI-klaszterévé váljon.

A mintegy 70 alkalmazottat foglalkoztató Aleph Alpha olyan területekre összpontosít, mint az EU által szabályozott adatvédelem és biztonság, és gyakran együttműködik kormányzati szervekkel, bűnüldöző szervekkel és egészségügyi intézményekkel is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jonas Andrulis, az Aleph Alpha vezérigazgatója és alapítója kijelentette, hogy a vállalat tervezi, hogy tovább bővíti kínálatát, miközben megőrzi az ügyfelek függetlenségét és rugalmasságát az infrastruktúra, a felhőkompatibilitás, a helyben történő támogatás és a hibrid beállítások terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem