winter decorations for the home

Mécsessel és virágcseréppel hadakoznak sokan a hideg ellen: de tényleg működik a varázslat?

2023. október 21. 16:00

A tél közeledtével és a fűtőszezon kezdetével újra elkezdett terjedni az interneten, hogy néhány virágcserép és pár mécses segítségével simán ki lehet fűteni egy-egy szobát. Most a Pénzcentrum utánaszámolt annak, hogy vajon mennyire hatásos a valóságban ez a módszer: kiderült, hogy nemcsak nem működik, de még veszélyes is. De vajon akkor mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a rezsinket?

Bár tavaly végül szerencsénk volt, és a meleg tél miatt az emberek többségét nem érintették az elszálló rezsiárak, azonban a gazdasági helyzet és a fagyos tél esetleges lehetősége még mindig Damoklesz kardjaként lebeg a fejünk fölött. Így lehetséges az, hogy az internet bugyraiból az idén fel-felbukkannak az „alternatív fűtési módszerek”. Ilyen a virágcserép és mécses segítségével való fűtés is.

A feltevés szerint egy ilyen szerkezettel meg lehet oldani egy kisebb szoba fűtését, azonban a módszer hatékonysága rendkívül vitatott. Az alapvetően könnyen elkészíthető „fűtőberendezéshez” nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), három darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses. Persze, ha nem szeretnénk cserepet fúrni és pepecselni a radiátorunk összeállításával, akkor meg is vehetjük azt: a Pénzcentrum gyűjtése szerint már 15 ezer forintért tudunk venni egy ilyen két cserépből álló tákolmányt.

Ezen felül pedig nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk fel, és jobban járunk, ha nem hagyjuk magára a sufnituning fűtőtestünket.

@shinichi.kudo1412

♬ The A-Team - Theme from the TV Series - Dominik Hauser & Roy Wiegand

De tényleg működik?

Ez a trükk koránt sem újkeletű, számtalanszor kipróbálták már és bizonyították be, hogy bár a mécsesek valóban átmelegítik a virágcserepeket, de ez édeskevés egy teljes szoba kifűtéséhez. Az egyik interneten keringő videó alatt egy fizikatanár fejtette ki a véleményét:

A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás

– fejtette ki korábban a tanár, amit egy másik fizikus is alátámasztott a Pénzcentrum megkeresésére.

Magyarul: a virágcserepes fűtés ugyan érzetre termelhet valamennyi meleget, ámde ténylegesen nagyon-nagyon minimális hatása van a szobahőmérsékletre, főleg, ha egy nagyobb helyiséget akarunk "kifűteni".

Na de ha ez nem egy kifizetődő megoldás – hiszen többe kerül már a mécses és a cserép, mint amit tudunk spórolni a számlákon –, akkor vajon mit tudnak azok tenni, akiknek nincsen pénzük egy teljeskörű energetikai felújításra?

Hagyjuk szabadon a radiátort

Ne tegyünk nehéz bútorokat a radiátor elé, hiszen, ha bútorokat teszünk elé azzal gátoljuk a meleg levegő keringését a szobában. Így pedig hosszabb ideig tart befűteni a lakást, ami többe is kerül nekünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a kanapét akár 10-15 centivel is távolabb helyezzük a radiátortól, a hő jobban fog tudni áramlani a helyiségben

– mondta el Holly Herbert, a webuyanyhouse munkatársa még korábban az idealhome.com-nak, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel a kis aprósággal akár 10 százalékkal is csökkenthetjük a számlánk végösszegét. De persze minél nagyobb a távolság a radiátor és a bútorok között annál jobb.

Elengedhetetlen a kazán karbantartása

A gázszámla csökkentésének egyik módja az, ha nem hagyjuk ki a kazánunk éves szervizét, ugyanis nem éri meg spórolni a szakemberen, hiszen egy rossz állapotban lévő rendszer több ezer forinttal is növelheti a gázszámlánkat havonta. A szerviz pedig biztosítja, hogy a maximális teljesítményen tudjon működni a kazánunk. A szerviz során ugyanis a mérnök ellenőrzi, tisztítja és kicseréli az alkatrészeket, ha szükséges, amivel elhárítja az esetleges problémákat még a rendszer meghibásodása előtt.

A kazán és a fűtési rendszer karbantartása nemcsak a gázszámlánkon fog meglátszani, de elősegíti a biztonságos és hatékony működést. Egy megfelelően működő kazán kevesebb energiát használ fel egy ház fűtésére, ezért is segíthet a rendszeres ellenőrzés az energiaköltségek csökkentésében

– mondta el Andrew Collinge, a BestHeating termékmenedzsere. Martyn Bridges, a Bosch kommunikációs és termékmenedzsment részlegének vezetője szerint ez az éves ellenőrzés pedig különösen azután, hogy nyáron és tavasszal hosszú hónapokig nem használjuk.

A klasszikus kibélelős módszer

A kibélelős módszer lényege az, hogy valamilyen anyaggal vagy párnával eltorlaszoljuk az ablakot. Ehhez szinte bármit használhatunk, ami a kezünk ügyébe akad: régi törülközőt, henger alakú párnát, maradék habszivacsot. Azonban csodákat ne várjunk ettől a megoldástól, hiszen alapvetően csak akkor működhet, ha két ablak közé tudjuk tenni az anyagokat. Szimpla ablaknál szinte semmi hatása nincs.

Azonban, bár a fenti tippek és társaik tudnak segíteni csökkenteni a számláinkat, jobb ha, tudjuk, hogy igazi változást csak az energetikai felújítás segítségével tudunk elérni. Egy energetikai felújítással ugyanis a saját bőrünkön és a pénztárcánkon is azonnal érezni fogjuk az eredményt: egy átlagos magyar családi ház esetén ugyanis a falakon keresztül akár 30-40 százalék, míg a nyílászárókon keresztül 15-20 százalék, a padlón át pedig 10-15 százaléknyi hő is távozhat. Így lényegében, ha nincsen megfelelően szigetelve a ház, akkor az utcát fűtjük. Ezt pedig érdemes szem előtt tartani, mielőtt a fenti módszerek egyikével próbálnánk inkább csökkenteni a számláinkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm