21 °C Budapest
Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Rengetegen csúsznak le most ezekről az olcsó albérletekről: nem is sejtik, hol hibáznak

2023. szeptember 19. 20:32

A legtöbb felsőoktatási intézményben már megkezdődött a tanítás, elindult a szorgalmi időszak. A ráhangolódás a kollégiumokban is elindult, többen már beköltözhettek, míg más diákok kénytelenek egyéb lakhatási megoldások után kutatni. Az otpotthon.hu adatai alapján bár a kiadó lakásárak emelkedtek, még mindig a kiadó panellakások nyújthatják a legkedvezőbb megoldást a diákoknak.

Az elkövetkező hetekben érdemes nyitott szemmel járniuk azon hallgatóknak, akik számára a felsőoktatási intézmény és a lakóhely közötti ingázás hosszútávon nem kivitelezhető, vagy nem jutott kollégiumi férőhely. A nyári időszakban az otpotthon.hu felületén meghirdetett kiadó lakások számában összességében enyhe növekedés volt tapasztalható a nagyobb egyetemvárosokban.

A főbb vidéki egyetemvárosokban – Pécs, Debrecen, Szeged, Győr és Miskolc – és Budapesten az albérletek most különösen keresettek lehetnek az elsőéves hallgatók körében. Az OTP Otthon adatai alapján Szeged városában például júniusról júliusra közel kétszeresére emelkedett a kiadó lakások száma. Budapesten továbbra is magasabbak a számok (ezer feletti), ami az ingatlanhirdetési portál szerint várhatóan tovább fog emelkedni.

„Hirdetések alapján a Budapestre költöző fiatalok válogathatnak leginkább a kiadó lakások közül, azonban a bérleti díjak itt a legmagasabbak. Budapesten egy 30 négyzetméteres kiadó lakás bérleti díja átlagosan 173 581 forint, ugyanez a méret panelnél 141 660 forint. A két-háromszobás lakások átlagosan 250-300 ezer forintba kerülnek, panelnél viszont 198 550 forintot kérnek havonta átlagosan” – mondta Lipták Zsuzsa, a cég ügyvezetője. „Az árak alakulása a fővárosban és vidéken is függ a lakóingatlan típusától és az elhelyezkedésétől is, jellemzően a panellakások a kedvezőbbek; Budapesten például 43, Szegeden 33, Pécsett 27, de Miskolcon is 14 százalékkal olcsóbban lehet átlagosan panellakást bérelni, mint téglalakást a júliusi hirdetési adatok alapján.”

A bank idei Pulzus kutatása rávilágított arra, hogy a 18-29 éves korosztály számára elsődleges szempont a kiadó albérletek keresése során a kerület és a jó környék, a kiépített tömegközlekedési infrastruktúra és az alacsony bérleti díj. A megkérdezettek a költségek csökkentése érdekében ezért jellemzően kisebb alapterületű ingatlanba költöznek és/vagy megosztják másokkal az ingatlant. Továbbá az látszik az otpotthon.hu adatai alapján, hogy csökkenthetők a kiadások, ha a fiatalok kompromisszumot kötnek az ingatlanok típusában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 A júniusban és júliusban tapasztalt árváltozások városonként és lakóingatlan típusonként diverz képet mutattak. A kiadó téglalakások ára Budapesten, Debrecenben és Győrben csökkent, míg a többi egyetemvárosban átlagosan 10 százalékkal emelkedett, az azonban a vidéki és a főváros bérlemények vonatkozásában is egységesen látszik, hogy a panellakások bérleti díja alacsonyabb a társasházi és téglalakásokéhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem