18 °C Budapest
Close up of gas meter with rotating digit.

A szerencséseket már bombázzák az olcsó rezsiajánlatokkal: egymás alá ígérnek a szolgáltatók

2023. október 25. 19:02

Magyar szemmel furcsa, nyugaton viszont megszokott, hogy árkalkulátorok alapján szerződnek le a háztartások a gáz- és villanyszolgáltatásra. A szabad piac komoly versenyt is eredményez, mint most kiderült, Csehországban is egymásra licitálnak a szolgáltatók. Az MVM tulajdonolta, Innogy nevű szolgáltató magyar cégvezetője egy sajtóeseményen beszámolt a cég eredményeiről, mint kiderült, a cseh fogyasztók több mint 40 százalékát ők látják el földgázzal.

Magyarországon lassan lecsengőben van a rezsirémálom, mozgalmas éven vagyunk túl a gáz- és áramárak tekintetében. Mialatt egy évvel ezelőtt a rezsicsökkentés visszavágása miatt mindenki remegve várta az első téli számlákat, más európai országokban "szabad a rablás" az energiapiacon, épp bevezették a rezsicsökkentést. Egy csehországi sajtóeseményen a Pénzcentrum némileg betekintést kapott a csehországi rezsihelyzetbe.

Pár kattintás és kész...

Magyar szemmel elég furcsának tűnik, de Csehországban (és több más nyugati országban is) konkrétan úgy működik az energiaszolgáltatási szerződés megkötése, mint itthon az autók kötelező biztosításának kalkulátorai, vagy egy utasbíztosítás. Az egyik legnagyobb cseh rezsikalkulátorban megnéztük, hogy fiktív prágai címünkre milyen ajánlatokat kapunk a szolgáltatóktól, ha új szerződést szeretnénk kötni - mert mondjuk most költöztünk az országba, így korábban szolgáltatónk sem volt.

Az áram esetében olyan paramétereket állítottunk be, amely szerint 1-2 fős a háztartásunk, egy legfeljebb 50 négyzetméteres lakásban élünk, világításra és vízmelegítésre szeretnénk felhasználni a villanyáramot, fűtésre nem. Ugyan az árlisták csak tájékoztató jellegűek, és csak egy átlagos fogyasztási szintet becsülnek, de például az E.ON 24 hónapra fix szerződést kínál, amely szerint erre az időszakra 29 476 koronát (kb. 457 000 forint) kell fizetni, azaz havi nagyjából 19 ezer forintot.

Ilyen áramszerződés-ajánlatokat kapott a képzeletbeli cseh háztartásunk. Forrás: kalkulator.cz
Ilyen áramszerződés-ajánlatokat kapott a képzeletbeli cseh háztartásunk. Forrás: kalkulator.cz

Ha nem akarunk ennyi időre elköteleződni, léteznek 12 havi, illetve határozatlan idejű áramszerződések is a rendszer szerint. Ámde ezek jóval drágábbak, mint a hosszabb időre befixált tarifák. Viszont a kalkulátor oldalon hangsúlyozzák, ha rajtuk keresztül kötünk szerződést, akkor mindent intéznek, ami csak szükséges - akárcsak itthon például a kötelező biztosítás esetében a vállalatok intézik az összes papírmunkát.

Ugyanerre a háztartásra megnéztük, milyen gáz-ajánlatok érkeznek: a paraméterek ugyanazok, 1-2 fős háztartás, gázt főzésre, fűtésre, vízmelegítésre használnak, 50 négyzetméteres szigetelt lakásban élnek. Az oldal szerint a legjobb ajánlat egy 36 hónapig fix szerződés az E.ON-tól, amely esetében évente 23 018 koronát, azaz kb 356 ezer forintot fizethet képzeletbeli családunk a gázért - azaz havonta hozzávetőleg 30 ezer forint lenne a gázszámla a mostani árfolyamon.

A kilistázott gázszerződés-ajánlatok. Forrás: klkulator.cz
A kilistázott gázszerződés-ajánlatok. Forrás: kalkulator.cz

Itt is érvényesül, hogy ha hosszabb időre fixálunk, valamivel olcsóbbak a tarifák, ámde itt már nem tapasztaltunk akkora eltérést, mint a villany esetében, Összességében a legjobb, határozatlan idejű gázszerződés jelenleg csak párezer forintos felárat jelent, viszont benne van az áremelés kockázata,

ugyanis ilyen esetekben nincs árrögzítés.

De egyébként akkor sem kell aggódni, ha hirtelen megugranának a számlák, legalábbis az egyik ajánlat szerint, ameddig él a gázszerződésünk, addig bármikor áttérhetünk az adott szolgáltató valamelyik fix tarifájára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A metódus hasonló, mint az áram esetében: ha a kalkulátor oldalon kötünk szerződést, akkor mindenben segítenek, intézik a papírmunkát és az átállást is. Emellett, akár nálunk az autó kötelezőjénél, értesítést is küldenek a lejáró energiaszerződésekről, hogy az ember időben tudjon cselekedni, esetleg olcsóbbra váltani.

Az MVM is nagyot harap a cseh gázpiacból

Kevesen tudják, de magyar érdekeltség is van a csehországi energiapiacon: az MVM ugyanis még 2020-ban vásárolta fel az Innogy-t, az ország legnagyobb energiaszolgáltatóját. Egy háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a cseh vállalat

1,2 millió csehországi fogyasztót látott el 2022-ben földgázzal, amely 43 százalékot jelent a tortából.

A villamosenergia esetén nagyjából 600 ezer ügyfelük volt ugyanebben az időszakban, ezzel ők voltak a negyedik legnagyobb szolgáltató az országban.

Zámbó Balázs, az Innogy igazgatósági tagja a már említett háttérbeszélgetésen arról is beszélt, hogy az országban is egyre terjednek a digitális megoldások, náluk például 2022-ben már 870 ezer szerződést kezeltek az applikáción keresztül, összességében 40 százalékkal többen használták az appot, mint egy évvel korábban. Mint kifejtette, a vállalat nem fogyasztókban, hanem ügyfelekben gondolkodik, hiszen nem csupán energiával látják el a vásárlókat, hanem komplex szolgáltatást adnak el.

Ennek megfelelően a sales-tevékenységre is nagy hangsúlyt fektetnek, call centereik állnak a meglévő és leendő ügyfelek rendelkezésére. A megtartásuk érdekében pedig nem félnek a klasszikus "kopogtatós" technikát sem bevetni - ösztönözve például a lejáró szerződésű háztartásokat, hogy hosszabbítsanak. Magyar szemmel szinte elképzelhetetlen az a szituáció, hogy valaki egyszercsak bekopog a szolgáltatótól, és az iránt érdeklődik, milyen feltételekkel hosszabbítanánk meg a gáz- vagy áramszerződésünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem