25 °C Budapest
Small orange candles lit

Tényleg működik ez a filléres, házi fűtési módszer? Csak pár gyertya és egy kályhacső kell hozzá + videó

2023. november 25. 13:40

Új házilagos fűtési megoldás terjed a TikTok-on: most virágcserép helyett egy kályhacsövet melegítenek meg gyertyákkal. De valóban működik ez a fajta fűtőtest? Nos, a fizikusok szerint valamennyi hatása természetesen lehet a szobahőmérsékletre, de nagyon kevés energiával üzemel, szóval olyan sokat nem javít a helyzeten.

Újabb gyertya-kályha megoldás kezdett el terjedni a TikTok-on. A barkácsoló most egy kályhacső alá gyújtott be 8 nagy gyertyával, és állítása szerint működik a dolog, a csőből egy idő után 30 fokos meleg áramlik ki. Már a kommentekben is megkérdőjelezik a megoldás működőképességét, hiszen sokak szerint a gyertyák nem termelnek több hőt, csak koncentrálódik a meleg.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen, nagyobb gyertyák darabja 800 forintba kerül, és csak pár óráig égnek, szóval napi többször kellene cserélni a 6400 forintos szettet. Így pedig már annyira nem is olcsó ez a "fűtési megoldás".

@sascha_preussel

♬ Crossfit - Vin Music

De nem csak ez a baj a dologgal, a helyzet ugyanaz, mint a virágcserepes-mécseses fűtőtest esetében. A dolgot számtalanszor kipróbálták már és bizonyították be, hogy bár a mécsesek valóban átmelegítik a virágcserepeket (vagy most adott esetben a kályhacsövet), de ez édeskevés egy teljes szoba kifűtéséhez. Az egyik interneten keringő videó alatt egy fizikatanár fejtette ki a véleményét:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás

- írta. Magyarul: a virágcserepes, vagy a kályhacsöves fűtés ugyan érzetre termelhet valamennyi meleget, de ténylegesen nagyon-nagyon minimális hatása van a szobahőmérsékletre, főleg, ha egy nagyobb helyiséget akarunk "kifűteni". Egy másik fizikus le is vezette a cserépfűtés-elméletet:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm