20 °C Budapest
Vecsés, 2017. január 10.Dolgozók ellenõrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelõ mennyiségû gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelõs államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg idõjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hígított földgázzal pörgetik a gázórákat itthon? Ez lehet a brutális rezsiszámlák valódi oka

2023. november 12. 10:27

Sokan kaptak a vártnál lényegesen magasabb gázszámlát: az MVM számlázási módszere, illetve a rekordmeleg ősz áll a fájdalmas csekkek hátterében, de sokan ismét összeesküvést is kiáltanak. Gyakorlatilag minden fűtési szezonban előkerül az az elmélet, miszerint a magyarországi földgázt "felhígítják", hogy rosszabb legyen a fűtőértéke, több pörögjön az órába, ha fűtjük a lakást, vagy főzünk. Lehet ennek a konteónak bármi valóságalapja? Ennek jártunk most utána, mutatjuk a száraz tényeket.

Akár a vártnál négyszer magasabb gázszámlát kaphat novemberben sok háztartás, amelynek oka az MVM számlázási módszere és a rekordmeleg ősz. Ahogy a Pénzcentrum is beszámolt róla, az állami cég elismerte, hogy a diktálós fogyasztók vaskosabb csekket kaptak, mint amire számítottak.

De leszögezték, az egész évre járó kedvezményes gázmennyiség nem veszik el, viszont idén a fűtési időszak kezdete eltolódott, így a számlák azonos fogyasztás mellett is nagyobb arányban tartalmazhatnak rezsicsökkentés feletti gáztarifákat tükröző árakat, mint tavaly ilyenkor. Hozzátették: aki nem tudja kifizetni a megnövekedett számláját, az kérhet részletfizetést.

A brutálius gázszámlák hírére ismét előkerült a magyar internet egyik legkedveltebb összeesküvés-elmélete, miszerint valamivel hígítják a földgázt, hogy rosszabb minőségű legyen, több pörögjön az órába, mialatt felfűtjük a lakást, vagy főzünk. A legtöbben azzal próbálják ezt bizonygatni, hogy mennyi idő felforralni egy fazék vizet, mások a láng sárga színét említik, mint a minőségrontás biztos jele. Utánajártunk, mennyi ennek a valóságalapja.

Túl sokaknak kell tudnia róla

Mielőtt valaki hosszasan elkezdené sorolni, miért is nincs igaza annak, aki szerint nem trükköznek a gázzal, azt azért vegye figyelembe, hogy egy ilyen méretű és észrevétlen átveréshez egyrészt seregnyi szakemberre lenne szükség, másrészt pedig egy speciális, erre a célra kifejlesztett technológiára, amelyen szintén szakértők és mérnökök dolgoznak – persze, a magyar hatóságok tudta mellett. Az összefüggés ezen pontján ugyanolyan a helyzet, mint a másik elterjedt összeesküvés-elméletnél, miszerint manipulálják a lottósorsolásokat:

Ki lenne képes egy ilyen összetett műveletet úgy összehangolni, hogy évek, évtizedek alatt semmi ne derüljön ki? A több ezres, "beavatott" személyzetből valaki már biztosan elkotyogta volna, ha ténylegesen rosszabb minőségű földgázt kapna a lakosság, mint amit kiszámláznak neki.

Ráadásul a csalási "technika" nem olyan egyszerű, hogy pusztán levegőt adagolnak a földgázhoz. Ez rendkívül veszélyes lenne robbanásveszély miatt, amit senki sem kockáztatna meg, mivel ez nemcsak az egész trükközést tehetné tönkre, hanem emberi életeket is veszélyeztetne. Bármilyen más hígító gáz használata jelentősen növelné a költségeket, mivel óriási mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy érdemi változás következzen be a földgáz hatékonyságában.

Nem jön ki a matek

Nézzük meg például, hogy mennyi földgáz fogyott Magyarországon ebben az évben, január és szeptember között. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal terajule-ban adja meg ezt a mennyiséget a nyilvántartásban, így egy kicsit matekozni kell, ha köbméterre szeretnénk átváltani. Ugye, a földgáz fűtőértéke hazánkban kb. 33-35 MJ/köbméter között van, ez egy szabvány, minden szolgáltatónak kötelező betartani, szigorúan ellenőrzik. A MEKH adatai szerint a január-szeptemeberi időszakban 201 687 terrajule volt az országios földgázfelhasználás, ez köbméterre váltva 5 931 970 588,24, tehát majdnem 6 milliárd, számoljunk azzal.

Ha a gázhígító összeesküvés keretein belül kétharmad-egyharmad arányban hígítják a földgázt, hogy annak romoljon a fűtőértéke, több pörögjön bele az órába egy fazék víz felforralásakor. Így pedig az első kilenchavi mennyiség esetében kb. 2 milliárd köbméternyi "hígítógázt" kellett volna teljesen titokban beszerezni, szálíltani, tárolni, és belekeverni az országos vezetékrendszerbe. Erre azért igen nagy kapacitások kellenének...

Főleg, mert a hazai gáztárolási kapacitás összesen nagyjából 6 milliárd köbmétert tesz ki, de ezeket az egységeket nem szabad teljesen kiüríteni - plusz nem csak a magyar gázt tárolják bennük, hanem például Szerbia is igénybe veszi a kapacitásokat. Így már csak a földgázrontásra használt másmilyen, rosszabb minőségű gáz tárolása is bajos volna.

Ráadásul, mint az alábbi térképen is látszik, a magyar gázvezeték-hálózat nem korlátozódik az országhatárokra:

Forrás: fgsz.hu
Forrás: fgsz.hu

Így, ha igaz lenne, hogy Magyarországon hígítják a földgázt, akkor két lehetőség van:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • vagy az összeesküvőknek vigyázni kellene rá, hogy a környező országokba még véletlenül se jusson a rontott minőségű gázból, mert akkor borul az egész,
  • vagy az osztrákok, szerbek, szlovákok is benne vannak a buliban, ott is ugyanezt csinálják, teljesen titokban.

Egyik fenti elmélet sem túlzottan valószínű. De még egyszer: ha valóban lennének olyan szakemberek, akik részt vesznek ebben az országos csalásban, ami több hálózatot is magában foglal - hiszen elviekben a víz lassú forrása nemcsak Budapesten, hanem vidéken is panaszokat eredményez - akkor már rég lebuktak volna. Nem reális, hogy egy ilyen nagy létszámú gázszakemberből álló összejátszásban mindenki hallgatna mélyen erről.

Minden szakértői vélemény, beleértve a fizikusokét is, egyetért abban, hogy a földgáz hígítása szinte lehetetlen és gazdaságilag ésszerűtlen lenne; nem lehetne eltusolni, és anyagilag sem érné meg.

De akkor miért fura szagú, ég sárga lánggal?

Az összeesküvésben hívők között sokan azt állítják, hogy a hazai földgáz furcsa szagú, holott a földgáz alapvetően szagtalan. A hatóságok biztonsági okokból mesterségesen hozzáadnak egy szaganyagot a gázhoz. Ennek oka, hogy a földgáz és PB-gáz belélegzése légzési nehézséget, fulladást okozhat, és a szivárgás robbanásveszélyes lehet. A szolgáltatók kizárólag a hatóságok által előírt szabványoknak megfelelő, szagtartalommal rendelkező gázt szállíthatnak a háztartásokba. Ez az illatosító anyag nem befolyásolja a földgáz fűtőértékét, mivel csak minimális mennyiségben adják hozzá.

Ez a folyamat nem minőségrontás, hanem szükséges biztonsági intézkedés.

Egy másik gyakori érv a hígítás mellett, hogy a gáz a tűzhelyen sárga lánggal ég, nem pedig kékkel. A hibát azonban nem a földgáz minőségében kell keresni, hanem inkább a háztartási készülékben. Ha a gázégő megfelelően van beállítva, és elegendő oxigén áll rendelkezésre az égéshez, a gázláng is kék színű. Ha más színű, akkor érdemes először a főzőlap vagy sütő beállítását ellenőrizni.

Végül cáfolnunk kell az egész konteó alapját, a vízforralós elméletet. Az eltérő forrásidő részben abból adódik, hogy kétszer szinte lehetetlen ugyanolyan hőmérsékletű csapvizet ereszteni a fazékba, akár egymás után töltve is, így pedig a "mérés" sem pontos. Nyáron a ház csőrendszere is átmelegszik a benne lévő vízzel együtt, ami miatt a víz forralási ideje változhat. Télen pedig a fűtött ingatlanban a csövekben lévő víz valamelyest átmelegszik, de a rendszerből az otthoni hálózatba kb. 5 fokkal hidegebb víz érkezik. A másik ok lehet egy hibás tűzhely vagy a hőátadó felület állapota, például egy vízköves, koszos edény is jelentősen befolyásolhatja, mennyi idő alatt forr fel benne a víz.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem