10 °C Budapest
Itt a legrosszabb jelszavak listája: ha te is ezt használod, pillanatok alatt kifosztanak

Itt a legrosszabb jelszavak listája: ha te is ezt használod, pillanatok alatt kifosztanak

2022. december 5. 13:02

Egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a csalók a magyar interneten: a boltláncok, bankok nevében vadásznak a magyarok adataira pénzére, de újabban a foci vb is komoly táptalaja lett a netes bűnözésnek. És mint kiderült, a legtöbb magyar lusta rendes, erős jelszót beállítani magának, pedig ez a nulladik és legfontosabb kiberbiztonsági lépés, amit meg kell tennünk. Mutatjuk melyek a legrosszabb jelszavak, és mi fán teremnek a szinte feltrhetetlen belépési kódok!

Az útóbbi időben mintha újra lendületbe jöttek volna az internetes csalók Magyarországon: nemrég a SPAR figyelmeztetett például, hogy adathalászok olyan nyereményjátékot hirdetnek, ahol különleges ajándéktáskát ígérnek azoknak, akik megosztják és kommentelik a posztjukat, illetve regisztráció után e-mail címet kérnek. Az áldozatokkal ezután e-mailen veszik fel a kapcsolatot, hogy pénzt csaljanak ki belőlük. De ez a jelenség nem specifikusan csak ezt az áruházláncot érinti: az utóbbi hónapokban több más üzletlánc is figyelmeztetett hasonló csalásra.

Sőt, a foci vb is remek lehetőség a csalóknk, hogy jócskán megrövidítsék a magyarok pénztárcáit: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők a katari világbajnokságot használják fel csaliként. Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználót, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

Dr. Biró Marcell, a Hatóság elnöke arról beszélt, hogy az egyik legújabb módszer, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és / vagy egy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat.

A világbajnokság kapcsán az ESET kiberbiztonsági cég is riadót fújt, a szakértők szintén rengeteg olyan csalót találtak, akik a hatóság által már fentebb ismertetett módszerrel vadásztak az áldozatokra. Az adathalász csalások egy meggyőzőbb és veszélyesebb változata, ha olyan rosszindulatú hasonmás weboldalra tévedünk, amely valódinak tűnik. Az ide vezető linkeket spam e-mailekben, hamis közösségi profilokon keresztül vagy fórum bejegyzésekben terjesztik. Csizmazia-Darab István, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője aláhúzta, hogy

A Netflix nevében pedig SMS-ben akarták lehúzni magyarokat a csalók: a helyesírási hibákkal tarkított üzenet közölte, hogy "elutasították a befizetést", ezért felfüggeszthetik a fiókot. A dolog rendezésére egy weboldalt küldtek, ami nem a streaming szolgáltató oldalára, hanem egy vírusos weblapra vitt.

A banki ügyfeleket sem kerülik el

A magyar bankoknak is rendre meggyűlik a bajuk a bűnözőkkel: legutóbb az OTP közölte, hogy az adathalászok egyre változatosabb módszerekkel próbálnak pénzt kicsalni az áldozataiktól és ezeknek a csalástípusoknak sokszor még a témában jártas emberek is áldozatául esnek. A pénzintézet felmérése szerint minden második magyar internetező találkozott már bankok nevével visszaélve megkísérelt csalással. November közepén a bűnözők egy kamu ügyfélkérdőívvel akartak érzékeny adatokhoz jutni az OTP ügyfeleitől. Nemrégiben pedig a Takarékbank figyelmeztetett nagyszabású adathalász-kísérletre, amely során a csalók az ügyfelek adatait, jelszavait akarták megszerezni.

Kulcsfontosságú az erős jelszó!

Nem elég, hogy folyamatosan résen kell lenni az interneten, mert a csalók egyre változatosabb módszerekkel igyekeznek ellopni az adatainkat, pénzünket, de sokat könnyít a dolgukon, hogy a legtöbben nagyon gyenge jelszavakat használunk, amelyeket rendkívül gyorsan fel lehet törni. A kiberbiztonsággal is foglalkozó webforum szerint bár van összesítés a leggyengébb jelszavakról - amelyen előkelő helyen szerepel az 123456 is -, de még az ennél bonyolultabb jelszavakat is nagyon könnyen feltörhetik a hozzáértők.

Ráadásul a legtöbben nem is foglalkoznak azzal, hogy mindenhova egyedi jelszó legyen megadva: ezért inkább mindenhová beállítunk egy könnyen megjegyezhetőt, de még ennél is nagyobb hiba, ha több helyen is ugyanazt használjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiberbűnözők jelszófeltörő programjai ugyanis hihetetlen gyorsasággal tudnak belépni a fiókunkba, főleg akkor, ha gyenge a jelszavunk. Ha ugyanazt több helyen is használjuk, akkor a dolog még egyszerűbb. Például egy 8 betűből álló jelszó mindössze 209 milliárd lehetséges kombinációt jelent, amit szinte azonnal fel is törhet egy hacker programja. A szakemberek szerint már az is sokat segít, ha egy nagybetűt is hozzáadunk a jelszavunkhoz, amivel 53,5 billió kombinációnál tartunk, így már kb. 22 percre lehet szükség a feltöréshez.

Ezek a legrosszabb jelszavak

Olyan nagyon nem kell senkinek sem részletezni, hogy miért nem a legjobb mondjuk az 123456 számsort beállítani jelszónak - a legborzalmasabbak megfejtéséhez sok esetben számítógép sem kellhet.

Az egymás után következő számok mellett a a születési dátumunk olyan kombinációk, amelyek bizony már előkelő helyet foglalnak el a rossz jelszavak listáján. De az ismétlődő jelszavak, a nagyon egyértelmű választások, mint a "Jelszo1" sem kecsegtetnek túl sok védelemmel.

Ilyen az igazán erős jelszó

A Security.org oldal szerint amennyiben tutibiztos jelszót akarunk, úgy érdemes hozzáadni egy nagybetűt, számot és szimbólumot is. Minél több karaktert használunk, minél jobban váltakoztatva, annál nagyobb a lehetséges kombinációk száma is.

Például a 12 karakterből álló jelszavak, amelyek tartalmaznak egyaránt kis-és nagybetűket, számokat és karaktereket szuperbiztosak, a szakemberek szerint kb. 34 ezer évre lenne szüksége egy jelszótörő programnak ahhoz, hogy ezt feltörje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm