21 °C Budapest
Young happy friends drinking beer and having fun at music festival together. Beach party, summer holiday, vacation concept. Friendship and celebration concept.

Ezek a vidéki fesztiválok robbannak idén nyáron: tízezreket spórolhatsz, ha te is időben lépsz

2024. március 18. 08:16

Messze még a nyár, de a legtöbb hazai fesztivál előrukkolt már az idei sztárfellépők neveivel. Bőven a szezon előtt járunk, ilyenkor még kedvezményes akciós bérletárakat hirdetnek: de ne csodálkozzunk, ha itt is emelkedtek a jegyárak. A Balaton Sound, a Művészetek Völgye és a szegedi SZIN szervezőit kérdezte a HelloVidék arról, hogyan alakulnak a jegyelővételek, milyen anyagi kondíciókkal futnak neki az idei évnek. Arra is kíváncsiak voltak, mennyire érinti a hazai fesztiválipart a recesszió - a forint tavalyi évi erőteljes gyengülése.

Az utóbbi két évtizedben a zenei fesztiválok száma nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is folyamatosan növekedett, a tendenciát csak a Covid19-pandémia tudta megtörni. Ahogy látni fogjuk, a Balaton Sound, a Művészetek Völgye és a szegedi SZIN szervezői is azt tapasztalják, hogy amióta újra szabad a nyári fesztiválozás, hiába kénytelenek árat emelni, a látogatószámokkal újra csak rekordokat döntenek.

A hazai szervezésű fesztiválok azonban nem csak a zenei élet szempontjából kiemelt események, meghatározóak Magyarország turizmusára, gazdaságára nézve is, a legsikeresebb turisztikai termékeink közé tartoznak - közölte a MTÜ még 2021-ben. A turisztikai ügynökség vizsgálati adatai szerint a hazai fesztiválok látogatóinak 40%-a a 25 évnél fiatalabb korosztályba tartozik. Ők azok, akik még jellemzően vagy egyáltalán nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, vagy tanulmányaik mellett dolgoznak – viszonylag alacsony keresetért. Nem meglepő, ha egy, a Corvinus egyetemen végzett tanulmány szerint a favoritnak számító fesztiválokról távolmaradók első okként a jegyárakat említik. Nem egy fiatal azért vállal nyári munkát, hogy a számára fontos zenei eseményen – akár egy héten át is ott sátorozhasson.

Ezért sem mindegy, ki mikor kapcsol és tervezi meg a nyári fesztiválnaptárját, és váltja meg jó előre bérletét, ugyanis most még szinte minden jelentősebb zenei esemény jelentős kedvezményeket kínál.

Ennek apropóján a HelloVidék nagyobb vidéki fesztiválok szervezőit kérdezte arról, hogyan alakulnak idén a jegyelővételek, milyen évre számítanak, milyen anyagi kondíciókkal futnak neki az évnek. De kíváncsiak voltunk arra is, mennyire érinti a hazai fesztiválipart a recesszió - a forint tavalyi erőteljes gyengülése.

Tavaly betett a nyereségnek a repülőjegy-áremelkedés: Balaton Sound (2024. július 3-6.)

A Balaton Sound az egyik legnagyobb és legszínesebb szabadtéri elektronikus zenei fesztivál nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Szokták mondani, ez az ország csúcsra járatott szabadtéri tinidiszkója, ahol a negyedik x-en túl max osztályfőnöknek érezheted magad, amúgy meg kapkodhatod a fejed, úgy röpködnek a sztár DJ-nevek. Ahogy 2007 óta minden nyáron, idén is több napon át partizhatunk Zamárdiban, közvetlenül a Balaton partján: 2024-ben július 3-6. között jelentkezik a fesztivál. Bár a tavalyi évet veszteséggel zárták, idén csöppet sem borúlátóak a szervezők. Ahogy Filutás Anna, projektvezető a Hellovidéknek elmondta, az elővételes adataik - a tavalyi hasonló időszakkal összehasonlítva – rendkívül biztatóak:

Már az early bird szakaszban több jegyet vettek, mint tavaly ebben a terminusban, ami számunkra azt jelzi, hogy a tavalyi fejlesztéseink jó visszhangra találtak. Az eddigi bejelentett nevek után szintén jók a mutatók és még vannak a tarsolyunkban jó nevek, szóval összességében azzal számolunk, hogy látogatószám tekintetében sikeres fesztiválra számíthatunk. Azért is várunk idén több látogatót, mert míg tavaly a Sound az iskolaévbe belelógott, ami a nemzetközi kulcspiacaink és a hazai diáklátogatóink számában is meglátszott, idén egy héttel később kezdődik a fesztivál.

2023-ban a Heineken Balaton Sound esetében – csakúgy, mint a Szigetnél – meghatározó fejlesztéseket végeztek:

Persze szoros költségvetéssel kell kalkulálnunk, de ezt úgy igyekszünk kezelni, hogy a látogatók ebből semmit ne érezzenek. Ugyanakkor az egyik oldalról tavaly a fejlesztések extra költségeket jelentettek, másrészt kedvezőtlen gazdasági hatások is jelentkeztek. Ehhez adódott még a fesztivál említett, az iskolaévvel átfedésben lévő időpontja. A repülőjegyek drágulása pedig a nemzetközi vendégszám visszaesését okozta. Mindezek miatt a tavalyi év nem tudott hasznot hozni, de a fesztivál a még a vállalható mínusszal zárt.

- emelte ki Filutás Anna, aki még elárulta, hogy a Covid miatti bezártság utáni „felszabadulás” inkább a fesztiválok iránti érdeklődést hozta. Viszont -tette hozzá - más kérdés, hogy az emberek anyagi helyzete ezt mennyire teszi lehetővé, ezért is igyekeznek kedvezni a látogatóknak például az elővételes „early bird” akciókkal, diákjegy árusítással, illetve a részletfizetés is jól működik.

Az idei Soundon több változást is terveznek.

Új helyen lesz a főbejárat, módosul a nagyszínpad helyszíne, kényelmesebb teret biztosítva a nagy számú fesztiválozónak. Továbbra is a partik része az egy kilométer hosszú partszakasz, amely négy napon át éjjel-nappal vízparti helyszínekkel, beach partikkal, vízi játékokkal várja a fesztiválozókat.

Az új helyre kerülő nagyszínpadon a programok immár hajnalba nyúlóan szórakoztatják a közönséget, az utolsó napon pedig egy end show-val zárunk, az elektronikus tánczene keményebb stílusaiban kiemelkedő, visszatérő holland szervezőcsapat, a Q-dance előadásában

– tette hozzá Filutás Anna. A Sound koncertkínálatában az a fő szempont a szervezők számára, hogy ugyanúgy helyet kapjanak a mainstream elektronikus zenei élvonal előadói, mint az underground elektronika legjobbjai. Az eddigi bejelentett nevek közt ott van például Marshmello, Paul Kalkbrenner, a Purple Disco Machine, James Hype vagy Timmy Trumpet és jön továbbá – a teljesség igénye nélkül - Amelie Lens, Adam Beyer, MEDUZA, Vintage Culture, Stephan Bodzin, Nico Moreno, 999999999, Sara Lanry vagy az újgenerációs francia DJ, Trym.

2024-es jegyárak MOST a Balaton Soundra a HelloVidék cikkében ide kattintva megnézhető! 

Ahol idén már kénytelenek voltak árat emelni - Művészetek Völgye (2024. július 19-28. )

A Művészetek Völgye – ha kimaradtál volna belőle – gyökeresen más fesztivál, mint a Sound. Ez az a hely, ahol, ha jó időben érkezel, valóban az élet jobbik oldala vár. Ahol két nap után már mindenki ismerősként üdvözöl, ahol éjszakánként a helyi ötvenesek a "gyüttmentekkel", a huszonévesekkel együtt rázzák a twistet. Ha akarod, hajnalig lüktet körülötted egy élő, akusztikus rock and roll banda, de ha arra vágysz, reggel a csöndben szamárbőgés ébreszt.

Közös koncertezésre, táncra, alkotásra és kikapcsolódásra vár téged 2024-ben is Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd összművészeti fesztiválja. Aki már most tudja, hogy igen, ezt akarja, annak a Völgyben a helye, és az még szuper-kedvezményes áron szerezheti be a bérletét. Érdemes jó előre lépni, mert – ahogy a szervezőktől a HelloVidék megtudta -

2023-ban minden korábbi rekordot megdöntve, 148 ezer ember látogatott el tíz nap alatt a Művészetek Völgyébe.

Itt valóban minden korosztály találhat magának programot: 2023-ban a legfiatalabb látogató 5 hetes volt, a legidősebb pedig 84.

A tavalyi év hasonló időszakához hasonlóan áll a jegyelővétel, annak ellenére, hogy idén változtattunk az árainkon, úgyhogy úgy látjuk, hogy a "törzsközönség", akik már az előző év végén, illetve az év elején megtervezik a Völgyes nyaralásukat, azok idén is terveznek velünk. Természetesen végig különféle árlépcsőkkel és kedvezményes lehetőségekkel - például karácsonyi akcióban merch-ajándékkal, diák és nyugdíjas kedvezménnyel, egyedi akciós jegyekkel - buzdítjuk a közönséget a jegyvásárlásra. Fontos, hogy bár a fesztiválon kénytelenek voltunk árat emelni, hiszen a kiadások jelentősen növekedtek, azonban az ország legolcsóbb és legtöbb programot kínáló fesztiválja maradtunk idén is

- tudta meg a HelloVidék a szervezőktől. Arra, hogy milyen anyagi kondíciókkal futnak neki az egyik legrégebbi hazai nyári szabadtéri fesztiválnak, a szervezők közölték, hogy az állami támogatások, pályázatok még folyamatban vannak, így egy megfontolt költségvetéssel vágnak neki az évnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szponzorációs bevételeket sikerült növelni, illetve a korábbi évek rekord-látogatószámai miatt a jegybevétellel is lehet tervezni. Továbbá keressük az olyan lehetőségeket, ahonnan piaci alapon tudunk még bevételt realizálni, ezzel garantálva, hogy a jegyárakat nem kell feljebb emelni

- mondták, de még hozzátették, mint minden fesztiválnak, nekik is jelentősen növekedtek a kiadásaik, de mivel szinte minden partnerrel már nagyon sok éve dolgoznak együtt, jóval az infláció alatt tudják tartani az emelkedést. Továbbá ahol lehet, próbálják a költségeket leszorítani és átforgatni a programokra, hogy minél szélesebb skálából lehessen idén is válogatni a 10 nap alatt.

Mint megtudtuk, a Covid óta nem csökkent a Művészetek Völgye látogatottsága, sőt!

Azt tapasztalják, hogy azóta egyre többen járnak a fesztiválra:

2021-ben, amikor már lehetett fesztiválokat szervezni, de még a nagy, nemzetközi turnék nem indultak újra, így a nemzetközi névsorral működő fesztiválok sem, azt vettük észre, hogy egy teljesen új, fiatal réteg fedezte fel magának a Völgyet és őket sikerült is megtartanunk, így egyre több tinédzser és fiatal egyetemista látogatónk van.

Idén is a fesztiválra jellemző sokszínű, összművészeti programmal készülnek, a 10 nap alatt ezúttal is, több mint 2000 program közül válogathatnak a vendégek:

Eddig a Panoráma Színpad fellépőiből jelentettünk be egy csokorral, ők a Bagossy Brothers Company, a 30Y, Beton.hofi, a Belga, az Elefánt, a Platon Karataev, a Punnany Massif és a Parno Graszt, de a Cirque du Tókert és a Színház színpadok előadóiból és előadásaiból is nyilvános már jó pár név, például Zorán, Bródy János és Kern András.

Rossz hír viszont, hogy az idei évben emeltek a jegyárakon – ahogy közölték, ez már egy ideje esedékes volt -, de még így is, napokra levetítve a bérleteknek hála akár 6 ezer forintos áron is lehet látogatni a Völgyet!

További jegyárak ide kattintva a HelloVidék cikkében. 

Tavaly a fesztivál előtt elfogytak a bérletek: Coca-Cola SZIN, 2024. augusztus 28-31., Szeged

A szezon utolsó nagy fesztiváljaként jelentkezik majd augusztus végén Szegeden a SZIN. Ahogy Kolonics Erika főszervező a HelloVidéknek elmondta:

A szezon utolsó nagyfesztiváljaként korábban számunkra az volt a nagy kérdés, hogy marad-e még a látogatóknak energiája, és nem utolsó sorban anyagi forrása arra, hogy a SZIN-en zárják a nyarat. Az utóbbi évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy nem egyszerűen csak igény van a SZIN-re, de évek óta egyre nő a látogatóink száma. Tavaly már a fesztivál előtt elfogytak a bérletek, sőt volt olyan nap, amikor a kiadható napijegyek is elkeltek. A nagy érdeklődés okán 2023-ban már a fesztivált is úgy kellett átalakítani, hogy bővíteni tudjuk a vendégteret. Az előzetes adatokból most úgy látjuk, hogy hasonló évre számíthatunk, mint tavaly.

A szervezőket is meglepte, hisz’ ők is tartottak a gazdasági hatásoktól, de ennek ellenére 2023 a SZIN történetének legsikeresebb éve volt:

Úgy látjuk, hogy az elmúlt mintegy 20 év - amikor a város „újraélesztette” és új pályára állította a rendezvényt - folyamatos fejlődése során sikerült a Szegedi Ifjúsági Napokat egy erős vonallal felrajzolni a hazai fesztiváltérképre. A visszajelzésekből azt látjuk, egyrészt a fesztivál helyszíne, ami Szeged szívében van, de mégis egy Tisza-parti természetközeli területen, másrészt a sokszínű kínálata, a „zsebbarát” árai, nem utolsó sorban persze a hangulata egy olyan vonzó fesztivál képét mutatja, ami ma már kihagyhatatlan „nyárzáró” esemény, akár a nehezebb gazdasági időkben is.

Városi rendezvényként alapvetően az önkormányzati költségvetésből származó pénzből tudnak gazdálkodni, de számos jelentős kereskedelmi támogató csatlakozott az elmúlt évek során a Coca-Cola SZIN-hez. Támogatásukkal tudják évről-évre fejleszteni a Tisza-parti fesztivált. Idén a tervezéskor – közölte Kolonics Erika főszervező - a tavalyi költségvetést vették alapul, és remélik, ezt tudják majd tartani.

Igyekeznek minden évben kedvelt nemzetközi sztárokat felléptetni, idén már bejelentették, hogy jön a Coca-Cola SZIN-re Zara Larsson, Armin van Buuren illetve Kamrad. A külföldi sztárfellépők mellett pedig

minden évben náluk zárja a nyarat a hazai zenei élet élvonala, jön majd Azahriah, a Halott pénz, Majka, Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások.

A jegyárak tekintetében törekednek arra, hogy a belépők árait „féken tartsák”, különböző elővételes kedvezményeket ajánlanak, van diákjegy, bevezették a gyerekjegyet, azonban a növekvő költségek miatt ők is kénytelenek bizonyos mértékig emelni az árat.

Jegyárak ide kattintva a HelloVidék cikkében. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem