21 °C Budapest
Boathouse at the Schaalsee in Germany

Ilyen vízparti házakat vehetsz 15 millió forint alatt Magyarországon: ezek lesznek az új slágernyaralók?

2023. augusztus 8. 13:03

Egyre kevesebb lehetőségünk van arra, hogy kevés pénzből tudjunk vásárolni magunknak nyaralót Magyarországon. A Balatont el is felejthetjük, hiszen 30 millió forint alatt esélyünk sincsen a part közelében ingatlant venni, de a többi népszerű üdülőhelyen is nehéz labdába rúgni 20-25 millió forinttal. Jó hír viszont, hogy továbbra is találni olyan vízparti ingatlanokat, amelyeket pár millió forintért meg lehet vásárolni. Persze, a legtöbb felújításra szorul és meglepően sok mindenről le kell mondania annak, aki erre vállalkozik.

A legnépszerűbb üdülőövezetekben már évek óta lehetetlen 20-25 millió forint alatt nyaralót találni, a Balatonnál pedig még rosszabb a helyzet, ha lehetséges. Ahogyan azt a Pénzcentrum egy korábbi körképében is megírta, a magyar tengernél 30 millió forinttal, de inkább annál többel érdemes nekiállni a keresgélésnek. Azonban érdemes megbarátkozni a gondolattal, miszerint vízpart közelében ennyiért esélyünk nincs ingatlanhoz jutni.

Vitán felül áll, hogy jelenleg Magyarországon a legolcsóbb nyaralóövezet a Tisza-tó: az itteni ingatlanok átlagos négyzetméterára mindössze 332 ezer forint. Ez pedig körülbelül a harmada annak, mint amennyit egy balatoni nyaralóért elkérnek az eladók. Igaz ezért az összegért egy sokkal szűkösebb a kínálat, illetve jelentősen nagyobb kompromisszumokat kell kötnünk, mint a balatoni ingatlanok esetében.

Na de mi a helyzet a pármilliós vízparti ingatlanokkal? A Pénzcentrum most annak járt utána a legnagyobb ingatlanhirdetési oldalt böngészve, hogy milyen vízparti ingatlant tudunk vásárolni 15 millió forint alatt. A kínálat persze nem meglepő módon nem túl bő, de kompromisszumokkal még ilyen kevés összegért sem lehetetlen a dolog. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy ilyen ingatlanok esetében a lakáshitelt elfelejthetjük, azonban egy szabadfelhasználású személyi kölcsön akár jó megoldás is lehet a nyaraló finanszírozására.

A Holt-Tisza partján, Csongrádon például egy 107 négyzetméteres vízparti telket kínálnak, amin található egy kis, 16 négyzetméteres téglaépület. 4,9 millió forintért árulják az ingatlant, amit persze bőven fel kell újítani. A leírás alapján az épületbe be van vezetve a víz, csatorna, valamint az ipari áram is, azonban évek óta raktárként használják, így teljesen át kell alakítani az épületet. Ráadásul az épület egyik oldalán ipari ingatlan található, a másikon pedig közterület, így körbe se lehet keríteni, miután egy gyalogösvényen az arra kirándulók rendszeresen el fognak menni a nyaralónk mellett.

De akár Pest megyében, egészen pontosan Cegléden is találhatunk alig drágábban vízparti ingatlant. Itt ugyanis 7,5 millió forintért keresi új tulajdonosát az 1-es tó partján egy 11 négyzetméteres, közvetlen a parton található tanya. A könnyűszerkezetes, aprócska lakás egy 58 négyzetméteres telken helyezkedik el és mindössze egy előszobát és egy szobát foglal magában. Azonban télen is használható, hiszen elektromos fűtés található benne!

A következő ingatlan a túrtői holtág mellett, Mezőtúron található a Hercegasszony birtok szomszédságában helyezkedik el. A 8,5 millió forintos horgászlak már nagyobb, mint az eddigi ajánlatok: itt a pénzünkért egy 30 négyzetméteres nyaralót kapunk, egy hatalmas kerttel. A vizet egy fúrt kút biztosítja, illetve az elektromos áram is be van vezetve. Hatalmas előnye, hogy mindössze 50 méterre van a vízparttól és rendelkezik saját stéggel is.

Dömsödön, az övcsatorna partján 9,9 millió forintért vehetjük meg a 40 négyzetméteres fémvázas nyaralót, ami egy 500 négyzetméteres, teljesen körbekerített telken található. A kétemeletes ház alsó szintjén egy amerikai konyhás nappali van, illetve egy fürdő, míg a fenti szinten a háló van, illetve egy erkély, ami a vízpartra nyílik. A melegvizet egy villanybojler biztosítja, míg magát a vizet fúrtkútból kapjuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Szűcsi 5. gáti horgásztónál kereken 10 millió forintért vehetünk egy horgászstéget faházzal, ami összesen 14 négyzetméter terasszal, de 22 négyzetméteresre ki tudjuk bővíteni a kunyhót. Sőt, ha szeretnénk, 12 méter távolságból a vezetékes vizet is be lehet vezetni. Maga a stég 30 négyzetméteres, amire a faház maga három évvel ezelőtt épült.

12,9 millió forintba kerül az a szárföldi 40 négyzetméteres telek, amin egy 12 négyzetméteres ház is található a déli tó partján. Az ingatlanban van egy szoba, fürdő wc-vel, illetve egy fedett terasz is. Az áramellátást pedig napelem biztosítja, a meleget pedig egy kandalló, ráadásul a ház teljesen szigetelve van.

Szalkszentmártonon kicsit többért, egészen pontosan 12,9 millió forintért már egy 47 négyzetméteres házat is vehetünk, ami egy 250 négyzetméteres telken található. A ház téglaépítésű, szigetelve van és található benne nappali, konyha és egy pár éve felújított fürdőszoba is. A telekhez tartozik még egy stég is, amit viszont fel kell teljesen újítani, bár szerkezetileg stabil.

A következő vízparti nyaraló nagy hátránya, hogy a tó, aminek a partján található a 20 négyzetméteres ház, nem alkalmas se fürdésre, se csónakázásra. Azonban a faház hűtő-fűtő klímával rendelkezik és a hirdetésben külön kiemelték, hogy a faház ablakain szúnyogháló van. Mindezt potom 13,5 millió forintért!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem