20 °C Budapest
A mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black T-shirt is holding a phone. The fraudster sends an email message. The work of a freelancer, businessman. The wife checks messages and notifications on social networks. Wireless technologies.

Hajdú Péter műsorában fosztották ki Gáspár Lacit bankkártyás csalók: 500 ezret bukott élő adásban

2024. január 1. 16:00

Az énekes most biztosan alaposan megjegyezte, mit nem szabad tenni ilyen helyzetben.

Durva visszaélés áldozata lett Gáspár Laci énekes, a Megasztár egykori feldedezettje, azóta számos műsor zsűritagja. Laci éppen Szilveszterkor, Hajdú Péter műsorában vette észre, hogy több részletben nagyjából félmillió forintot vett le valaki a kártyájáról, többek között Párizsban is vásároltak vele.

Az énekes éppen élő adásban mulatott Hajdú Péterrel, Járai Mátéval és Lakatos Márkkal, amikor a telefonjára érkező üzenetekből észrevette, hogy valami nincs egészen rendben. Mint mondta, a kártyájához senki másnak nincs hozzáférése, valaki azonban meglovasíthatta az adatait, így több százezer forint tűnt el. Az énekes persze azonnal letiltatta a kártyáját, így legalább azt elkerülte, hogy még több pénzét lopják el. A videón az eset nagyjából 1 óra 37 percnél indul:

Mint korábban a Pénzcentrum is megírta, a bankkártyás csalások a legelterjedtebbek közé tartoznak. Mint korábban egy kutatásból kiderült, a magyarok alig huszada érzi magát felkészültnek a bankkártyás, internetes csalások ellen, ez pedig nagy támadási felületet ad a hackereknek is. Egyre könnyebb és olcsóbb kiberbűnözővé válni, és az AI terjedése csak tovább ront a helyzeten.

Megvan az üzleti terv a hackereknél, megtalálták azt is, hol kell támadni, és mivel rengetegen tették át szinte mindenüket papírról az internetre, sokkal könnyebb dolguk is van. A most az online térben "intézkedő magyarok közül több, mint egymillió teljesen védtelen ezek ellen. Az az alaptétel, hogy embereket támadnak a bűnözők, a pénzükre mennek, de természetesen nem csak a pénzre mennek. Jelen pillanatban a rendőrség nevében folyik egy megtévesztő kampány, ahol 5 ezer forintot követelnek rajtunk "büntetés befizetése" címszóval - vagyis már a bűnüldöző szerveket sem kímélik

 - mondta egy októberi sajtótájékoztatón Mondovics Péter, a Mastercard marketing-és kiberbiztonsági menedzsere.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP Bank és a Visa közös kampányában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárlók néhány fontos szabály betartásával maguk is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak a csalók áldozataivá. Az MNB adatai szerint az elektronikus fizetés terjedésével azonban a visszaélések száma is drasztikusan növekszik. Ezen bűncselekmények nagy részét az átutalásos csalások teszik ki, ugyanakkor növekszik a bankkártyákkal kapcsolatos csalási kísérletek száma, ezért a kártyabirtokosoknak is tudatosabbnak kell lenniük pénzük biztonsága érdekében.

Az OTP Bank és a Visa az elektronikus fizetések biztonságos lebonyolítása érdekében pontokba szedte a kártyabirtokosok legfontosabb teendőit:

  • Kérjünk értesítést a kártyánkat érintő műveletekről, továbbá állítsunk be vásárlási limitet. Azonnal értesülhetünk és gyorsan cselekedhetünk, ha jogosulatlan vásárlási tranzakció történik a kártyánkkal. Ha pedig illetéktelenek kezébe kerülnek az érzékeny adataink a vásárlási limit beállításával, nagy eséllyel, csak bizonyos összeghatárig tudnak megkárosítani minket.
  • Figyeljünk arra, hogy megbízható weboldalon (például van-e ügyfélszolgálat, elérhetőség, ÁSZF, panaszkezelés), megbízható kereskedőtől vásároljunk. Ha egy adott a terméket ismeretlen kereskedőtől vennénk meg, mindenképpen ellenőrizzük a hitelességét.
  • Ne osszuk meg bankkártynk adatait telefonhívásban.
  • Ne hozzunk elhamarkodott döntéseket, ha nagyon sürget az idő, akkor is gondoljuk át a lépéseinket.
  • A „túl szép, hogy igaz legyen” ajánlat általában valóban túl szép, hogy igaz legyen: Legyen gyanús, ha weboldalakon, e-mailekben olyan ajánlatok, lehetőségek érkeznek, amik egy nehezen beszerezhető, vagy nagyon drága terméket rendkívül alacsony áron kínálnak. Ezek a hirdetések gyakran hamisak, fennáll a veszélye, hogy az adatainkat, vagy pénzünket szeretnék megszerezni.
  • Legyünk óvatosak a linkekkel, ne klikkeljünk meggondolatlanul sms-ben, vagy e-mailen érkező linkekre, csatolmányokra!
  • A nyereményjátékban a részvétel feltétele, hogy jelentkeztünk rá. Ha azzal keresnek meg, hogy egy nyereményjátékon nyertünk és nem jelentkeztünk, akkor nagy valószínűséggel csalókkal állunk szemben.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy jó helyen járunk-e az online térben. A meglátogatott webhely címe úgy kezdődik, hogy https://.... Az „s” betű a végén azt jelenti, hogy secure, azaz biztonságos, vagyis adataink titkosítottak és biztonságos kapcsolaton keresztül kerülnek továbbításra. Soha ne nyissunk olyan weboldalt meg kapott linkről, ahol vásárolni fogunk, ezeket mindig könyvjelzőbe elmentett címről, illetve a teljes webcímet begépelve nyissuk meg.
  • Használjunk biztonságos fizetési módot. A kártyás fizetés gyakran nagyobb védelmet nyújt a csalások ellen, mint más fizetési módok. Tájékozódjunk alaposan, mielőtt közvetlenül pénzt utalnánk át, vagy peer-to-peer pénzküldési alkalmazásban fizetnénk, mivel azok jobban ki vannak téve a csalók támadásainak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem