Public service worker or citizen shoveling snow during heavy winter blizzard

Indul a razzia: már ezért is önkormányzati bírságot kaphatnak a magyar ingatlantulajok

2023. december 10. 16:06

A hét közepén teljes erejével megérkezett a tél, a néhány nappal ezelőtti havazás pedig azt is jelenti, hogy a háztulajoknak meg kell ragadniuk a hólapátot, mert az előrejelzések szerint bőven látunk még majd havat. Gerő Tamás ügyvéd lapunknak azt mondta: egyáltalán nem mindegy, hogyan takarítjuk le a havat a járdákról, mint ahogy az sem, mit használunk annak érdekében, hogy senkit ne érjen baleset. De kinek mi a felelőssége?

A múlt héten végre igazán beköszöntött a tél: megérkezett az ország jelentős részébe az első, immár komolyabbnak nevezhető havazás. Azon túl, hogy sokak várták ezt, egy nagyon fontos szabályról ilyenkor egyáltalán nem szabad megfeledkezni: nevezetesen arról, hogy amennyiben olyan helyen lakunk, akkor bizony kötelesek vagyunk a járdánkról, az elénk eső szakaszról mi magunk letakarítani a havat.

Igen ám, de azt is nagyon kevesen tudják, hogy ha ez elmaradna, és valaki a síkosra, csúszósra hagyott (és feljegesedett) járdán vagy úton elesne, vagy ms módon szenvedne balesetet, akkor akár több százezer forintba is kerülhet a kártérítési eljárás, meg az is, amit a szenvedő félnek ki kell fizetnünk. Mik a legfontosabb szabályok ezzel kapcsolatban, és mit mondanak a jogszabályok?

Nagyon veszélyes lehet

Az első és legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban érdemes leírni, az az, hogy saját magunk egészségére is vigyázunk azzal, hogy eltakarítjuk a havat, ha az leesik. Ha kertes házban élünk, ahol mondjuk az udvaron vagy a kertben lépcső is van, akkor azt is síkosságmentessé kell tenni, mert ezzel elkerüljük a súlyos, sokszor akár halálos kimenetelű balesetek bekövetkeztét.

Nem véletlenül írunk halálos baleseteket, a csúszós vagy jeges lépcsőn elcsúszás ugyanis beletartozik a KSH statisztikáiba, mikor ezeket az adatokat közli. Tavaly összesen 1 611 halálos otthoni baleset történt Magyarországon, amely 2020 óta a legmagasabb adat volt.

Panelre is vonatkozik

Nem mindegy az sem, hogy milyen helyen lakunk: természetesen más szabályok vonatkoznak a kertes- vagy társasházakra, valamint természetesen az utakra is. Az utakat a közútkezelő tartja karban: a hókotrókkal például már az elmúlt hetekben is sokat találkoztunk. De mi van akkor, ha valóban elfelejtettük letakarítani a járdát a házunk, a lakóhelyünk előtt?

A Pénzcentrum kérdésére Gerő Tamás ügyvéd elmondta, hogy a járdák, ha lakóház előtt vannak, a lakóközösség felelősségi körébe tartoznak. Ezt pedig rendszeresen ellenőrzik is, hogy rendesen le van-e takarítva.

A járda nem lehet vizes, szemetes, síkos, hótól vagy latyaktól csúszós mert önkormányzati büntetést kockáztatunk. Ha társasházi ingatlanban élünk, akkor jogi személynek számít az is, a lakóközösség is, közös érdek és felelősség, hogy rendesen le legyen takarítva. Ha baj történik, tehát valaki elcsúszik, elesik és sérülést szenved, és az eljárásban megállapítják a mulasztást, a felelősséget, akkor sokszor egy kártérítési alapból fizettethető. A bírság 50 ezer forintig terjed abban az esetben, ha sokszori figyelmeztetés után sincsenek a járdák letakarítva. Érdemes arra is gondolni, hogy a háznak legyen biztosítása, mert erre például fizetnek, ha baleset történik. De ha valaki kezét-lábát töri, nem csak sérelemdíjra jogosult, hanem az ápolási díjat, a munkából kiesést is megfizettetheti a társasházzal, mint jogi személlyel, és a végösszeg bőven több lehet, mint az ötvenezer forintos bírság

- mondta Gerő Tamás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sózni tilos!

Ugyanakkor az ügyvéd azt is hozzátette, hogy bizony már a takarítás módja sem mindegy. Bár több helyen még láthatunk sózást, azt talán még kevesebben tudják, hogy ennek használata immár másfél évtizede tilos.

Nem csak az utak állapotában tesz komoly károkat a só - hogy mást ne is mondjak, a kátyúk terjedését is elősegíti, mert károsítja az aszfaltot -, de a növényeknek és még az állatok tappancsának is kimondottan káros. A cipőnk talpát is simán lemarja, tehát már csak ezért sem a legjobb megoldás. Helyettesítőnek leginkább homokok lehet javasolni, a síkosságmentesítést is megoldja, és nem is káros. A legjobb viszont az, hogy ha már a havazás elején megfogjuk a hólapátot, és azzal takarítunk

- tette hozzá Gerő Tamás.

Milliós kártérítés lehet a vége

A már említett ötvenezres önkormányzati büntetésnél sokkal durvább összeget említett Bihary Ákos ügyvéd, aki még korábban értekezett a havas, latyakos vagy jeges utakon történő balesetek utáni kártérítésekről. Mint honlapján írja: előfordult, hogy milliós összeget kellett fizetni olyan károsultnak, aki emiatt szenvedett balesetet.

Az ingatlantulajdonos (illetve használó, kezelő) fenti kötelezettségeit természetesen jogszabályok írják elő, mind országos, mind helyi önkormányzati szinten, a hanyag tulajdonosnak pedig mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha a ház előtti csúszós járdán balesetet szenvedett járókelő pernyertes lesz az ellene indított kártérítési perben. Számos olyan eset ismert ugyanis, amikor a bíróság milliós nagyságrendű kártérítési összeg megfizetésére kötelezte az ingatlan tulajdonosát a ház előtti jeges járdán elesett, nem éppen a közmondás szerinti értelemben vett „kéz- és lábtörést” szenvedett járókelő javára.

- fogalmazott Bihary Ákos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem