7 °C Budapest

Új háztartási gépet vennél? Ezeket a darabokat messziről kerüld el

2017. május 31. 05:45

Augusztus elejétől akár 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk, ha lecseréljük elavult hűtőgépünket. Ez nem kevés pénz, különösen, hogy egy energiahatékony háztartási géppel még az áramszámlán is rengeteget spórolhatunk. Nagyon nem mindegy ugyanakkor, melyik terméket választjuk - főként, hogy a pályázati összeg csak részben fedezi a komolyabb darabokat, így az önrésszel is kalkulálni kell. Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák.

Ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az Otthon Melege Program új alprogramja keretében hűtő és fagyasztógép cseréjére (is) pályázhatnak hamarosan a magyar családok. A pályázatot augusztus 7-én, 600 millió forint keretösszeggel nyitja meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és háztartásonként akár 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is el lehet csípni. A támogatás mértéke amúgy a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb:

  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25000 Ft/háztartási nagygép;
  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40000 Ft/háztartási nagygép;
  • A+++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 45000 Ft/háztartási nagygép.

Ez nem kevés pénz, különösen, hogy egy energiahatékony háztartási géppel még az áramszámlán rengeteget lehet fogni. Legalábbis a GfK Hungária korábbi felmérése szerint Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. Ez azt jelenti, hogy

egy tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 ezer forint is lehet a megtakarítás

- hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy csak meghatározott készülékek vásárlására jár az ajándékpénz. A kiírás szerint kizárólag a pályázati portálon megjelenő "HGCS hűtő és fagyasztó készülék katalógusban" szereplő termék beszerzéséhez nyújtható támogatás. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy bár magasabb támogatás jár az magasabb energiaosztályú gépekre, azok jellemzően drágábbak is.

Éppen ezért a pályázati pénzen és a kötelező 50 százalékos önerőn felül szükség lehet további megtakarítások bevonására is. De azoknak sem kell lemondaniuk az új hűtőről, akiknek épp nincs elég spórolt pénzük, ilyenkor segíthet ugyanis a személyi kölcsön. A jelenlegi kamatkörnyezetben ráadásul rendkívül olcsón juthatunk finanszírozáshoz.

A legjobb konstrukció megtalálásához érdemes felkeresni a Pénzcentrum kalkulátorát is, amellyel több mint 30 bank termékeit hasonlíthatjuk össze, köztük a háztartási gép vásárlására (is) felhasználható személyi kölcsönöket. De a példa kedvéért, mi is elvégeztünk egy mintaszámítást. A beállításoknál 200 ezer forintos hitelösszeget és 12 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a Budapest Bank Hitel Expressz néven futó terméke nyújtja amelynél 24,78 százalékos THM mellett 18 886 forintra jön ki a havi fix törlesztő. Említésre méltó még a Cetelem Mindig kéznél kölycsöne is, amelynél 33,18 százalékos THM, és 232790 forint visszafizetendő összeg mellett 19 399 forinttal kell számolni havonta. Emellett érdemes lehet megnézni a Provident személyi kölcsönét is, hiszen a 24,88 százalékos THM heti (!) 3961 forintos törlesztőt jelent a családi kasszának.

Hogyan válasszunk?

Ha sikerül behúzni a pályázatot, és az önerőt is megoldjuk (saját megtakarításból vagy személyi kölcsönből), akkor már csak ki kell választanunk a megfelelő készüléket (pályázati pénz esetén kizárólag a támogatott készülékekből). Ebben lehet segítségünkre a Tudatos Vásárlók Egyesülete által nemrég összeállított gyakorlati útmutató, amelyből az alábbiakban szemezgettünk:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Fogantyú: Ha van rá lehetőség, még vásárlás előtt érdemes kipróbálni a készülék fogantyúját, és figyelni arra, hogy: jól kézre álljon, megfelelő méretű legyen. Mielőtt megveszed, teszteld, milyen könnyen nyitható az ajtaja, mennyire áll el a készüléktől, vannak-e kiálló élek, aminek nekiütközhetünk?
  • Italok a hűtőajtón: Minden hűtőnél van az ajtón üvegtartó rekesz, de ezek kivitelezése erősen eltérő lehet. Kérdés, hogy különböző méretű üvegeket is be tudunk-e tenni, variálható-e az üvegtartó rész magassága a fölötte lévő polc mozgatásával? Hasznos, ha van egy rúd, amely megakadályozza, hogy ajtónyitáskor kiessenek az üvegek.
  • Hűtőtér mérete: A telezsúfolt hűtő több szempontból sem szerencsés: könnyen előfordulhat, hogy nem látjuk át, mi van odabent, és az étel egy része megromlik. Ez egyrészt drága, de környezetvédelmi szempontból sem szerencsés. Érdemes meggondolni, hogy nagyobb készüléket vegyünk, de azért ne essünk át a ló másik oldalára: egy ürességtől kongó, óriás hűtő fölöslegesen fogyasztja az áramot.
  • Polcok: A polcoknál fontos, hogy elégendő számú, jól rögzített és könnyen mozgatható legyen. Az utóbbihoz az szükséges, hogy a hűtő falában több kis rekesz/polchely legyen, ahova a polc becsúsztatható. Szintén praktikus, ha van olyan polc is, amelyik fél és egész polcként is használható, igény szerint. Így az előtte lévő térben tarthatjuk azokat az üvegeket, amelyek nem férnek az ajtóra.
  • Zöldségtartó doboz: Érdemes figyelnünk arra, hogy könnyen kihúzható legyen, és az sem árt, ha van rajta blokkoló, amely megakadályozza, hogy kirántsuk az egészet. A csúcskategória ennél a funkciónál a teleszkópos doboz, ahol nem kell tartanunk a kihúzott fiókot.
  • Fagyasztó: A fagyasztó akkor praktikus, ha könnyen kihúzhatók a dobozok, de egy blokkoló megakadályozza, hogy véletlenül kiborítsuk az egészet. Praktikus lehet, ha kétoldalt van füle a doboznak, amellyel könnyen kiemelhető. Az is szerencsés, ha az elülső oldala átlátszó, hiszen ez megkönnyíti a keresgélést.
  • Takarítás: Ha van lehetőségünk rá, érdemes olyan szemmel is megnézni a boltban a készüléket, hogy alkalom adtán mennyire könnyen tisztítható. Ehhez az szükséges, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek a polcok, és minél kevesebb érdes felület, sarok, bemélyedés legyen a belső térben.
  • Világítás: Ma már a LED-világítás a leggyakoribb a hűtőszekrényekben. Előnye, hogy energiatakarékos és relatív hosszú az élettartama. Ideális esetben úgy alakították ki a világítást, hogy az egész belső teret bevilágítja, még a zöldséges dobozt is. Rossz elhelyezés esetén a lámpa fénye sértheti a szemünket, érdemes ezt is megnézni vásárlás előtt.
  • Programozás: A funkcióknak jól láthatónak, a kezelő felületnek, ezen belül is leginkább a hőmérséklet beállításnak pedig könnyen elérhetőnek kell lennie. Nem túl szerencsés egy nehezen olvasható digitális kijelző. Jó esetben az extra funkcióknak, mint például gyorshűtés, gyorsfagyasztás (supercool, superfrost) vagy a hosszabb távollét esetén ajánlott energiatakarékos üzemmódnak is kevés kattintással elérhetőnek kell lennie, különben könnyen előfordulhat, hogy nem használjuk.

Jó, ha egy évtizedet kibírnak

Mint azt a fenti, a hűtőgépek fogyasztásra vonatkozó szakértői adatok is alátámasztják, rengeteget spórolhatunk egy új, energiatakarékos változattal. De nem csak emiatt érdemes most tartani a markunkat az állami ajándékpénzért. Az ún. tervezett elavulás miatt ugyanis ma már amúgy se bírják egy évtizednél tovább a nagyobb háztartási eszközeink, a kisebbekről már nem is beszélve.

Míg néhány évtizede a legtöbb terméket úgy tervezték, hogy a lehető leghosszabb ideig működőképes legyen, addig ma már a gyártók szándékosan törekednek arra, hogy rövidebb ideig tartson a gépek élettartama. A telített piac és az erős verseny miatt ugyanis a gyártóknak főként úgy jön ki a matek, ha olcsóbb alapanyagokkal - például vékonyabb acéllal, vagy olcsóbb műanyaggal - dolgoznak.

A Which?, vagyis a brit fogyasztóvédelmi gigaszervezet nemrég éppen a tervezett elavulás kapcsán publikálta évekre visszanyúló felmérésének eredményeit. A többezer termékre kiterjedő vizsgálatból kiderült, hogy milyen hosszú élettartamot is várhatunk egy átlagos készüléktől, és melyek a legmegbízhatóbb márkák. A brit szakemberek szerint a ma kapható hűtőknél:

  • az átlagos élettartam 6+ év
  • a legmegbízhatóbb márkák a Bosch és Samsung
  • a legkevésbé megbízható márkák a Lec és a Frigidaire
  • a leggyakoribb problémák pedig a törött kompresszorok (ezek ellenőrzik a hűtőközeg áramlását a gépben), a dugulás, és a repedt fiókok

A brit fogyasztóvédők összesítéséből ráadásul az is kiderült, hogy a mai modellek közül sokat készítenek rossz minőségű műanyagból, ami azért probléma, mert hamar elkezd repedezni, és a hajszálrepedésekben megragadó piszok egyáltalán nem higiénikus. A szakemberek emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a régebbi daraboknál ajánlott rendszeresen ellenőrizni, hogy az ideális hőfokon üzemelnek-e. Több készüléknél is megállapították ugyanis, hogy már egyáltalán nem, vagy csak rengeteg energiaráfordítással tudják biztosítani a 0-4 Celsius fokos hőmérsékletet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm