21 °C Budapest
Az ember tragédia? (x)

Az ember tragédia? (x)

PR
2023. október 23. 05:00

Ötnapos közös gondolkodás pénzről, filozófiáról, gazdaságról, álmokról, bizalomról és mesterséges intelligenciáról

Filozófia, gasztronómia, zene, ökológia, gazdasági és társadalmi kérdések: csak néhány tématerület, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája klasszikus műve kapcsán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ötnapos összművészeti fesztiválja, a Madách 200 Gondolat Fesztivál most az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekel a teremtéstörténet, a világ és a történelem alakulása az évezredek során, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. Az ember tragédiája című mű ugyanis ezúttal nem irodalomtörténeti szempontból kerül górcső alá; a fesztivál programja a benne szereplő eszmék és problémafelvetések oldaláról tárja fel tartalmát.

Hogyan alakultak a világ vallásai a történelem során? Milyen tudományokat és áltudományokat ismerünk? Mik a legújabb matematikai felfedezések és milyen veszélyekkel fenyegethetnek az elöregedő társadalmak? Hogyan lehet segítségünkre a mesterséges intelligencia a mindennapokban vagy éppen ellenkezőleg: milyen negatív hatásai lehetnek az AI világnak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az október 25. és 29. között megrendezésre kerülő Madách 200 Gondolat Fesztiválon, ahol minden a tudományok, a történelem, a politika, a filozófia és a világ kulturális kérdéseiről szól majd. Izgalmas beszélgetések, bemutatók, koncertek és tech érdekességek is várnak mindenkit, aki ellátogat erre a különleges, ötnapos utazásra.

A fesztivál minden napja más és más témákat helyez majd a középpontba. Az első napon (október 25-én) közelebbről is megvizsgálhatjuk az emberi teremtéstörténetet, az emberiség fejlődését és arról is szó esik majd, hogy vajon mi a célja az embernek a világban és hova vezet majd minket a jövő. A második napon (október 26.) az egyiptomi, az athéni és a római kultúra kapcsán az egyeduralom és a demokrácia, az Én és a Közösség témáiról beszélgetnek szakértők és az európai vallástörténetről is szó lesz. A harmadik napon (október 27.) a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi, a korszak tudományai, a demokrácia és napjaink égető kérdései kerülnek a porondra. A kiégés, a munka és magánélet egyensúlya és álmaink jelentősége is felbukkan majd a témák között. A negyedik napon (október 28.) már minden a gazdaság és a technológiai forradalom körül forog majd és a fogyasztói társadalom minden pozitívuma és negatívuma is megvitatásra kerül. A záró napon (október 29.) a jövőnk lehetőségei elevenednek meg a szemünk előtt.

Pénz és bizalom kéz a kézben jár? 

Az öt nap alatt szó lesz többek között a bizalom fontosságáról az élet minden területén. Október 29-én este 6 órától Somlai-Fischer Ádám építész, médiaművész, a Prezi társalapítója, Lubinszki Mária, pszichológus, András Ferenc filozófus, Pogátsa Zoltán közgazdász és Udvardy György veszprémi érsek beszélgetnek majd arról, hogy mit jelent a bizalom a vallásban, a munkában, az emberi kapcsolatokban, a politikában és általában mai kultúránkban.

És ha már bizalom: vajon milyen a kapcsolata a pénznek és a bizalomnak és hogyan mozgatja mindennapjainkat fizetőeszközünk? Többek között erre is fény derül majd A pénz éli világát? című beszélgetés során október 28-án délután 5 órától, ahol Jelasity Radovánnal, az Erste Bank vezérigazgatójával, Luspay Miklóssal, az Magyar Nemzeti Bank igazgatójával és Balásy Zsolttal, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjével beszélget Karafiáth Orsolya író, költő, újságíró. Október 28-án délután 3 órakor Neulinger Anikó és Pogátsa Zoltán közgaszdászoktól pedig azt is megtudhatjuk, van-e a kapitalizmusnak lehetséges jövője.

Szép új jövő?

Hova tartunk? Ez a kérdés lassan nap mint nap foglalkoztat minket, hiszen látjuk és érezzük is a klímaváltozás, a társadalmi átalakulások és a kapcsolatok dinamikájának változásából, hogy a jövőnket mi alakítjuk és ez nagy felelősség. A fesztiválon olyan kérdések kerülnek majd az asztalra, mint például a fenntartható fejlődés, amit Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Hideg Éva jövőkutató és Gelencsér András vegyészmérnök tár majd fel október 28-án délután 3 órakor egy beszélgetés keretében. Ugyanezen a napon Somlai-Fischer Ádám építész, a Prezi alapítója, Tari Annamária pszichológus, Szauder Dávid AI-művész és Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, költő beszélget majd a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről délután 5 órától.

A beszélgetéseken túl

A programoknak helyet biztosító veszprémi helyszínek – az ActiCity, a FOTON, az Expresszó, a TEREM, a Papírkutya, a Hangvilla és a Fricska Étteremlakás – a fesztivál öt napján mind multikulturális színterekké válnak. Az ókori egyiptomi, római, görög, a cseh, a francia, a brit, sőt még az inuit kultúrába is bepillantást nyerhetünk és nem csupán gondolatébresztő beszélgetések során. A francia punk-rock koncerttől, az inuit és molekuláris gasztronómiai különlegességek kóstolóján, valamint a kortárs színházon át az arab dalok hallgatásáig, a program nem csak a gondolkodásunkra hat, hanem garantáltan minden érzékünket is megérinti majd.

A fesztivál programjáról bővebben: https://veszprembalaton2023.hu/oldal/gondolatfesztival

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem