2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Lelépnél Magyarországról? Így lehetsz osztrák, ír vagy olasz állampolgár


Magyarországon évek óta tartó folyamat, hogy tempósan hagyják el a fiatalok az országot. Mivel Magyarország EU-tag, ezért a közösségen belül ott élhetsz, ahol csak akarsz, mindemellett vannak, akik a fogadó ország állampolgárságát is felveszik. Azt már korábban megmutattuk, hogy mi kell ahhoz, hogy német, svéd vagy brit állampolgár legyél, most pedig az ír, az olasz és az osztrák útlevél megszerzéséhez nyújtunk segítséget.

Békeidőben olyan szintű elvándorlás, mint 2010 óta, még nem volt Magyarországon

- mondta el március végén a Millenium intézet konferenciáján Andor László volt EU-s biztos, az intézet tanácsadó testületének elnöke. Kitekintve elmondhatjuk, hogy az elvándorlás nemcsak Magyarországon, hanem a régió többi országában is jelentős tempóban zajlik. A horvát államfő nemrég az MTI tudósítása szerint úgy nyilatkozott, hogy

Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el, mi ez, ha nem rendkívüli állapot (...)

Ahhoz, hogy magyar állampolgárként egy másik EU-s tagállamában dolgozzunk, nincs szükségünk helyi állampolgárságra, aki tehát megszerzi egy másik ország útlevelét, annak gyanítható, hogy hosszabb távú tervei is vannak az adott országgal. 

2016-ban 3084 magyar vette fel egy másik EU-s ország állampolgárságát. A legnagyobb szeletet közülük a németek, a britek és a svédek szakították ki. Nemrég foglalkoztunk vele, hogy honfitársaink milyen feltételek mellett válhattak e három ország állampolgáraivá, most pedig nézzük a következő három országot a listáról, azaz Írországot, Olaszországot és Ausztriát.

Írország: +216 magyar állampolgár 2016-ban

Ahhoz, hogy magyarként ír állampolgárrá válhassunk, először is felnőttnek kell lennünk, de legalábbis házasnak, ha 18 év alattiak lennénk (ha az országban születtünk vagy az őseink között vannak írek, akkor más a helyzet, de mi ezzel most nem foglalkozunk). Ezen kívül szükségünk van erkölcsi bizonyítványra, bármilyen büntetést vagy eljárást figyelembe fognak venni, amikor arról döntenek, hogy írekké válhatunk-e. Az állampolgári kérvényünk beadása előtt legalább egy évet folytatólagosan az országban kellett, hogy éljünk, ezen túl pedig az elmúlt 8 évből négy évet, tovább az elmúlt kilenc évből legalább ötöt az országban kellett, hogy lakjunk.

EU-s állampolgárként egyébként nincs szükség ennek bizonyításához tartózkodási engedélyre, ugyanakkor mindenféle olyan iratot bekérhetnek, amik bizonyítják, hogy életvitelszerűen Írországban éltünk, ilyen lehet mondjuk egy rezsi- vagy telefonszámla is.

Ezeken kívül önfenntartónak kell lenni, azt kell, hogy tervezd, hogy az országban maradsz majd az állampolgárság megszerzését követően is, valamint nyilatkoznod kell, hogy hűséges leszel Írországhoz, törvényeit betartod és tisztelni fogod demokratikus berendezkedését.

Ha mindez megvan, akkor pedig az eljárás díját kell még kifizetned, ami 175 euro, tehát körülbelül 54 800 forint. Ez azonban nem tartalmazza az összes költséget. Amennyiben pozitívan bírálták el a kérvényt, akkor az állampolgárság megszerzéséről szóló irat átvételekor 950 eurot (298 ezer forint) kell fizetni.

Olaszország: +166 magyar

Olaszország 166 honfitársunkkal bővült 2016-ban, akiknek legalább négy éve kellett, hogy az országban éljenek, ezt követően viszont nem kis bürokratikus rémálmon mehettek át. Az olasz állampolgárság megszerzéséhez a következő dokumentumokra van szükség:

 • Hitelesített és olaszra lefordított születési anyakönyvi kivonat;
 • Szülők adatait igazoló dokumentumok;
 • A tartózkodás tartamát igazoló irat;
 • Az olaszországi tartózkodást megelőző tartózkodási helyekről, valamint az eredeti állampolgárság szerinti országból erkölcsi bizonyítvány;
 • Olasz erkölcsi bizonyítvány;
 • Igazolás az olasz ügyészségről a folyamatban lévő ügyekről (vagy azok hiányáról);
 • Az igénylést megelőző három év adóbevallása;
 • Igazolás arról, hogy az igénylő lemond az eredeti állampolgárság szerinti ország konzuli védelméről Olaszországban;
 • Nem minden esetben, de ha az olasz belügyminisztérium kéri, akkor egy lemondási nyilatkozat az előző állampolgárságról;
 • Az eredeti útlevél hitelesített változata;
 • Családi állapotot igazoló dokumentum;
 • Meghatalmazás, hogy az olasz állam bármilyen olyan információt beszerezhessen az előző állampolgárság szerinti államtól, amelyet az állampolgárságmegszerzési folyamat részeként fontosnak tart.

Ezen iratmennyiség feldolgozására 730 nap áll a hatóságok rendelkezésére, az állampolgársági eljárás díja pedig 300 euro, tehát körülbelül 94 ezer forint  A benyújtandó papírok mennyiségéről a lenti videó 2:50-től kezdődő részlete jut eszünkbe:

Ausztria: +154 magyar

A szomszédos Ausztriában kevésbé tűnik bürokratikusnak az állampolgárság megszerzése, ugyanakkor főszabály szerint le kell mondanunk előző állampolgárságunkról, mivel az osztrák törvények nem engedélyezik a kettős állampolgárságot. A másik legfontosabb kitétel, hogy EU-s állampolgárként a kérelem beadása előtt legalább 6 évet Ausztriában kell élni. Ezen túl bizonyítania kell, hogy nem volt büntetve, sem Ausztriában, sem máshol és nem lehet ellene folyamatban büntetőeljárás sem. Önfenntartónak kell lenni, és ezt bizonyítani is tudni kell. Tudni kell megfelelő szinten németül és ismerni kell Ausztria történelmét, e tudásról pedig egy vizsgán kell számot adni.

Előírás, hogy az állampolgársági kérelem beadását megelőző 12 hónapban nem lehettünk kilakoltatva, valamint, hogy pozitív attitűddel rendelkezünk Ausztria felé, és nem veszélyeztetjük az állam békéjét, rendjét és biztonságát. Ezen túl, többek között Ausztria külkapcsolataira sem lehetünk számottevő hatással, valamint nem lehet közeli kapcsolatunk szélsőséges vagy terrorista szervezetekkel.

Ha valaki tíz éve jogkövető állampolgárként Ausztriában él, akkor a fenti feltételeknek nem tűnik túl nehéznek megfelelni, azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a központi kormányzatnak 900 eurót, a tartományinak pedig 150-et kell fizetnünk az eljárásért cserébe, ami körülbelül 330 ezer forint.

A cikk eredeti verziójában az osztrák állampolgárság megszerzésének feltételeként szabott minimum tartózkodási időtartamot és az ír állampolgárság költségét rosszul tüntettük fel. A hibáért elnézést kérünk.
Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó