8 °C Budapest
Pál András (j) Ő szerepében, valamint a Don Luis és Pernelle-né szerepét alakító Gazsó György Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval Moliere - The passion (Egy passió) című színdarab fotóspróbája a fővárosi Radnóti Színházban 2019. október 15-én. A darabot, amely négy Moliere-komédia, A mizantróp, a Don Juan, a Tartuffe és A fösvény összefűzéséből épül fel, október 18-án mutatják be Hegymegi Máté rendezésében.MTI/Mohai Balázs

Szakadék szélén a színházak: hideg nézőtérrel, kevesebb bemutatóval élnék túl a rezsiválságot

2022. október 24. 10:08

Több vidéki és pár fővárosi játszóhely is bezárni kényszerült az utóbbi hetekben, az energiaárak ilyen mértékű megemelkedését ma már szinte lehetetlen kigazdálkodni. Aki talpon marad, annak is meg kell húznia a nadrágszíjat: kevesebb bemutatóval, hidegebb nézőtérrel csökkentett nyitvatartással várják a nézőket, és persze spórolnak a díszleten, jelmezen. Van olyan színház is, ahol pedig drágább jegyárakra kell készülni.

Szinte nem telik már úgy el hét az energiaárak drasztikus emelkedése óta, hogy ne kapnánk újabb hírt szálloda, étterem, fürdő, múzeum vagy éppen színházak újabb bezárásáról. A több száz milliós többletköltséget nem bírják kitermelni az önkormányzatok, így kénytelenek költségcsökkentő intézkedéseket bevezetni, melynek gyakran része az intézménybezárás.

A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommilliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében, ezért bezár az Erkel Színház novemberben - mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A Trafó Kortárs Művészetek Házában a szokásos téli repertoár harmadát levették a színről és csökkentették azoknak a próbáknak a számát, amelyek teljes színpadi világítást igényelnek. Így is nagy a bizonytalanság a jövőt illetően.

Tartják magukat

Az Átrium egyelőre abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gázra hosszú távú szerződéssel rendelkezik. A villanyra ennek az évnek végéig van szerződésük, tehát jelen pillanatban még a korábban leszerződött áron kapják az áramot, az egyeztetés pedig még nem indult el a szolgáltatóval.

Mindezek mellett a fűtési és a világítási protokollokat is megváltoztattuk, szűkítettük az épületben való tartózkodás idősávját és a felfűtési idősávot, valamint a maximum hőmérsékletet is 3-4 fokkal lejjebb vittük a tavalyihoz képest. A színház nyitvatartási idejét radikálisan csökkentettük, a Bisztró is csupán az előadások, próbák idején van nyitva.

Akárhogy is lesz, az Átrium esetében nem a rezsiköltségek emelkedése, hanem az alapvető működési támogatások megszüntetése jelenti az igazi problémát. A minisztériumhoz beadott támogatási kérelmeink 11 hónapja elbírálatlanok, érdemi működési támogatást az Átrium nem kap, a nyáron az Átrium körül kialakult helyzet miatt bejelentett 150 milliós mentőöv-alapból az Átrium mindössze 14 millió forintot kapott, és a Főváros által nyáron bejelentett 30 milliós gyorssegélyből is csak 15 millió forint érkezett meg. Ezek az összegek nem teszik lehetővé, hogy a Budapesten egy Átrium méretű kőszínház működni tudjon.

Jelentős jegyáremelésre már nem látunk teret, emellett pedig fontos, hogy széles nézőközönség engedhesse meg magának a színházba járást, nem lehet, hogy a színház luxuscikké váljon.

A téli időszakra nem kizárt a részleges leállás sem, ez sokban fog függeni attól, hogy a közműszolgáltatókkal milyen megállapodást lehet majd kötni, illetve hogy 2023-ra milyen forrásokat látunk majd a következő pár hétben. Ennek függvénye, hogy 2023-ban lesz-e még Átrium – mondta el a Pénzcentrumnak Zsedényi Balázs, a színház operatív menedzsere.

Játszunk amíg tudunk

A Radnóti Színházban a szcenikai és az üzemi világítást korábban ledesre váltották. Az évadban csak négy bemutatót hirdettek meg, és arra készülnek, hogy ezeket mind meg is tartják a tervezett időpontban.

Persze, ebben sok minden játszhat közre a Covidtól kezdve az irreálisan megnőtt rezsiszámlákig, de játszunk, amíg tudunk. Jelenleg decemberig bezárólag áruljuk a jegyeket az előadásainkra, a jegyeladás tekintetében nincs okunk panaszra. Ezért sem tervezzük a bezárást, valamint a jegyárainkat sem emeltük meg, nem is tervezzük egyelőre, nem akarjuk a nézőkre terheli a plusz költségeket, ugyanakkor kibővítettük a Baráti Kört, így az, aki szeretné és meg is teheti, nagyobb összeggel is tudja támogatni a színház működését. Természetesen, ahol tudunk, mi is spórolunk, az általános beszerzésektől kezdve az előadáshoz kapcsolódó költségekig, például a díszlet, jelmez – bár ez is nehéz, hiszen mindennek az egekbe szökött az ára

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– tudtuk meg Hegedűs Judit gazdasági igazgatótól.

Jegyáremeléssel visszafogottan

A Vígszínház a folyamatos működésre törekszik, minden bemutatójukat meg szeretnék tartani. Az árak naponta változnak, jelenlegi tudásuk szerint az energiaköltségeik növekménye meg fogja haladni az 500 millió forintot, ami közel tízszeres áremelkedést jelent.

Míg korábban minden 12. néző jegyének ára fedezte a gáz- és villanyszámlát, ehhez most minden 2. nézőé szükséges.  Ahol tudunk, spórolunk, többek között a próbák munkafényben történő lebonyolításáról, a fűtés, a légkondicionálás korlátozásáról is döntöttünk már.  Bizonyos fejlesztéseket, betervezett felújításokat elhalasztunk, meghúzzuk a nadrágszíjat a jelmezekben és díszletekben is. A Pesti Színházban január elején 3 hetes téli szünetet tartunk. Jegyáremeléssel visszafogottan, az értékmegőrzés mértékéig élünk, hiszen mindenki bajban van

- áll Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatójának szerkesztőségünknek küldött válaszlevelében.

Akik már elestek

Szegeden a Kisszínház január 1. és február 14., a Nagyszínház pedig január 1. és március 3. között zárva tart. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak a megnövekedett energiaárak miatt előreláthatólag akár 260 millió forint is lehet a többletköltség. Ez az összeg a színház teljes költségvetésének negyedét teszi ki. A kiadások csökkentésének érdekében strukturális átalakításokat hajtanak végre, például csökkentik a premierek számát. Az ideiglenes bezárást és a létszámcsökkentést sem tartja kizárhatónak a vezetés, azonban mindent megtesznek, hogy ez elkerülhető legyen – írta meg a HelloVidék. Szombathelyen december 20. és január 30. között zárva lesz a Weöres Sándor Színház. A szolnoki Szigligeti Színház decembertől február végéig bezár, nem lesznek előadások.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 4. játékhéten

Kihúzták a Hatoslottó 2023/4. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így az 5. héten 360 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatos...

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?