2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hatalmas tortúra: ezt kell végigcsinálnod 40 millióért


Ha nem teljesítjük az előre bevállalt három gyereket az új, 10+10 milliós CSOK-nál, akkor vissza kell fizetnünk a kapott támogatást. Az viszont, hogy mennyivel tartozunk ilyenkor a banknak egy orvosi igazoláson múlik. Mutatjuk, milyen procedúrán kell átesni a terméketlenségi igazolás megszerzéséhez - amivel akár 40 milliót is spórolhatunk.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban: KATTINTS IDE az időpontokért!

Korábban már írtunk arról, hogy egész vagyonokat kell visszafizetni az államnak, ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt a 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményénél (CSOK). Persze nem feltétlen kell 50 milliót fizetnünk: ha kiderül, hogy orvosi okokból nem születhet (több) gyermekünk, a büntető kamatokat nem kell megfizetnünk.

Ekkor csupán a felvett tőkét kell visszafizetni (10 millió forintot), ráadásul a ténylegesen megszületett gyerekek után járó összegeket le lehet vonni a visszatérítendő pénzből:

  • Ha egy gyerekünk van a tíz év végén, akkor 9,4 milliót,
  • Ha két gyerekünk van, akkor 7,4 milliót kell visszafizetnünk.

A rendelet szerint a bankon keresztül kell visszafizetnünk a CSOK-ot, itt kell leadnunk egy terméketlenségi igazolást, amiben szerepel, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljáráson ötször részt vettünk, illetve a meddőségi kezelésen is átestünk.

Ezt a dokumentumot mindenképpen szerezzük be a tiezedik év vége előtt (ennyi időnk van teljesíteni a három gyerek feltételt), mivel ezután csupán 60 napunk lesz arra, hogy benyújtsuk az igazolást.

Ha ezt elmulasztanánk, akkor a büntetőkamattal növelt összeget kell visszafizetni, a támogatás visszafizetésére pedig ugyanennyi, azaz 60 nap áll rendelkezésünkre.

Milyen vizsgálatokon kell átesni?

Ha azt sejtjük, hogy orvosi okok miatt nem lehet gyermekünk, akkor egy meddőségi központhoz kell fordulnunk, ugyanis itt állíthatják ki nekünk a terméketlenségi igazolást. A feleségnél ilyenkor egy alaphormon vizsgálatra és egy átjárhatósági vizsgálatra van szükség. Míg a férjnél egy andrológiai spermavizsgálat következik - tudta meg a Pénzcentrum Dr. Rigó Jánostól, Semmelweis Egyetem az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójától.

Ezekért a vizsgálatokért persze nem kell fizetünk, ha olyan intézményt választunk, ahol elfogadják a társadalombiztosításunk. Költség esetleg akkor merülhet fel, ha a vizsgálat során kiderül, hogy gyógyszeres kezelésre van szükségünk, hiszen azt már nem 100 százalékban fedezi a társadalombiztosításunk. Ennek költsége pedig attól függ, hogy milyen készítményre van szükségünk.

Mit jelent ez számokban?

Ha azonban nem az ingyenes vizsgálatokat választjuk, akkor a nőknél az alaphormon vizsgálat 14 ezer forint, míg az átjárhatósági vizsgálat 35 ezer  forint körül mozog. A férfiaknál pedig a laborvizsgálatok olyan 10 -15 ezer forintba kerülnek - derül ki a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Kaáli Intézet honlapján megtalálható árlistából.

Mit fedez a társadalombiztosításunk?

A meddőség megállapítására és kezelésére irányuló egészségügyi szolgáltatás csak orvosi indikáció alapján, az Egészségbiztosítási Alapból e feladatra finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál vehető igénybe térítésmentesen

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az OEP annak érdekében, hogy azok a családoknál is legyen gyermekáldás, ahol ennek útjában valamilyen egészségi akadály áll, alapvetően két eljárási módot finanszíroz:

  • Inszemináció

Ezt az eljárást a gyermekre vágyók járóbeteg-szakellátás kereteiben vehetik igénybe, a finanszírozási szerződéssel rendelkező szolgáltatóknál, de legfeljebb csak hat alkalommal. Ebben az esetben a megtermékenyítés nem lombikban történik, vagyis a kezelésnek a lényege a peteérés serkentése, és az (úgynevezett in vivo) megtermékenyítés valószínűségének fokozása.

  • Lombikbébi kezelés (IVF)

Ennek az eljárásnak több típusát finanszírozza az egészségbiztosító, attól függően, hogy a milyen kezelésre van szükségünk. A kezelések öt alkalommal ingyenesen vehetőek igénybe. Fontos azonban tudnunk, hogy az öt finanszírozott kezelés ingyenessége független attól, hogy hány beültetés volt sikeres, azaz akár mind az öt beavatkozásból születhetnek gyermekek.

Tehát már az alapvizsgálatokért is könnyen kifizethetünk 60 ezer forintot. Az inszemináció pedig újabb 60 ezer forintba kerülhet, míg egy komplett lombikbébi kezelésért akár több százezer forintot is kiadhatunk. Persze ezeket az összegeket csak akkor kell kifizetnünk, ha olyan intézményt választunk, amelyik nem áll finanszírozási szerződésben az egészségbiztosítási pénztárral.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.