9 °C Budapest

Sorra zárnak az iskolák: több mint háromezer fertőzött dolgozót szűrtek ki

2020. december 2. 08:59

Az általános iskolákban 95 102 dolgozót teszteltek le a múlt hét folyamán, melyeknek 2,3 százaléka pozitív lett. Bár ez az arány alacsonynak tűnhet, a több mint háromezer - jellemzően tünetmentes - fertőzött bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kiszűrése nem jelentéktelen.

Továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az iskolák ne lennének a koronavírus-járvány gócpontjai - állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, aki szerint az oktatási intézményekben a közölt adatoknál jóval magasabbak lehetnek a fertőzöttségi arányok, hiszen sokan nem vállalták a szűrést.

Arról pedig nincsenek nyilvános adatok, hány pedagógus volt karanténban a tesztelés időpontjában - írja a Népszava. Ráadásul a gyorstesztek a negatív eredményei 50-60 százalékban megbízhatóak, és a diákokat sem tesztelik.

  • A bölcsődékben a részvétel 79 százalékos volt, vagyi 11 113-an vettek részt, melyből 195 eset lett pozitív (a résztvevők 1,9 százaléka).
  • Az óvodákban 34 964-en (74 százalék) teszteltették magukat, ahol az esetek 2,3 százaléka lett pozitív (811 fő).
  • Az általános iskolákban 95 102 (73 százalék) pedagógust és iskolai dolgozót teszteltek, ahol a pozitív esetek száma 2170 volt (2,3 százalék).
  • A szakképző intézményekben 5653 dolgozót teszteltek (64 százalékos volt a részvételi arány), közülük 146-an (2,6 százalék) fertőzöttek.
Az elmúlt egy hétben jelentősen megnőtt azoknak az intézményeknek a száma, ahol rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet kellett elrendelni, ez is azt igazolja, hogy komoly a helyzet

- mondta Totyik Tamás, aki úgy véli, az nem elég, ha egy-két osztályt hazaküldenek. A PSZ álláspontja továbbra is az, hogy ahol csak egyetlen fertőzöttet is találnak, el kell rendelni a teljes intézménybezárást, ezzel lehetne megfékezni a járvány terjedését a köznevelési intézményekben.

Az Operatív Törzs jelenleg - december 1-i adatok szerint - 330 óvodában egy-egy csoportot érintően (11%), 163 óvodában (5%) és 116 általános iskolában (5%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 562 általános iskolában egy-két osztályt (22%) és 53 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem