Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Durva egyetemista roham indul az albérletekért: erre mindenkinek figyelnie kell, nagyon sok múlik rajta

2023. július 13. 16:30

Ne halogassák a szálláskeresést! - ezt javasolja az OTP Ingatlanpont szakértője a fővárosi tanévkezdésre készülő diákoknak. A júliusiaknál olcsóbb ajánlatok már nem várhatók az évnyitókig. Ugyan azok is találhatnak majd albérletet Budapesten, akik most halogatják a döntést, de ők már inkább csak a város külső részein, messze a campusok éltető zajától.

Sok leendő egyetemista számára a ponthatárok július 26-i kihirdetése után rögtön kezdődik a felvételi második fordulója: szállást szerezni a campusuk közelében a tanév kezdetéig. Évek szorgos tanulása sem garantálja, hogy ebben is sikeresek lesznek. Ráadásul ezen a vizsgán igen szerteágazó feltételeknek kell megfelelnie a jelöltnek: találjon rá a megfelelő lakásra, mutatkozzon szimpatikusnak a tulajdonos előtt, legyen képes megfizetni a bérleti díjat és a rezsit is.

Az utóbbiakat tekintve kifejezetten nehezedtek a körülmények a legutóbbi tanévkezdés óta. Míg a tavalyi második félévben határozottan mérséklődött a lakbérek emelkedésének üteme, a KSH friss statisztikái szerint ez év elejétől felgyorsult a folyamat. A májusi jellemző lakbér országosan 15,6 százalékkal, Budapesten pedig 16,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy hónapos visszatekintésben az országos drágulás látszott dinamikusabbnak (1,8%), a főváros átlagos 0,6 százaléka ugyan jóval mérsékeltebbnek tűnhet, de ellentétes folyamatokat rejt. A pesti oldalon a belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.), valamint a külvárosban (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.) a bérleti díjak 1, illetve 0,6 százalékos csökkenését regisztrálták. Budán a hegyvidéki kerületeket (I., II., XII.), továbbá a város fennmaradó részeit 2,7, illetve 1 százalékos drágulás jellemezte.

A budai és a pesti belváros lakásárait eleve nem a hallgatók pénztárcáihoz szabják. Számukra az egyetemekhez közeli negyedek, főleg a XI., IX., VIII. kerületek lehetnek a leginkább vonzóak, ám az emelkedő árak egyre inkább szorítják őket innen is kifelé. Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője azonban úgy tapasztalja, hogy a VIII. kerület még mindig ígéretes vadászterület lehet számukra is, ott a jobb környékeken is vannak még elérhető árú ingatlanok. "De tény, hogy idén nem lesz könnyű dolguk a diákoknak az árakat tekintve, ugyanis havi 150 ezer alatt már panel sincs" - teszi hozzá, és arra biztatja az érdekelteket, hogy ne várjanak a kereséssel. Ne is reménykedjenek abban, hogy őszig lejjebb mennek majd az árak, a szezonálisan megélénkülő kereslet inkább csak felhajtóerő lehet a következő hetekben.

Laczi Csaba már az első félévben is tapasztalta a bérbeadással foglalkozni kívánó befektetők érdeklődésének növekedését. A lakbérek emelkedése nyomán néhány tulajdonos elkezdte a korábban airbnb-s lakásait hosszabb távra kiadni, mert így kevesebb gonddal juthatnak, bár kisebb, de stabil bevételhez. E mellett ismét nő a rövidtávú kiadással foglalkozók száma is. Sőt, ők most már nem csupán a belvárosban - ahol a helyi szabályok miatt egyre nehezebbé vált az airbnb-üzemeltetés - keresik az erre alkalmas lakásokat. A nyárral megérkeztek a turisták, egy hónap múlva pedig kezdődik az atlétika világbajnokság is, ami extra keresletet teremthet a fővárosi szálláshelyek iránt. (Az augusztus 19. és 27. közötti eseményt szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójának tavaszi nyilatkozata szerint a rendezvényre mintegy 30 ezer külföldit várnak, akik várhatóan 120 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

E piaci szegmens nyár eleji élénkülését kínálati oldalról is mutatja a KSH lakbérindexe. Annak adatai szerint ugyanis májusban a budai hegyvidéki kerületek kivételével főváros szerte legalább ötödével nagyobb volt a kiadó lakások aránya, mint egy esztendővel korábban. Laczi Csaba szerint sem attól kellene tartaniuk a kereséssel késlekedőknek, hogy netán kifutnak a kínálatból, hanem inkább a város szívéből szorulhatnak ki. "Az egyetemi környékek jó ingatlanjai gyorsan el fognak kelni, aztán elfogynak a közeli, de kevésbé gazdaságosan fenntarthatók, és végül maradnak a távolabbi, külvárosi lehetőségek. Ezek lehet, hogy olcsóbbak, de messze vannak az élet bulis oldalától."

Korábban, a lakásárak dinamikus emelkedésének idején számos család élt azzal a lehetőséggel, hogy 4-5 évnyi bérlés helyett inkább megvettek egy lakást, aminek addig is nőtt az értéke, amíg a gyerek tanult. Laczi Csaba ma sem lát olyan árcsökkenést az ingatlanoknál, ami miatt ne lehetne ez változatlanul jó stratégia. Sőt, úgy véli, hogy aki megteheti, annak érdemes lehet a feltétlenül szükségesnél eleve egy kicsit nagyobbat venni. Abba diáktársakkal együtt költözve pedig már csak a rezsi megosztása miatt is könnyebb lehet finanszírozni a tanulóéveket. A végén pedig, ha a megmaradó lakásra nincs többé szükség, el lehet adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm