4 °C Budapest
Man working at home and checking and adjusting heating system pipes

Egyre több önkormányzat nem bírja a számlákat: súlyos döntések születtek

2022. október 21. 22:02

Egyre több városban döntenek az intézmények átmeneti bezárása mellett a megugrott energiaárak miatt. Hajdúszoboszlón nem nyitnak ki a kulturális központok, de bezárják a Miskolci Nemzeti Színházat is, ha nem sikerül elég pénzt összegyűjteni.Tatabányán 4 napos munkahetet vezetnek be, hogy spóroljanak, Újpesten pedig az önkormányzat úgy döntött, az év végéig átvállalja a háziorvosi rendelők fűtési költségét.

A növekvő rezsiárak miatt több kultúrális központ is bezárásra kényszerül. Hajdúszoboszló művelődési központja január elsejétől márciusig zárva lesz, ezt a döntést csütörtökön hozták meg, de emellett más, költségcsökkentő intézkedéseket is hoztak, bezár a városi sportház és a rendezvényközpont is több hónapra.

Tatabányán is hasonló döntések születtek, itt a költségek csökkentése érdekében bevezetik a 4 napos munkahetet, minden második izzót kicsavarnak a városházán, emellett a város élményfürdője korlátozottan lesz nyitva. Jelentősen nőnek az önkormányzati intézmények költségei, sokaknak spórolnia kell.

Úgy gondoljuk, hogy ebben az évben még kigazdálkodjuk ezt az intézményi rendszerben 370 milliós többletköltségvetési igényt

- mondta az RTL Híradónak Szűcsné Posztovics Ilona, polgármesterasszony. Miskolcon, a Nemzeti Színház költségei akkorára nőttek, hogy félő, januártól be kell zárniuk. Idén októberben ugyanis annyit fizettek a fűtésért, mint tavaly egész évben összesen, emiatt most nem fűtenek, két játszóhelyet használnak és 5 előadást kénytelenek voltak törölni.Több tízmillió forintra lenne szükség a további működéshez, ezért most gyűjtést szerveznek a színház megmentésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rezsiválság a háziorvoskat is elérte. A magyarországi praxisok felében nem tudják, hogyan fizessék ki a megnövekedett költségeket. Újpesten is hasonló a helyzet, a városban csütörtökön tartottak egyeztetést a háziorvosokkal, akik elmondták, hogy az eddigi átlagosan havi 16 000 forintos fűtési költségük akár 282 000 forintosra is nőhet. Az önkormányzat segítséget ajánlott, minden újpesti háziorvosi, és házi gyermekorvosi praxis megemelkedett fűtési költség számláját november-december hónapra kifizetik. Ez összesen 36 millió forintot jelent 66 praxisban, emellett a kormánynak is jelezni fogják, hogy emeljenek a háziorvosok támogatásán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 15:55
A 4iG Csoport igazgatósága új vezetőket nevezett ki a mai napon a Vodafone Magyarország, valamint a...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?