Apartment block in a residential district in Budapest, Hungary.

Begyújtották rakétáikat a magyarok: brutálisan sokan keresnek lakást, verik fel az árakat

2024. február 1. 11:03

Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok - derül ki az ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőjéből, ami több mint 500 ezer érdeklődés és 400 ezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását.

2024 januárjában több mint 31 ezer lakást és házat hirdettek meg eladásra, ami megegyezik a tavaly januári friss kínálat nagyságával. A teljes kínálat bővülése viszont egyre inkább lassul, ami a piaci élénkülésének egyik legfőbb mutatója.

“Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Idén január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ahogyan arra számítani lehetett január első hetei alapján, éves összevetésben a kereslet is erősödött. “Az eladó lakóingatlanokra érkező több mint 300 ezer januári érdeklődés 20 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet” - tette hozzá a szakember. A piacon megjelenő több vevő ellenére viszont az árak még nem emelkedtek. Országos átlagban lényegében stagnálásnak a lakásárak, ami abból a szempontból érthető, hogy a múlt év januárjához képest ugyan nagyobb a kereslet, de 20 százalékkal még mindig elmarad a 2022 januári szinttől.

Így néz ki a vármegyék toplistája

Az ingatlan.com adatai szerint tavaly januárhoz képest Csongrád-Csanád vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet, mégpedig 54 százalékkal. Ez a növekedés elsősorban a szegedi autóipari beruházás hírének köszönhető. Második helyen áll Hajdú-Bihar vármegye, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 37 százalékkal nőtt egy év alatt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is erős januárt zárt, 30 százalékos növekedést könyvelhetett el. Számos országrészben, például Heves, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében is az országos átlagot meghaladó, 24-29 százalékos keresletbővülés ment végbe. Budapesten eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az országos átlagnak megfelelő 20 százalékos többlettel zárt éves összevetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem